ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

13. Februāris 2007 /Nr.7 (460)

Nodarījumi, kas saistīti ar nelikumīgu audu un orgānu izņemšanu
2 komentāri
Petra Janule
zvērināta advokāte 

Orgānu un audu pārstādīšana ir uzskatāma par nelegālu ar brīdi, kad profesionāli tirgoņi mudina vai pat piespiež cilvēkus atdot, piemēram, nieri, vai izmanto cietušo slikto materiālo stāvokli un piedāvā par šo orgānu vilinošu cenu.

Nodarījumi, kas saistīti ar nelikumīgu audu un orgānu izņemšanu

 

Orgānu un audu pārstādīšana ir uzskatāma par nelegālu ar brīdi, kad profesionāli tirgoņi mudina vai pat piespiež cilvēkus atdot, piemēram, nieri, vai izmanto cietušo slikto materiālo stāvokli un piedāvā par šo orgānu vilinošu cenu.

 

Mg.iur. Petra Janule, Latvijas Policijas akadēmijas doktorante

 

03.JPG (10882 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Tirdzniecība ar cilvēku audiem un orgāniem ir viena no cilvēku tirdzniecības formām, kas, sniedzoties pāri robežām, ir nozīmīgs kriminālorganizāciju peļņas avots. ES ir sākusi spēcīgu kampaņu pret šo smago cilvēktiesību pārkāpumu, kas aizskar cilvēka cieņu. ES nostāja šajā jautājumā ir kategoriska: ES dalībvalstīm par kriminālsodāmām jāatzīst darbības, kas ir saistītas ne tikai ar orgānu izņemšanu un pārdošanu, bet arī ar palīdzības sniegšanu to transportēšanā, izvešanā, ievešanā un uzglabāšanā. Orgānu un audu pārstādīšana ir uzskatāma par nelegālu ar brīdi, kad profesionāli tirgoņi mudina vai pat piespiež cilvēkus atdot, piemēram, nieri, vai izmanto cietušo slikto materiālo stāvokli un piedāvā par šo orgānu vilinošu cenu.

Eiropā ir zināmi gadījumi, kad persona pazūd bez vēsts un iespējamais pazušanas iemesls ir nelikumīga donororgānu ieguve. Galvenās donororgānu transplantācijas valstis ir Itālija, ASV, Izraēla un Dienvidāfrikas Republika, taču par donororgānu nelegālo starpnieku upuriem mūsdienās var kļūt jebkurā pasaules vietā.1 Tomēr tikai tad, ja cilvēku orgānus un audus varēs nodrošināt legāli, kriminālorganizāciju veiktā nelikumīgā tirdzniecība kļūs nerentabla. Autore izvirza šādus argumentus pret audu un orgānu komercializāciju: civilizētai sabiedrībai ir negatīva attieksme pret tirdzniecību ar cilvēka orgāniem; ārstēšanu regulē tirgus likumi, izdevīgums, turklāt iespējamas arī medicīniskas kļūdas; transplantācija tiek veikta ar ārstniecisku mērķi, taču ārstnieciskām procedūrām ķirurģijā atlīdzinājumam nav vietas; sabiedrība iedalās bagātos, kas var samaksāt par orgānu, un nabadzīgos; donora un viņa ģimenes labklājība netiek garantēta; transplantācija ir mazāk efektīva ar citiem donoru izmantošanas veidiem.

komentāri (2)
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Legis
20. Februāris 2007 / 22:06
0
ATBILDĒT
Labs raksts!!!Vairāk tādus.Likumdevējiem ir viela pārdomām.
Mo
13. Februāris 2007 / 10:52
0
ATBILDĒT
Patiešām ļoti interesants raksts!
visi numura raksti
Jānis Lazdiņš, Sannija Matule
Skaidrojumi. Viedokļi
Jurisprudences studijās ir jāiemāca domāt
Lūkojoties uz jau paveikto un, iespējams, nākotnē vēl īstenojamo, LU Juridiskās fakultātes līdzšinējais prodekāns un, nav izslēgts, - nākamais dekāns, Jānis Lazdiņš pauž savu viedokli par juridiskās izglītības kvalitāti ...
Magda Papēde
Eiropas telpā
Direktīvu piemērošana tiesās
Šī raksta mērķis ir atgādināt tiesību piemērotājiem par direktīvu kā tiesību avotu nozīmi, lai valsts laikus neizpildīto saistību dēļ netiktu ierobežotas indivīdu tiesības un neciestu Eiropas Savienības tiesību efektivitāte.
3 komentāri
Gaļina Žukova
Akadēmiskā dzīve
Rīko starptautisku konferenci "Šķīrējtiesa Baltijā: aktuālie jautājumi"
Akadēmiskā dzīve
Jauna juridisko zinātņu doktore
Edgars Pastars
Skaidrojumi. Viedokļi
Citu iesaistīto personu pieaicināšana Satversmes tiesas procesā
Lietas dalībnieki ir neiztrūkstoša ikviena tiesas procesa sastāvdaļa. Savukārt citu lietā iesaistīto personu iesaistīšanās ir fakultatīva. Process principā var noritēt arī bez šo personu iesaistīšanas. Taču prakse rāda, ka ļoti ...
AUTORU KATALOGS