ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

6. Aprīlis 2010 /Nr.14 (609)

Par mākslas iespiedgrafiku kā tiesiskā regulējuma objektu
Mg.iur.
Irina Oļevska
ZAB "Liepa, Skopiņa/BORENIUS" juriste 

Gadsimtiem ilgi jau zināms, ka māksla ir grezns un izdevīgs investīciju objekts. Oriģinālajām tēlotājmākslas iespiedgrafikām (fine art multiples) ir tikpat svarīga loma kā citām mākslas formām. Pat ņemot vērā risku un ievērojamas darījumu izmaksas, ieguldījumi mūsdienīgajās iespiedgrafikās ir ļoti pievilcīgi ne tikai materiālā aspekta dēļ. Praksē redzams, ka tirgū dominē dārgākās iespiedgrafikas.1 Tomēr nav nekādu pierādījumu, ka ar vienādiem nosacījumiem būtu izdevīgāk pirkt tikai dārgāku mākslas darbu.2 Tādējādi izsoļu namu atzinumi un kopējā statistika liecina, ka pieprasījums pēc jebkuras kategorijas iespiedgrafikām strauji palielinās.

Piemēram, 1986. gada maijā Kristi izsolē (Christie’s) Džespera Džona (Jasper Johns) litogrāfija, kuras nosaukums ir "No 0 līdz 9" ("0 Through 9"), tika pārdota par 93 500 ASV dolāru. Savukārt 1960. gadā Modernās mākslas muzejs vienu no 35 litogrāfijas iespiedgrafikām ieguva par 75 dolāriem.3 Augošo cenu dēļ palielinās arī interese investēt iespiedgrafikās.

Iespiedgrafikas veido atsevišķu un neatkarīgu mākslas tirgus segmentu. Iespiedgrafikas tiek ražotas vairumā, kur katrs ir oriģināls mākslas darbs. Tieši tāpēc iespiedgrafikas tik augstu vērtē kolekcionāri. No tiesiskā regulējuma aspekta iespiedgrafikas ir starp autortiesībām un patērētāju aizsardzības tiesībām. Neviena no šīm jomām pašlaik nenodrošina pilnīgu un pienācīgu iespiedgrafikas regulējumu. Rakstā no autortiesību viedokļa apskatīts iespiedgrafiku regulējums ASV un Eiropā.

 

I. Iespiedgrafikas

Pirms pievēršos juridiskai analīzei, ir vērts apskatīties, kas ir iespiedgrafikas, kādās formās tās pastāv un kas tās atšķir no pārējiem mākslas darbiem, padara par unikāliem tiesiskā regulējuma objektiem.

Enciklopēdijā skaidrots, ka iespiedumu veidošana ir pavairojuma ražošana no viena mākslas veidojuma tintē; savukārt pats darbs (iespiedgrafika) tiek veidots, pārvietojot tinti no virsmas, uz kuras mākslas attēls sākotnēji uzgleznots vai citādi izveidots.4 Iespiedgrafikas tiek veidotas no vienas oriģinālās virsmas, ko dēvē par matricu. Iespiedumu veidošana ir viena mākslas darba pavairošana no dažādu veidu matricām.

Tiesiskais regulējums

Šobrīd ir acīmredzams attiecīgu tiesību normu trūkums gan Latvijas, gan arī pārējo Eiropas Savienības dalībvalstu likumdošanā. Savukārt 14 ASV štati kopš 1971. gada ir pieņēmuši atsevišķas iespieddarbu regulējošās tiesību normas. ASV kaimiņvalstis, piemēram, Kanāda, par amerikāņu likumdošanu ir informētas, tomēr pašas savu regulējumu nav pieņēmušas.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jānis Pleps
Skaidrojumi. Viedokļi
Parlaments pret tiesu, prezidents pret parlamentu
Izšķiroties par aktīvu darbību sabiedrisko lietu kārtošanā un politikā, reti iespējams prognozēt, kā nākamās paaudzes atminēsies politiķa veikumu. Aleksandrs Grīns rakstījis: "Vai vēsture pieskaitīs [viņu] šī gadu simteņa ...
Tiesību prakse
Par pašvaldības pienākumiem, lemjot par pulcēšanas brīvības aizliegumu
Satversmes 103. pantā lietotais jēdziens "aizsargā" prasa ne vien valsts neiejaukšanos šīs tiesības īstenošanā, bet arī šīs tiesības īstenošanas aizsardzību. Tas nozīmē, ka valstij ir pienākums nodrošināt, lai personas, kas ...
Eduards Virko
Nedēļas jurists
Eduards Virko
4 komentāri
No citas puses
Valstī notiekošais atspoguļojas auditorijās
Ikvienas tautas anekdošu kultūrā juristi un jo sevišķi advokāti ir vieni no populārākajiem personāžiem. Domājams, gandrīz ikviens kolēģis varētu atminēties gana daudz pastāstu par juristiem, kuros it nekas neliekas smieklīgs, lai ...
11 komentāri
Īsziņas
Kā garantēt drošību krīzes apstākļos
AUTORU KATALOGS