ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

30. Septembris 2014 /Nr.38 (840)

Maksātnespējas procesa administratoru statusa reforma
1 komentāri
Mg.iur.
Kaspars Novicāns
zvērinātu advokātu biroja "Novius" partneris, zvērināts advokāts, Maksātnespējas likuma grozījumu darba grupas loceklis 

Latvijas Republikas Saeima 2014. gada 3. jūlija plenārsēdē pirmajā lasījumā vienbalsīgi atbalstīja likumprojektu "Grozījumi Maksātnespējas likumā".1 Tas paredz reformēt maksātnespējas procesa administratoru (turpmāk – administratori) statusu, tas ir, pielīdzināt valsts amatpersonām un uz tiem attiecināt likumā noteiktos valsts amatpersonas amatu savienošanas ierobežojumus. Tādēļ šī raksta mērķis ir izvērtēt iecerēto Maksātnespējas likuma grozījumu par administratoru statusa maiņu pamatojumu un nepieciešamību, kā arī analizēt šo grozījumu pretrunas un iespējamās problēmas, kas radīsies, ja minētais likumprojekts stāsies spēkā atbilstoši 3. jūlija plenārsēdē atbalstītajai redakcijai.

Redakcijas piebilde. Autora analizētais likumprojekts joprojām nav guvis tālāku virzību, taču 25. septembrī cita likumprojekta ietvaros, veicot grozījumus Maksātnespējas likumā, Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja arī priekšlikumu, kas paredz maksātnespējas procesa administratorus pielīdzināt valsts amatpersonām.

Spēkā esošais maksātnespējas tiesiskais regulējums neapšaubāmi nav pilnīgs, tostarp uzlabojama ir arī administratoru uzraudzības sistēma. Tomēr iecere ieviest tik radikālas izmaiņas attiecībā uz administratoru statusu rada pamatotas bažas par to, vai administratoru pielīdzināšana valsts amatpersonām ir piemērots un atbilstošs instruments maksātnespējas tiesiskā regulējuma uzlabošanai. Varbūt šaujam ar lielgabalu pa zvirbuļiem? Varbūt varam saskatīt āža kāju iecerētajā administratoru statusa reformā?

 

Reformas pamatojums un nepieciešamība

No likumprojekta "Grozījumi Maksātnespējas likumā" anotācijas izriet, ka administratoru statusa reformas pamatā ir valsts vēlme nodrošināt juridisko profesiju vienotu attīstību, administratoru rīcības neitralitāti un neatkarību, kā arī paaugstināt administratoru atbildības un kompetences līmeni. Jāteic gan, ka nav saprotams, kā plānotie grozījumi varētu nodrošināt šo mērķu sasniegšanu. Piemēram, likumprojekta normas ir ārkārtīgi attālinātas no citu juridisko profesiju (zvērinātu tiesu izpildītāju, zvērinātu notāru, zvērinātu advokātu) darbības vispārējiem principiem, korporatīvās pārvaldības un uzraudzības modeļiem, tādēļ ir skaidrs, ka šādi grozījumi nevar nodrošināt juridisko profesiju vienotu attīstību. Grozījumi Maksātnespējas likumā arī būtiski pazemina administratoru kvalifikācijas pilnveides prasības, tādēļ nav loģiski sagaidīt, ka šādi grozījumi varētu paaugstināt administratoru kompetenci.

Taču viens no būtiskākajiem aspektiem, kas jāuzsver saistībā ar iecerēto administratoru statusa reformu, – likumprojekta anotācija nesniedz atbildi uz jautājumu, kas ir tās funkcijas, kuru īstenošanas dēļ administratorus pēc būtības varētu pielīdzināt valsts amatpersonām.

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Magone
30. Septembris 2014 / 12:25
0
ATBILDĒT
Lieliski uzrakstīts!!!
visi numura raksti
Ilma Čepāne
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesnesis ir tiesu sistēmas "atslēgas amats"
Tieslietu padome tika izveidota pēc ilgstošām un plašām diskusijām gan speciāli izveidotajā Saeimas Juridiskās komisijas apakškomisijā, gan arī Juridiskajā komisijā. Tieslietu padomes izveidošanas mērķis bija nodrošināt līdzsvaru ...
3 komentāri
Māris Leja
Jurista vizītkarte
Māris Leja
Egons Rusanovs
Skaidrojumi. Viedokļi
Odoroloģiskās ekspertīzes rezultātu izmantošanas problēmas kriminālprocesā
Šis ir otrais raksts triju rakstu sērijā par odoroloģiskās ekspertīzes rezultātu izmantošanas problēmām Latvijas kriminālprocesā. Pirmo rakstu skat. 2014. gada 12. augusta "Jurista Vārda" 31. numurā.
2 komentāri
Saeimas Preses dienests
Tiesību politika
Jauninājumi privātpersonu un uzņēmumu maksātnespējas regulējumā
Saeima ceturtdien, 25. septembrī, galīgajā lasījumā pieņēma izmaiņas maksātnespējas regulējumā, kas paredz privātpersonu maksātnespējas procesa reformu, tostarp būtiski samazinot parādu dzēšanas termiņus un ieviešot tā saukto ...
Sannija Matule
Informācija
Seši jautājumi par advokātu procesu
Turpinot darbu pie jautājuma par tā dēvētā advokātu procesa tālāku ieviešanu civilprocesā, Tieslietu ministrija pirms pāris nedēļām rīkoja šai tēmai veltītu diskusiju. Tā atklāja – pagaidām vēl trūkst daudz būtisku ...
17 komentāri
AUTORU KATALOGS