ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

12. Aprīlis 2005 /Nr.13 (368)

Par tiesneša pienākumu deleģēšanu tiesas darbiniekam
12 komentāri
Velga Gailīte
Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas priekšsēdētāja 

Par tiesneša pienākumu deleģēšanu tiesas darbiniekam

Velga Gailīte, Rīgas Centra rajona tiesas priekšsēdētāja
GAILITEVELGA.PNG (57634 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Zviedrija vienmēr aktīvi ir atbalstījusi Latvijas tieslietu sistēmas attīstību un integrāciju Eiropas Savienībā. Līdz ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā Zviedrija pakāpeniski pārtrauc divpusējo palīdzību, tomēr tās ieguldījums Latvijas tiesu varas attīstībā ir bijis nozīmīgs.
2002. gada 31. janvārī tika parakstīts Latvijas un Zviedrijas valdības līgums par attīstību, sadarbību un tehnisko palīdzību tieslietu un iekšlietu jomā. Kopš 2002. gada veiksmīgi darbojas projekts “Latvijas jurisdikcija un tiesu administrācijas attīstība”. Zviedru eksperti snieguši atbalstu jaunā Kriminālprocesa likumprojekta izstrādē un Tiesu administrācijas izveidē.
2002.gada 4.februārī Latvijas Tieslietu ministrija un Zviedrijas Nacionālā tiesu administrācija parakstīja līgumu par “Tiesu un tiesu administrācijas attīstību Latvijā”. Viens no līguma apakšprojektiem bija “Tiesnešu pienākumu deleģēšana citiem tiesu darbiniekiem”, ko administrēja Zviedrijas Starptautiskās attīstības aģentūra (SIDA).
Latvijas eksperti apmeklēja dažādas tiesas Zviedrijā, notika intervijas ar tiesu sekretāriem, tiesu ierēdņiem, tiesnešiem un tiesnešu asistentiem, tikšanās ar rajona tiesas darbiniekiem, kas nodarbojas ar administratīviem jautājumiem.
komentāri (12)
12 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Cerība
18. Aprīlis 2005 / 14:24
0
ATBILDĒT
Ziniet šī tēma, manuprāt, ir sāpīga visiem, kas ir strādājuši par sekretāru vai par palīgu, vai arī vēl tagad strādā! Tas, ka palīgi vai sekretāri apgrūtina tiesnešus ar savu tā saucamo nemākulību ir atkarīgs arī no tiesneša! Es strādājot par sekretāri neapgrutināju tiesnesi, bet prasīju citām sekretārēm ko un kā darīt, bet jau kļūstot par palīgu, prasīju gan kancelejas vadītājai ko darīt un citiem palīgiem, bet nu ne jau no tiesneses es to prasīju! Es nezinu, varbūt šā raksta autorei savā tiesā tā ir problēma, bet tiesās kurās es strādāju nezināju nevienu tiesnesi kurš būtu apgrūtināts no nemākulīgajiem darbiniekiem! Un starp citu es arī pati pēc tam apmācīju sekretāri, jo man tiesnese skaidri un nepārprotami pateica, ka pati māci, jo no tevis prasīšu par viņas darbiem vai nedarbiem, kā arī ejot prom no tiesas es pati apmācīju jauno tiesneša palīgu, jo man tika skaidri pateikts, ka netiksi prom kamēr savā vietā neatstāsi jau apmācītu darbinieku! Un algas manuprāt tas ir kautkas briesmīgs, tādā gadījumā ko te vispār var runāt par tādiem asistentiem? Lai no sākuma sakārto algas un tad raksta par asistentiem! Bet teikšu vienu - priekš jurista, tiesneša palīga darbs ir svētīga lietā, jo es ieguvu ļoti daudz ko un mani tiesnese pati ļati daudz kam iemācīja, par ko es viņai būšu pateicīga visu dzīvi, jo dabūju labu darbu tikai pateicoties tam, ka biju daudz ko ieguvusi strādājot tiesā! Tāpēc visiem st
Lācis
14. Aprīlis 2005 / 09:50
0
ATBILDĒT
Interesanti, kā šis jautājums ar tiesneša asistentu tiks risināts no Satversmes viedokļa? Varu atgādināt Satversmes tiesas spriedumu, kurā par neatbilstošu Satversmei tika atzīts likumā "Par tiesu varu" iekļautais pants par tiesneša aizvietotājiem (pienākumu izpildītājiem). Līdz ar to ir skaidrs, ka negrozot Satversmi, nav iespējams vienīgi ar likumu noteikt citas personas, kas tiesīgas spriest tiesu.
Tiesas darbiniece
14. Aprīlis 2005 / 07:53
0
ATBILDĒT
Atalgojums tieša un attieksme pret palīgiem un sekretāriem "rullē"!
Ieva~2
13. Aprīlis 2005 / 18:45
0
ATBILDĒT
Nevar salīdzināt darbu Latvijā ar darbu Zveidrijā, jo mnms ir pilnīgi cita gan politiskā gan ekonomiskā situācija. Mēs taču mesalīdzinam, piemēra, Venecuēlas naftas pārstrādes institūviju ar Liepājas metalurgu, jo tās ir plnīgi citas nozares, tad kādēl mēs varam salīdzināt ar Zveidriju ar Latviju, kaut gan tā ir jurisprudence un itkā vienas varas veids, taču situācija ir pilnīgi atšķirīga..

