ŽURNĀLS Diskusija

3. Augusts 2010 /Nr.31 (626)

Mākslas brīvība nav absolūta
11 komentāri
LL.M.
Magda Papēde
Freiburgas Alberta Ludviga universitātes Juridiskās fakultātes doktorante 

Intervijā "Jurista Vārdam" zvērināts advokāts Andris Grūtups attaisno savu pretrunīgi vērtēto grāmatu "Maniaks", pamatojot, ka "slepenība neattiecas uz gadījumiem, kad informācija [no slēgtas tiesas sēdes materiāliem] tiek izmantota zinātnes un mākslas vajadzībām".1 Vēl jo vairāk, viņš ir pārliecināts, ka mākslas vārdā smagu dzimumnoziegumu izdarīšana ir jāapraksta detalizēti un precīzi, lai literārajā darbā panāktu nepieciešamo klātbūtnes efektu.2 To sakot, A. Grūtups atsaucas uz Satversmē garantēto mākslinieciskās izteiksmes brīvību, tādējādi it kā izslēdzot jebkādus iespējamos pretargumentus. Šī ir replika A. Grūtupa argumentam. Mākslinieciskās izteiksmes brīvība nav absolūta.

Mākslinieciskās izteiksmes brīvība ir viena no personas pamattiesībām. Tās aizsardzība ir noteikta Satversmes 113.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (11)
11 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
PP
16. Septembris 2010 / 16:27
0
ATBILDĒT
Cerams, ka Grūtupa "daiļdarba" Maniaks sakarā būs tiesvedība un uzvarēs personas tiesības uz privāto dzīvi un goda un cieņas aizsardzība.



Cilvēkam atšķirībā no citām dzīvām būtnēm (vismaz tā mēs gribētu uzskatīt) piemīt spēja iedziļināties un just līdzi citas dzīvas būtnes sāpēm un nelaimei, bet izskatās, ka Maniaka autors ir pārāk "profesionāls" un šādu līdzjūtības spēju ir nozaudējis.



Atliek vien cerēt uz reālu tiesas procesu ar taisnīgu iznākumu.
LK
25. Augusts 2010 / 11:09
0
ATBILDĒT
Paldies! Arī es piekrītu.



Andris kretīns,
11. Augusts 2010 / 12:24
0
ATBILDĒT
bet grāmata laba!

Daina
9. Augusts 2010 / 19:26
0
ATBILDĒT
Piekriitu autorei!
lasītājs
9. Augusts 2010 / 16:38
0
ATBILDĒT
Tēma interesanta, labs raksts, taču neko super ģeniālu tajā nesaskatu.
Mj
9. Augusts 2010 / 14:15
0
ATBILDĒT
Mākslinieciskā jaunrade - ir viens no sarežģītākajiem juridiskajiem jēdzieniem, jo ne viss būs mākslinieciskā jaunrade, tomēr ļoti daudz kompilāciju tādas būs. Labs piemērs tam ir Autortiesību likuma 5. panta pirmās 'daļas otrajā punktā iekļautais: "un citi salikti darbi, kas materiālu atlases vai izkārtojuma ziņā ir jaunrades rezultāts".

Kā arī tik pat labi ļoti daudz literāru darbu, ko mūsdienu kultūra ir pieņēmusi kā orģinālliteratūtu ir arī savā ziņa līdzīgi "Maniakam", jo to sižeti ir balstīti reālu notikumu literārā apdarē.
Čaiņiks
4. Augusts 2010 / 22:31
0
ATBILDĒT
Cepuri nost autores priekšā!
Juriste
4. Augusts 2010 / 10:32
0
ATBILDĒT
Liels paldies autorei!





Sarmīte M
3. Augusts 2010 / 20:17
0
ATBILDĒT
Paldies autorei par vērtīgu un interesantu rakstu.
Yamamoto
3. Augusts 2010 / 11:29
0
ATBILDĒT
Ļoti labs raksts, bravo!

Atslēgvārdi šajā rakstā ir \"A. Grūtupa grāmatā fikcijas pakāpe ir minimāla.\"

Līdz ar to es pat teiktu vienkāršāk: ja pati Grūtupa grāmata kā tāda patiešām atzīstama par \"mākslas darbu\", tad krimināllietā esošo reālu personu vārdu un uzvārdu pieminēšana vispār atrodas ārpus Satversmes 113.p. tvēruma. Kāpēc? Tāpēc, ka tie nav Grūtupa izdomāti vai izfantazēti, bet vienkārši paņemti no lietas materāliem. Tātad te nav nekāda - pat vismazākā! - \"mākslinieciskās jaunrades\" elementa, ko prasa 113. panta teksts. Tātad Grūtupa atsaukšanās uz Satversmes 113.p. ir absurda.
lasītāja
3. Augusts 2010 / 09:28
0
ATBILDĒT
argumentēts un kvalitatīvs raksts. patīkami, ka arī īss
visi numura raksti
Jānis Pleps, Gatis Litvins
Notikums
Latvijas tauta, nacionāla valsts un dubultpilsonība  
Tradicionāli jūlija nogalē Publisko tiesību institūts organizē konstitucionālās politikas semināru Bīriņos. Šajā seminārā jau septiņus gadus pulcējas valststiesību teorētiķi un praktiķi, lai kopā ar citu sociālo zinātņu ...
Kaspars Gailītis
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesību tālākveidošanas metodes contra legem izmantošana
Šajā rakstā ir aplūkotas tiesību piemērošanas metodes contra legem piemērošanas iespējas. Raksta pirmajā nodaļā analizēts Latvijas un citu atsevišķu kontinentālās Eiropas tiesību loka valstu normatīvais regulējums, lai ...
1 komentāri
Dace Buceniece
Nedēļas jurists
Dace Buceniece
4 komentāri
Rasma Zvejniece
Domu mantojums
Zāmuela raduraksti Augstākās tiesas muzejā  
Interesants un vērtīgs eksponāts uz Augstākās tiesas muzeju atceļojis no Amerikas. Tas ir Zāmuelu dzimtas cilts­koks, ko vākt un veidot sācis viens no pirmajiem Latvijas Senāta senatoriem un pirmais Latvijas virsprokurors Voldemārs ...
Aivars Paegle
Diskusija
Par trim patiesībām
12 komentāri
AUTORU KATALOGS