ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

4. Septembris 2012 /Nr.36 (735)

Bioloģiskā tēva tiesības apstrīdēt citas personas brīvprātīgi atzītu paternitāti
15 komentāri
Aldis Laviņš
Augstākās tiesas Civillietu departamenta senators 

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Civillietu departaments 2012. gada maijā paplašinātā sastāvā izskatīja bioloģiskā tēva kasācijas sūdzību par apelācijas instances tiesas spriedumu, ar kuru noraidīta bioloģiskā tēva prasība lietā pret bērna māti un juridisko tēvu par brīvprātīgi atzītās paternitātes apstrīdēšanu un paternitātes noteikšanu. Ievērojot prasību aizsargāt fizisko personu datus, no vienas puses, un nepieciešamību informēt sabiedrību par nozīmīgiem tiesību jautājumiem, no otras puses, ir sagatavots lietas atreferējums, kurā apkopotas Senāta atziņas par Eiropas Konvencijas par to bērnu tiesisko statusu, kuri nav dzimuši laulībā (turpmāk arī – Konvencija) 4. panta, kā arī Civillikuma 155. un 156. panta interpretāciju. Tas, iespējams, palīdzēs risināt citas līdzīgas lietas, kā arī rosinās diskusiju par atsevišķu normatīvo aktu regulējuma uzlabošanu.

Īss lietas apstākļu izklāsts

2005. gadā prasītājam un atbildētājai izveidojās tuvas attiecības. 2006. gada sākumā atbildētāja paziņoja prasītājam par grūtniecību, kā arī to, ka viņš ir gaidāmā bērna tēvs. Tuvojoties dzemdībām, pušu attiecības pasliktinājās.

2006. gadā atbildētājai piedzima dēls. Prasītājs gribēja, lai viņu reģistrē kā bērna tēvu, kas atbilst faktiskajai situācijai, taču atbildētāja atteicās to darīt. 2007. gada janvārī prasītājs uzzināja, ka, pamatojoties uz brīvprātīgas paternitātes atzīšanas iesniegumu, par bērna tēvu reģistrēts cits vīrietis, ar kuru atbildētājai pastāv partnerattiecības (faktiskā kopdzīve).

Prasītājs cēla tiesā prasību pret bērna māti, kā arī personu, kura brīvprātīgi atzina paternitāti, lūdzot anulēt dzimšanas reģistrā ierakstu par tēvu, noteikt bērnam paternitāti un papildināt dzimšanas reģistra ziņas, ka bērna tēvs ir prasītājs, kā arī piešķirt bērnam prasītāja uzvārdu.

komentāri (15)
15 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Arnis
12. Septembris 2012 / 13:56
0
ATBILDĒT
*vairāk
Arnis
12. Septembris 2012 / 13:55
0
ATBILDĒT
Kaut turpmāk mēs redzētu vairākas stabilas ģimenes, ar augstām vērtībām...
drūmi
4. Septembris 2012 / 20:26
0
ATBILDĒT
Kā noprotams, abi \"tēvi\" mātei ir tikai piegulētāji. Pēc laika nāks trešais,ceturtais,ar kuriem viņai atkal būs jauna \"droša vide\",bet bioloģiskais tēvs,par kura labajiem nodomiem mums nav pamata šaubīties, jau būs izmalts caur tiesu gaņģiem un izmests ārā kā tukša čaula - nekas.Īsāk sakot - tas, ar kuru māte guļ konkrētajā bērna reģistrācijas brīdī, arī top par juridisko tēvu.Brrrrr.....
Terminators
4. Septembris 2012 / 18:47
0
ATBILDĒT
Procesa konstrukcijai piekrītu, bet, lai diskutētu par to vai spriedums ir taisnīgs jautājumā par paternitātes noteikšanu, ir nepieciešams redzēt apgabaltiesas sprieduma apsvērumus (nav izdevies atrast spriedumu). Ne jau tikai tas, ka tagad bērns dzīvo ģimenē un drošā stabilā vidē var būt vienīgie kritēriji (tie minēti apgabaltiesas sprieduma atreferējumā). Šie apstākļi var mainīties, turklāt, vērā ņemams arī tas, ka bioloģiskais tēvs jau neizjauc ģimeni, kurā bērns ir - viņam, iespējams, ir vēlme būt saprātīgi iespējamā apjomā kopā ar savu bērnu.
Magone
4. Septembris 2012 / 16:46
0
ATBILDĒT
Ir pietiekami daudz VĪRIEŠU, ne visai godprātīgi, kas spītējot \"bijušajai\", darīs visu, lai iejauktos bērna (un līdz ar to arī \"bijušās\") turpmākajā dzīvē, kaut bērns viņus neinteresē (līdzīgi kā šķiršanās gadījumos, pieprasot bērna ikdienas aizgādību sev, kaut bērns neinteresē, toties gribas noskatīties kā \"bijušā\" streso).