Protams šeit ir izteikta attieksme pret tiesā strādājošo petsonālu......... Par to jau nu es neko labāk nepeibildīšu.

Nu protams ja ņem vērā, ka tik ļoti gribas salīdzināt ar citām valstīm, VAI TIEŠAM NEVAJADZĒTU SĀKT AR ALGU SALĪDZINĀŠANU, kuras par pamatu varētu būt attieksmei pret darb, iespējams arī vēlmi ilgstoši strādāt vienā iestēdē.

KAUT ARĪ ŠET PALIEK JAUTĀJUMS ATKLĀTS PATR ATTIEKSMI PRET PERSONĀLU!!!!
Nauris_
13. Aprīlis 2005 / 18:34
0
ATBILDĒT
Izlsasot šo rakstu man palika dadz neatbildēti jautājumi. Par tiesneša asistentu, tas paliek diskutējams jautājums, daļēji tam piekrītu, jo tiešām cilvēks, kas grib kļut par tiesnesi, tam vajadzētu pieredzi spriešanā, taču šet mēs atkal nonākanm milzīga jautājuma priekšā, ja tiesneša palīgs tiek paaugstināts amatā, kaut kas taču ir jāliek vietā, un kā no ši raksta izrietēja - tos nekompitentos sekretāru, jo citus jau lailam nevar tie būs jauni darbinieki, kas būs tikai traucēkilis, kas nolsogos ļoti aiņemtos tiesnešus.
Ieva
13. Aprīlis 2005 / 11:14
0
ATBILDĒT
Jancis laikam nav kārtīgi izlasījis rakstu, jo, manuprāt, rakstā ir ļoti skaidri aprakstīts kādēļ jaunākais tiesnesis nepiciešams un kādas funkcijas viņš pildīs, uzskatu, ka tas būs labs risinājums kā aizpildīt ar grozījumiem likumā "Par tiesu varu" radīto robu, pie reizes arī nākotnei radot kvalificētus tiesnešus, jo nav pareiza tagadējā prakse, ka par tiesnesi var kļūt arī tās personas, kas tiesā nekad nav strādājušas.
jancis
13. Aprīlis 2005 / 00:17
0
ATBILDĒT
probleema jau nav amatu nosaukoms un amatu aprasktos, kas nez kaadeel jāizdomā no jauna. To pašu var sasniegt ar jau esošajiem institūtiem. Droši vien lielaakaa problēma ir algu lielums un štata vietu skaits.

jancis_c.r.
13. Aprīlis 2005 / 00:14
0
ATBILDĒT
principaa taaa iedeja par tiesnesa asistentu paslaik ir no gaisa pagraabts izdomaajums bez kaada dzilaaka seguma. ja taads tiek ieviests, jāvērtē, kāpēc nepieciešams šāds jauns institūts, tā funkcijas un mērķis, kā arī iespējamā sistēmiskā nozīme - vai tas ir pusceļš uz tiesneša amatu.

Pēc būtības tas asistents ir tas pats tiesneša palīgs, bet kvalificētāks. ja tiesnešu palīga darbs būtu ar konkurētspējīgu atalgojumu, to verētu ieņemt nevis studenti, bet diplomēti juristi, kas tad vareetu atslogot tiesnesa darbu. Kaapeec vajag no gaisa pagraabt ideju, par asistentu?

tā persona var būt tas pats palīgs. Palīgi, piemēram vienam tiesnesim var būt 2 - kam sadalītas funkcijas. kāpēc vajag izgudrot to asistentu, nav saprotams. Tāpat var būt tiesnesim viins pamatpalīgs, bet uz vēl 2-3 tiesnešiem viens papildus darbu darītājs.
Maija
12. Aprīlis 2005 / 12:17
0
ATBILDĒT
Vēlos norādīt raksta autorei, ka viņai, kā tiesas priekšsēdētājam, vajadzētu vislabāk saprast patieso stāvokli Latvijas tiesās...

