ŽURNĀLS Juridiskā literatūra

26. Oktobris 2010 /Nr.43 (638)

Jauna grāmata Eiropas Savienības tiesībās

Tiesu namu aģentūra ar Baltijas un Vācijas Augstskolu biroja atbalstu un par Vācijas Akadēmiskā apmaiņas dienesta (Deutscher Akademischer Austauch Dienst (DAAD)) līdzekļiem ir izdevusi Tomasa Šmica (Thomas Schmitz) grāmatu "Kāzusi un mācību materiāli Eiropas Savienības tiesībās". Grāmatas autors profesors Dr. Tomass Šmics no 2006. līdz 2010. gadam bija viesprofesors Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē un docētājs Rīgas Juridiskajā augstskolā, pasniedzot studiju kursus Eiropas Savienības tiesībās. Šī grāmata ir veidota kā T. Šmica pasniegto studiju kursu materiālu strukturēts apkopojums, kas no angļu un vācu valodas ir iztulkots latviešu valodā.

Grāmatas ievadā profesors T. Šmics norāda, ka šī nav mācību grāmata par Eiropas tiesībām un tā arī nav paredzēta kā materiāls lekciju lasīšanai. Tas ir materiālu un praktisku kāzusu apkopojums lasītājiem ar priekšzināšanām, kuri jau ir apguvuši Eiropas tiesību pamatus. Šī grāmata tās lasītājiem palīdzēs mācīties, kā arī atkārtot un uzlabot savas zināšanas par Eiropas tiesībām, bet īpaši tā palīdzēs ātri orientēties darbā ar Eiropas tiesībām. Lai gan grāmata nevar aizstāt labas mācību grāmatas un komentārus Eiropas tiesību nozarē, tā varētu būt lietojama kā papildu mācību materiāls.

Grāmatā ir četras daļas. Pirmajā daļā divās shēmās ir ietverts tiesu prakses pārskats Eiropas integrācijas jautājumos. Pirmajā shēmā ir apkopotas atziņas no nozīmīgākajiem Eiropas Kopienu tiesas (pašreiz – Eiropas Savienības Tiesa) nolēmumiem līdz 2008. gadam saistībā ar Eiropas integrāciju. Šīs atziņas joprojām tiek izmantotas, argumentējot Eiropas tiesībās. Savukārt otrajā shēmā ir ietvertas vairāku dalībvalstu konstitucionālo tiesu, tostarp arī Satversmes tiesas, līdz 2009. gadam pieņemtajos nolēmumos ietvertās atziņas saistībā ar attiecīgo valstu dalību Eiropas integrācijas procesā.

Otrā daļa ir veltīta kāzusu risināšanai Eiropas tiesībās. Daļa sākas ar teorētisku ievadu kāzusu risināšanā un turpinās ar 12 dažādas sarežģītības pakāpes kāzusu risinājumiem. Šis juridiskajā literatūrā latviešu valodā ir uzskatāms par jaunumu, jo, lai gan atsevišķos studiju kursos Latvijā kāzusu risināšana tiek pasniegta, tomēr šāds izstrādāts, pārdomāts un strukturēts kāzusu risinājumu apkopojums līdz šim nav publicēts.

Grāmatas trešajā daļā ir ietvertas vairākas t. s. pārbaudes shēmas, kas Rietumeiropā diezgan plaši tiek izmantotas kā studiju procesā, tā arī praktiskajā jurista darbā, bet Latvijā līdz šim ir bijušas mazpazīstamas. Šīs shēmas atspoguļo kompleksu tiesību jautājumu (piemēram, prasības Eiropas Savienības Tiesā izredzes vai Eiropas Savienības izdotas direktīvas likumība) risinājumu, loģiski un dogmatiski to strukturējot attiecīgos pārbaudes posmos. Šīs shēmas ir grāmatas otrajā daļā ietverto kāzusu risinājumu pamats.

