ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

15. Februāris 2005 /Nr.6 (361)

Kā vērtēt valsts amatpersonas bezdarbību
3 komentāri
Mg.iur.
Jānis Ievītis
Rīgas tiesas apgabala prokurors 

Kā vērtēt valsts amatpersonas bezdarbību

Kad atteikta bērna reģistrācija

Jānis Ievītis, LU Juridiskās fakultātes doktorants, Rīgas tiesas apgabala prokurors
IEVITIS.PNG (107083 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Latvijas un starptautiskās tiesību normas

Latvijas Republikas Augstākā padome 1990. gada 4. maijā, pieņemot deklarāciju “Par Latvijas Republikas pievienošanos starptautisko tiesību dokumentiem cilvēktiesību jautājumos”, atzina ANO un tās specializētajās organizācijās, kā arī Eiropas Drošības un sadarbības apspriedes Helsinku, Madrides un Vīnes tikšanās pieņemto starptautisko tiesību dokumentu sevišķo nozīmi cilvēktiesību nodrošināšanā, pievienojās starptautisko tiesību aktiem, tai skaitā Vispārējai cilvēka tiesību deklarācijai, Konvencijai par bērna tiesībām utt.
Vienlaikus deklarācijā tika norādīts, ka, atzīstot Eiropas Padomes un Eiropas Parlamenta ieguldījumu cilvēktiesību nodrošināšanā, Latvijas Republikas Augstākā padome savā likumdošanas darbā vadīsies no šo organizāciju pieņemtajiem dokumentiem cilvēktiesību jautājumos.
ANO Ģenerālās asamblejas 1948. gada 10. decembrī pieņemtās Vispārējās cilvēka tiesību deklarācijas 1. pantā teikts, ka visi cilvēki piedzimst brīvi un vienlīdzīgi savā cieņā un tiesībās.
ANO Ģenerālā asambleja 1959. gada 20. novembrī pasludināja “Bērna tiesību deklarāciju”, kur tās 3. princips nosaka, ka bērnam no piedzimšanas brīža jābūt apveltītam ar tiesībām uz vārdu un pilsonību.

komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Janis
17. Februāris 2005 / 11:33
0
ATBILDĒT
Malacis!

Apsveicu ar tavu pirmo rakstu "LV"!

Tavs doktorantūras kursabiedrs.

students
15. Februāris 2005 / 15:24
0
ATBILDĒT
"Taču ļoti svarīgi noskaidrot visas personas, kurām jāatbild par cilvēka tiesību un brīvību aizskārumu. To, ka amatpersonas par nelikumīgu rīcību faktiski neatbild, liecina fakts, ka Latvijas Republika kā atbildētāja jau ir zaudējusi vairākas starptautiskas prāvas, savukārt no presē publicētajiem materiāliem redzams, ka šādas starptautiskas prāvas nemaz netiktu sāktas, ja attiecīgās valsts un pašvaldību amatpersonas, ievērojot visas starptautiskās un nacionālās tiesību normas, apzināti pildītu savus dienesta pienākumus. Tai pašā laikā, cik zināms, praktiski tikai dažas amatpersonas ir sauktas pie kriminālatbildības."

....Pilnīgi desmitniekā. Daudzu šādu prāvu nebūtu, ja mūsējie visuvarošie ierēdņi domātu ar galvu. Autoram pilnīga taisnība. Labi vismaz, ka tagad ir administartīvā tiesa, kas šādu bezpridelu kaut nedaudz ierobežo.
patiesais
15. Februāris 2005 / 09:35
0
ATBILDĒT
Labi!! ieskaitiits!!
visi numura raksti
Tiesību prakse
Par apelācijas instances tiesas sprieduma atcelšanu sakarā ar KPK 19.panta pārkāpumu
Leonards Pāvils
Informācija
Administratīvās tiesas gūst sabiedrības uzticību
Anete Rubene
Skaidrojumi. Viedokļi
Apdrošinājuma ņēmēja tiesības saņemt atlīdzību
Edgars Atlācis
Skaidrojumi. Viedokļi
Valsts nodeva administratīvajā procesā
2 komentāri
Māris Grudulis
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesas ieskats kā tiesību metode
AUTORU KATALOGS