Kā tas ir dzīvē un kā tas arī turpmāk rakstā redzams, katrs tiesnesis vairāk vai mazāk specializējas konkrētu kategoriju lietu izskatīšanā, tāpēc nav un nevar būt patiess apgalvojums, "ka tiesneša palīgam nav zināšanu visās jurisprudences sfērās un tāpēc tas var būt par kavēkli lietu izskatīšanā", jo VISAS jurisprudences sfēras nevar zināt NEVIENS, bet tas nav par šķērsli 23-27 gadus vecam studentam būt zinošam ģimenes, saistību darba un citu tiesību nozarēs.

"Turklāt pastāvošā sistēma rada augstu tiesu personāla mainību" (citāts)- kadru mainībai 90% gadījumu notiek tikai zemā atalgojuma dēļ, jo strādājot par algu, kuras apmērs ir tuvu iztikas minimumam, nav iespējams normāli izdzīvot.

"Tādā veidā tiesnešu palīgi un sekretāri nevis atslogo tiesnešus no viņiem neraksturīgiem darbiem, bet rada tieši papildu slodzi viņu apmācīšanā un kontrolēšanā" (citāts) - tas jau ir spļāviens dvēselē...
Ieva
12. Aprīlis 2005 / 11:55
0
ATBILDĒT
Piekrītu arī pirmā komentāra autoram, ka aizskaroši ir izteicieni par tiesnešu palīgu un sekretāru zemo kvalifikāciju un niecīgo nozīmi tiesu sistēmā! Vēršu uzmanību, ka iepriekš likums "Par tiesu varu" noteica, ka par tiesnesi var kļūt no 25 gadiem, tagad vecums noteikts 30 gadi. Protams, dzīves pieredze arī ir nozīmīgs faktors, bet neviens nav aizdomājies par atalgojumu - sagaidīt 25 gadus ar niecīgu atalgojumu ir vieglāk nekā 30 gadus! Ceru, ka ideja par tiesneša asistentu īstenosies, līdz ar to atrisinot atalgojuma jautājumu.
Ieva
12. Aprīlis 2005 / 11:47
0
ATBILDĒT
ļoti atbalstu ideju par tiesneša asistenta jeb jaunākā tiesneša amata ieviešanu!
pasaka
12. Aprīlis 2005 / 11:46
0
ATBILDĒT
Dotā brīža inflācijas rezultātā tiesnešu palīgu un sekretāru algas, salīdzinot ar darba apjomu, ir vienkārši smieklīgas. Tādā veidā radot iespaidu, ka šiem tiesu darbiniekiem nav pilnīgi nekādas vērtības. Ar "plikiem" solījumiem tie tiek "baroti" teju vai katru mēnesi, tādā veidā liekot zaudēt interesi par tiesu darbu pat tiem, kam tas sākotnēji bija mērķis karjeras veidošanai.

Pēc raksta izlasīšanas rodas iespaids, ka tiesnešu palīgu un sekretāru pašreizējais darbs ir pilnīgi nevērtīgs, pat traucējošs tiesu darbībai.

Protams, ka uzlabojumi tiesu sistēmā ir nepieciešami gan tehniskā nodrošinājuma ziņā, gan risinot tiesnešu noslogotības jautājumu, tomēr tas nenozīmē, ka lielā un regulārā tiesu darbinieku kadru maiņa ir to nezināšanas, nekompetences un nespējas pieņemt lēmumus rezultātā.
visi numura raksti
Uldis Krastiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Grupveida nodarījumi: teorija un prakse
Madara Kalniete
Skaidrojumi. Viedokļi
Satversmes tiesas spriedumos skaidrotie principi
Tiesību prakse
Par maksātnespējas iestāšanās brīdi, administrācijas izmaksām un kārtējo nodokļu maksājumiem
Informācija
Aicina strādāt valsts pārvaldē
Informācija
Apstiprina notāru atlīdzības takses
AUTORU KATALOGS