ŽURNĀLS Numura tēma

25. Oktobris 2011 /Nr.43 (690)

Voi latvīši poši zyna, kas ir latvīšu volūda?
7 komentāri

Saisteibā ar 17. oktobra nūtikšonom LR Saeimā gribim drusku vaira izstuosteit sovu redzīni. Kotrā gadīnī, ka nazkam nu profesionalim (juristi, volūdnīki) atsarass pamatuoti preciziejumi, ar prīcu tūs apsaviersim i nu sovys pusis raudzeisim sagataveit pretargumentus.

Suoksim ar vysim labi zynomū – Latvejis Satversme paradz, ka vaļsts volūda ir latvīšu volūda (a na "latvīšu literaruo volūda").

Deļtam vajadzeigs plašuoks skaidruojums itim obejim jiedzīnim i juoparuoda atškireibys tūs vydā. Izreiz juosoka – turim latvīšu volūdu par vīneigū Latvejis vaļsts volūdu, bet tuoļuok gribim atzeimēt, ka jai viesturiskai ir izaveiduojušs divejis literaruos tradicejis: latvīšu literaruo volūda (izveiduota iz vydsdialekta pamata) i Latgolys latvīšu voi latgalīšu literaruo volūda (volūdnīku terminologejā – izaveiduojuse iz augšzemnīku dialekta pamata). Taitod obejis divejis ir leidzvierteigys latvīšu volūdys sastuovdalis. Itaidu myusu redzīni styprynoj ari Vaļsts volūdys lykuma niulinejuo redakceja, kurā pasaceits, ka latgalīšu rokstu volūda ir viesturisks latvīšu volūdys paveids.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (7)
7 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
XXL
2. Novembris 2011 / 12:40
0
ATBILDĒT
Žēl, ka nu jau mērķtiecīgi latviešu sabiedrību cenšas šķelt arī paši latvieši :(

Kam tas ir izdevīgi?
no Jūrmalas
29. Oktobris 2011 / 14:52
0
ATBILDĒT
Piekrītu viedoklim, ka šiem abiem no likumdošanas darba sajēgas maz, toties patiešām patīk zīmēties.Nav nekas dzirdēts par tādu Viļumu, toties latgalieši ievēlējuši dziedātāju Igauni, kad citos sarakstos no citām Latvijas malām tādus dziedoņus izsvītro.

Abi iekļuvuši saeimā aiz pārpratuma, patiecoties tikai Zatleram.
Iveta
28. Oktobris 2011 / 12:12
1
ATBILDĒT
God. Deputāti!

Jūs tomēr pārstāvat Sabiedrības intereses un ja tas skar Sabiedriskās intereses, tad jarunā tā, lai visi Jūs saprot. Jūs tomēr svinīgo solījumu dodat Latvijas tautas priekšā (kā tas rakstīts Satversmē) nevis pilsoņiem, kuri dzīvo Latgalē
A.Strupišs
27. Oktobris 2011 / 11:07
0
ATBILDĒT
Ja jūs sevi saucat par juristu, jums tā kā būtu jābūt profesionālai spējai pieturēties pie civilizētas diskusiju kultūras, kuras viens elements ir pieturēšanās pie apspriežamā jautājuma, nepārvēršot to par ad hominem uzbrukumiem. Turklāt kā jūs varat zināt, kāda bija Viļuma motivācija - zīmēšanās vai cita. Par jūsu vienīgo \\\"argumentu\\\" - \\\"nav vērts diskutēt, tāpat mani nesapratīs\\\" atļaušos neizteikties...
Imants
27. Oktobris 2011 / 00:42
0
ATBILDĒT
Viļums ir karjērists, kam vienalga no kuras partijas, galvenais bija nonākt Saeimas krēslā. Igaunis (dziedošais) vispār liekas neko nesaprot no notiekošā un tiek izmantots no \"letgaļiem\".
arī jurists
26. Oktobris 2011 / 23:39
0
ATBILDĒT
Tādus kā Viļums ārpus Latgales sauc par ZĪMUĻIEM, kam, lai viņu ievērotu, galvenais uzdevums ir pazīmēties citu latgaliešu priekšā.Citādi grūti izcelties, taču šādi pievērst uzmanību viegli.

Katrā ziņā viņam no jurisprudences nav ne mazākās sajēgas, tāpēc bezcerīgi te diskutēt.Saeimas valodai noteikti jābūt latviešu valodai.Lai arī citi deputāti, kā arī stenografistes, saprastu runāto.
Es
25. Oktobris 2011 / 16:36
0
ATBILDĒT
Pats esmu latgalietis, un esmu par latgaliešu valodas pastāvēšanu un attīstīšanos, tomēr cienījamo deputātu argumentācijai piekrist nevaru. Jurisprudence pazīst dažādas tiesību normu tulkošanas metodes un piemērojot tās visas ir jānonāk pie secinājuma, kāds saturs konkrētā likuma (šoreiz Satversmes) normā ir ietverts. Jūs pieturaties pie gramatiskās tulkošanas metodes. Izmantojot Jūsu argumentāciju, pat, ja latgaliešu valoda ir latviešu valodas v;ēsturiskais paveids, tad tā tomēr nav latviešu valoda, bet valodas paveids, un Satversmē nav rakstīts, ka valsts valoda ir latviešu valoda un tās vēsturiskie paveidi.
visi numura raksti
Egils Levits
Numura tēma
Par latviešu valodu Satversmes 4. pantā nacionālas valsts kontekstā
2 komentāri
Numura tēma
Vai Saeimas deputāts var dot svinīgo solījumu latgaliski
Plašu sabiedrības rezonansi guva 11. Saeimas pirmā sēde, jo radīja dažādu izjūtu gammu: izbrīnu – deputātu grūtības nolasīt Saeimas deputāta amata svinīgo solījumu; neizpratni – nevis deputātu dotais solījums, bet zvērests; ...
5 komentāri
Dina Gailīte, Gunārs Kusiņš
Numura tēma
Oficiālajā saziņā, arī Saeimas debatēs, jālieto latviešu literārā valoda
3 komentāri
Iveta Andžāne
Nedēļas jurists
Iveta Andžāne
5 komentāri
Sanita Osipova
Numura tēma
Zvērests ir sena tradīcija, kur jāievēro precīza forma
4 komentāri
AUTORU KATALOGS