ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

20. Oktobris 2009 /Nr.42 (585)

Par advokāta izslēgšanu no advokatūras
Dr.iur.
Gatis Litvins
 

Par tiesnešu, advokātu un citu juridisko profesiju ētikas jautājumiem arvien biežāk un skaļāk tiek runāts gan juristu aprindās, gan arī visā sabiedrībā. Tiek diskutēts ne tikai par pārkāpumiem pēc būtības, bet arī par procesu, kā persona tiek disciplināri sodīta un kā tā var aizstāvēt savas iespējami aizskartās tiesības un tiesiskās intereses. Līdz šim vislielākās neskaidrības bija par Latvijas Republikas Advokatūras likuma regulējumu. Pastāv dažādi viedokļi, vai zvērinātu advokātu var izslēgt no zvērinātu advokātu skaita ar Latvijas Zvērinātu advokātu padomes vai Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas Disciplinārlietu komisijas lēmumu. Beidzot arī tiesa ir devusi vērtējumu šim regulējumam.

2006. gada 13. jūnijā Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas Disciplinārlietu komisija pieņēma lēmumu lietā Nr. 02/2006, ar kuru nolēma atzīt, ka zvērināts advokāts Viktors Tihonovs ir rupji pārkāpis advokātu profesionālās ētikas noteikumus, un saskaņā ar Advokatūras likuma 71.2 panta 1. punktu uzlikt viņam disciplinārsodu, izslēdzot zvērinātu advokātu V. Tihonovu no zvērinātu advokātu skaita saskaņā ar Advokatūras likuma 73. panta 5. punktu.

2007. gada 12. jūnijā pieteicējs pārsūdzēja 2006. gada 13. jūnija Disciplinārlietu komisijas lēmumu lietā Nr. 02/2006 un tika ierosināta lieta Nr. A42525407.

2007. gada 23. jūlijā Administratīvajā rajona tiesā saņemts Disciplinārlietu komisijas paskaidrojums un 2007. gada 28. augustā – V. Tihonova paskaidrojums, kuros abi dalībnieki lūdz izbeigt tiesvedību lietā, jo 2006. gada 13. jūnija Disciplinārlietu komisijas lēmums lietā Nr. 02/2006 nav uzskatāms par administratīvo aktu, līdz ar to tiesvedība izbeidzama.

2007. gada 20. decembrī Administratīvā rajona tiesa pieņēma lēmumu izbeigt tiesvedību lietā Nr. A42525407 pēc V. Tihonova pieteikuma par Disciplinārlietu komisijas lēmuma lietā Nr. 02/2006 atcelšanu.

2008. gada 19. februārī Latvijas Zvērinātu advokātu padome (turpmāk arī – LZAP) pieņēma lēmumu Nr. 21, ar kuru nolēma atzīt, ka zvērinātam advokātam V. Tihonovam nepamatoti uzlikts disciplinārsods – izslēgšana no zvērinātu advokātu skaita. Ar lēmumu noteikts nodot V. Tihonova disciplinārlietu Disciplinārlietu komisijai cita disciplinārsoda uzlikšanai.

2008. gada 7. oktobrī LZAP pieņēma lēmumu Nr.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Gaidis Bērziņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Vai nodrošinātā kreditora tiesības ir samērojamas ar likuma mērķi
Šajā rakstā autors plašāk analizē šobrīd praksē aktuālo problēmjautājumu, vai Maksātnespējas likumā noteiktās nodrošinātā kreditora tiesības fiziskās personas (parādnieka) maksātnespējas procesā ir samērojamas ar likuma ...
2 komentāri
Kristīne Jarinovska
Skaidrojumi. Viedokļi
Informācijas atklātība kā cilvēka pamatbrīvība (I)
Daudzos gadījumos, kas saistīti ar informācijas atklātību, rodas pamatoti jautājumi par tajos iesaistīto personu rīcības tiesiskumu un atbilstību starptautiskajām un nacionālajām prasībām, turklāt šie gadījumi apliecina ...
Ēriks Kalnmeiers, Pāvels Gruziņš, Andrejs Judins, Gatis Litvins, Iveta Štrausa
Diskusija
Policijas kontrole: aktualitātes un perspektīvas  
Šā gada 5. oktobrī notika diskusija, kuras mērķis bija apspriest aktuālus jautājumus, kas saistīti ar Krimināllikumā paredzēto papildsodu – policijas kontrole. Diskusija tika organizēta, lai pievērstu uzmanību grozījumiem ...
Laila Medina
Nedēļas jurists
Laila Medina
15 komentāri
Jānis Neimanis
Notikums
Administratīvie tiesneši apvienojas biedrībā
AUTORU KATALOGS