Ceturtajā daļā ir aplūkotas Eiropas Savienības iekšējā tirgus tiesības – nenoliedzami pašlaik nozīmīgākā Eiropas Savienības materiālo tiesību daļa. Lielākā vērība šajā daļā ir veltīta četrām Eiropas Savienības pilsoņa ekonomiskajām pamatbrīvībām, ne vien atspoguļojot vispārēju pamatbrīvību dogmatiku, bet arī katras atsevišķās pamatbrīvības īpašās iezīmes. Pēc ievada pamatbrīvībās lasītājs atradīs vairākas shēmas, kurās ir atspoguļota pamatbrīvību struktūra un precīzi un pareizajā vietā ar attiecīgās dogmatiskās struktūras starpniecību tiek aprakstītas visas šīs struktūras nianses (problēmjautājums, sekundārās tiesības, judikatūra utt.). Dažas no šīm shēmām vai to daļas tikpat labi var tikt izmantotas, lai risinātu kāzusus citās tiesību nozarēs, piemēram, izvērtējot pamattiesību aizskārumu konstitucionālajās tiesībās.

Grāmatas pielikumā lasītājs atradīs gan ļoti plašu literatūras sarakstu Eiropas Savienības tiesībās, gan ieteikumus darbam ar literatūras avotiem internetā, gan arī konspektīvu nozīmīgu Eiropas tiesību terminu sarakstu latviešu, vācu un angļu valodā.

Kopumā grāmata ir uzskatāma par ļoti vērtīgu ieguldījumu juridiskajā literatūrā latviešu valodā par Eiropas Savienības tiesībām, jo tajā teorija – pamatīga informācija par Eiropas Savienības Tiesas un dalībvalstu konstitucionālo tiesu nolēmumiem un par pamatbrīvībām, padomi kāzusu risināšanas tehnikā, kā arī detalizētas un strukturētas pārbaudes shēmas – ir vienuviet papildināta ar šīs teorijas praktisko lietojumu – praktisku kāzusu risinājumu paraugiem. Turklāt, veidojot šo grāmatu, ir ņemtas vērā arī izmaiņas un jauninājumi, kas radušies pēc reformām, kuras veiktas ar Lisabonas līgumu. Vienlaikus grāmatā ir piedāvāti daudzu Eiropas tiesību terminu jauni vai pat nebijuši atveidojumi latviešu valodā. Tādējādi grāmata varētu arī dot ieguldījumu spraigas un aktuālas diskusijas par latviešu valodas lietojumu Eiropas tiesībās rosināšanā.

Kaspars Gailītis

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jānis Rozenfelds
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesu prakse lietu tiesību jomā
Zemesgrāmatu aktu publiskā ticamība ir viena no jomām, kur tiesu prakse nav nostabilizējusies. Tiesu prakse spiesta risināt problēmas neatkarīgi no tā, vai zinātne tās risina. Mūsdienu latviešu juridiskajā literatūrā nav būtiski ...
15 komentāri
Inese Nikuļceva
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiešā demokrātija Eiropā
Mūsdienās galvenā valsts pārvaldes forma ir reprezentatīvā demokrātija, tomēr Eiropas valstīm ir arī sena tiešās demokrātijas institūtu izmantošanas vēsture. Vispirms jau jāmin Šveices pieredze, vēlāk tiešās demokrātijas ...
Jūlija Āboltiņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Pirmstiesas process lietās par nepilngadīgo noziedzīgiem nodarījumiem
Rakstā pievērsīsimies pirmstiesas procesa īpatnībām lietās par nepilngadīgo izdarītajiem noziedzīgiem nodarījumiem, veltot uzmanību gan nepilngadīgā personībai, gan arī papildu garantijām, ko paredz Latvijas normatīvie akti, ...
1 komentāri
Daiga Rezevska
Nedēļas jurists
Daiga Rezevska
12 komentāri
Tiesību prakse
Patērētāja tiesības saistībā ar līgumam neatbilstošas preces remontu
Patērētājam, kuram pārdota līguma noteikumiem neatbilstoša prece, ir tiesības pieprasīt, lai pārdevējs attiecīgi samazina preces cenu, bez atlīdzības novērš preces neatbilstību līguma noteikumiem vai atlīdzina patērētājam ...
AUTORU KATALOGS