Bioloģiskajiem tēviem es varētu ieteikt radīt bērnus laulībā.

Vai kāda vecāka rīcība ir atbilstoša bērna interesēm, to vērtē bāriņtiesa un tiesa, izvērtējot katru gadījumu individuāli.
Ilze
4. Septembris 2012 / 15:50
0
ATBILDĒT
Ir pietiekami daudz sieviešu, ne visai godprātīgas, kas spītējot \\\"bijušajam\\\", darīs visu, lai bērns ar savu īsto tēvu nesatiktos. Diemžēl šai spītībai bieži vien nav nekāda sakara ar bērna tēva attieksmi pret savu bērnu. Un ko darīt bioloģiskajam tēvam, ja tiesvedība ilgst 3-5 gadus, kuru laikā bērna māte nav ļāvusi bērnam tikties ar savu īsto tēvu un tā rezultātā bērnam ir izveidojusies \\\"droša, stabila vide\\\" ar citu, mātes izraudzītu vīrieti?

Vai šādā gadījumā mātes rīcība ir bērna interesēm atbilstošāka? Diezin vai.
kaspars
4. Septembris 2012 / 14:25
0
ATBILDĒT
kas notiek ar surogātmātēm, kas notiek ar sasaldētajām spermām, kas tiek liktas lietā pēc variākeim gadiem.



Vai spermas īpašnieks ir bioloģiskais tēvs?

Vai surogātmāte neatdos bērnu citai mātei, kurai noteiks maternitāti?



tas tā, pārdomas skatoties amerikānu filmas, no kurām iespaidojas arī tiesneši.
Magone
4. Septembris 2012 / 14:08
0
ATBILDĒT
Tad tā faktiski būs adopcija.

Nebūtu pareizi tam, kas bērnu tikai uztaisījis, tikt ierakstītam dzimšanas apliecībā, lai viņš noteiktu jautājumus par bērna dzīvi, uzturēšanu un vecumdienās pieprasītu savu uzturēšanu.

Man nav saprotams, kādēļ Laviņa kungs tā pievērsās šim spriedumam? Vai tās būtu atkal kārtējās dīvainās atsevišķās domas par spriedumu, kas gan tieši nav izteiktas?
nu jauki
4. Septembris 2012 / 13:42
0
ATBILDĒT
Vai ir iespējama situācija, ka pēc dzemdībām ierodas \"kreisā\" sieviete (vēl jaukāk,ja kopā ar savu tēvaini) un atzīst savu \"maternitāti\". Bioloģiskā māte un bioloģiskais tēvs neiebilst.

No visas konstrukcijas izriet,ka pirmais \"pierakstīties\" paspējušais var būt tēvs.Kāpēc ar mātēm nevarētu būt tāpat? Sk. visu tiesu argumentāciju,tikai tēva vietā repleisējiet māti.
PIKA
4. Septembris 2012 / 13:36
0
ATBILDĒT
NAV SAPROTAMS, KĀPĒC LIKUMDEVĒJS NEPAPILDINA CL 158.P. AR IESPĒJU NOTEIKT PATERNITĀTI BĒRNAM NE TIKAI TAD, JA TĒVS NAV REĢISTRĒTS DZIMŠANAS APLIECĪBĀ VISPĀR, BET ARĪ TAD, JA REĢISTRĒTS NEBIOLOĢISKAIS TĒVS. tAS ATRISINĀTU ŠO PROBLĒMU UN NEBŪTU JĀPIESAUC CL 156.P. UN KONVENCIJAS.
Magone
4. Septembris 2012 / 11:09
0
ATBILDĒT
Tā ir juridiskā fikcija -pieņēmums, no kura izriet juridiskās sekas, kaut zināms, ka šis pieņēmums neatbilst patiesībai. Adopcijas lietās bērna dzimšanas apliecībā ierakstītā māte arī nav bioloģiskā māte. Ja kāds domā, ka bioloģiskā tēva tiesības ir aizskartas, ja viņš gribēja bērnu audzināt kā savu, bet tad uzradās viens cits, kurš tika ierakstīts dzimšanas apliecībā, tad šis būs tas gadījums, kad laulība nav tikai papīru smērēšana, no kuras jau tāpat nekas nemainoties:)
Francis Ksavers
4. Septembris 2012 / 10:24
0
ATBILDĒT
Pie autora citētās ECT lietas Anayo v. Germany ir jāpiebilst, ka tās faktiskie apstākļi bija ļoti īpatnēji, jo bērni bija melnādaini, bet juridiski atzītais tēvs (kuŗš bija samierinājies ar sev uzliktajiem kuplajiem ragiem, pieņēmis sievu atpakaļ pēc vētraina romāna ar nigērieti un labprātīgi atzinis savu paternitāti šī romāna rezultātā piedzimušajiem bērniem) ‒ balts. Līdz ar to jau vizuāli bija acīmredzams, kuŗš ir bioloģiskais tēvs, un ka juridiskais tēvs tas noteikti nav. ECT to, protams, pilnīgi skaidros vārdos nepasaka, bet, ja lasa spriedumu uzmanīgi, tad starp rindiņām var izlasīt, ka šis apstāklis ir ņemts vērā.
mja
4. Septembris 2012 / 09:53
0
ATBILDĒT
Tātad vecākus (pat \"it kā\" bioloģiskos) arī varam izvēlēties? Kālab tēvu tā diskriminēt, varbūt māti arī varētu ierakstīt kāda patīk?
Magone
4. Septembris 2012 / 09:38
0
ATBILDĒT
Biju jau iepriekš lasījusi šo Senāta spriedumu un man tas liekas pareizs. Bērnam ir ne tikai tiesības zināt savus bioloģiskos vecākus, bet arī pienākums vecākus vecumdienās uzturēt. Nedomāju, ka būtu pareizi bērnam pieaugot uzturēt bioloģisko tēvu tikai tāpēc, ka viņš ir bioloģiskais tēvs, kurš bērnu nav audzinājis un uzturējis. Labi, bērns uzzināja, kurš ir viņa bioloģiskais tēvs, taču tas nenozīmē, ka šis tēvs obligāti visos gadījumos jāraksta kā tēvs bērna dzimšanas apliecībā. Tas ne vienmēr ir bērna interesēs. Un bērna intereses ir primāras.
mja
4. Septembris 2012 / 09:19
0
ATBILDĒT
\"bērna bioloģiskajam tēvam ir atzīstamas tiesības apstrīdēt citas personas brīvprātīgi atzītu paternitāti, nebūt nenozīmē, ka šāda prasība ir automātiski apmierināma\"

Vārdu sakot, paternitāte ir tāda juridiska fikcija, kas var sakrist ar realitāti, bet var arī nesakrist... Ja kāds grib bērnu, tad vajag tik to atzīt.
visi numura raksti
Baiba Rudevska, Valerijans Jonikāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Deklarētās dzīvesvietas princips Civilprocesa likumā: vai tiešām risinājums
Saeimā trešajā lasījumā pašlaik atrodas likumprojekts, kurā paredzēti apjomīgi grozījumi Civilprocesa likumā (turpmāk – CPL).1 Viens no svarīgākajiem jautājumiem, kuru cita starpā risina šie grozījumi, ir: 1) fiziskas ...
26 komentāri
Jānis Pleps
Skaidrojumi. Viedokļi
Latvijas valstiskuma pamats
Latvijas Republikas Satversmes1 (turpmāk – Satversme) deviņdesmitgadē mazliet ēnā ir palikuši citi konstitucionālā ranga dokumenti, kas bijuši ne mazāk būtiski Latvijas valstiskuma izveidošanā un atjaunošanā. Ne velti ...
6 komentāri
Edmunds Broks
Skaidrojumi. Viedokļi
Starptautiskās tiesības antīko valstu sistēmās
2 komentāri
Tiesību prakse
Nekustamā īpašuma nodokļa objekts
Nekustamā īpašuma nodokļa objekts ir dabā esoša ķermeniska lieta, tādējādi, ja nodokļa maksātājs pašvaldībai iesniedz ticamus pierādījumus par to, ka nodokļa objekts dabā vairs nepastāv, kaut arī noteiktā kārtībā par to nav ...
1 komentāri
Īsziņas
Divas trešdaļas iedzīvotāju uzskata, ka tiesu sistēma Latvijā ir korumpēta
7 komentāri
AUTORU KATALOGS