ŽURNĀLS Informācija

17. Marts 2015 /Nr.11 (863)

Sievišķīgā Latvijas tieslietu sistēma
21 komentāri

Sieviešu un vīriešu līdztiesība ir viena no Eiropas Savienības, līdz ar to arī Latvijas, pamatvērtībām. Eiropas Komisijas Sieviešu un vīriešu līdztiesības stratēģija atspoguļo Eiropas Komisijas darba programmu attiecībā uz dzimumu līdztiesību laikposmam no 2010.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (21)
21 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Leibs
17. Marts 2015 / 16:35
2
ATBILDĒT
Kas notiks ar tiesu sistēmu, ja visi sekos valsts aicinājumam un dosies bērnu kopšanas atvaļinājumā?
Klasiska pieeja > Leibs
18. Marts 2015 / 15:08
2
ATBILDĒT
Atgādināšu, ka arī tiesnesim - vīrietim ir tādas pašas tiesības doties bērna kopšanas atvaļinājumā. Un to ir izmantojuši pat Augstākās tiesas tiesneši.
Tāpēc šajā aspektā, godātais Leib, starp tiesnesēm un tiesnešiem atšķirības nav.
Leibs > Klasiska pieeja
18. Marts 2015 / 15:19
1
ATBILDĒT
Protams! Tā arī mēdz notikt, tomēr tiešām ir pārliecība, ka proporcionāli vīrieši un sievietes izmanto šīs tiesības vienādi? Es priecājos par katru gadījumu, kad vīrietis to izmanto, bet tie ir izņēmumi.
Klasiska pieeja > Leibs
18. Marts 2015 / 15:58
4
ATBILDĒT
Pagaidām tā nenotiek proporcionāli vienādi, tomēr notiek aizvien biežāk.
Šo apstākli minēju, oponējot Jūsu aizplīvurotajai tēzei, ka lielais sieviešu skaits tiesnešu vidū ir tiesu sistēmas riska elements, jo visas tiesneses vienlaikus var doties bērna kopšanas atvaļinājumā.
Pagarinot šo Jūsu aizsākto riska faktoru, iespējams norādīt arī tādus aizspriedumus, kā: sievietes ir raudulīgas, histēriskas, bez sava viedokļa, viņām bieži ir migrēna, nemaz nerunājot par "īpašajām dienām"...
Es savukārt varētu pretstatīt tādus pašus aizspriedumus par vīriešiem: vairāk smēķē un lieto alkoholu, nepilda solījumus, sirgst ar prostatītu, bieži paved savas kolēģes, ir slinki un agrāk mirst.
Tomēr domāju, ka, pirmkārt, sievietes un vīrieši ir vienlīdzīgi, otrkārt, katrs cilvēks ir indivīds un nav jābāž nekādos plauktos, bet jāvērtē pēc spējām un paveiktā.
Leibs > Klasiska pieeja
18. Marts 2015 / 19:50
2
ATBILDĒT
Tomēr nenoliegsiet, ka šāds risks pastāv? Labs politikas plānotājs vērtē visus riskus un definē rīcības modeļus visiem riskiem. Turklāt, citas valstis (Slovēnija) ir bijušas situācijas, kad 30% tiesneses izmanto savas tiesības un tad rodas jautājums, ka minimizēt riska radītas negatīvas sekas.
ai_bi
17. Marts 2015 / 11:43
2
ATBILDĒT
Bet varbūt tā bija tikai prezidenta "sāpe" par to, ka kāda sieviete - Latvijas prezidente bija krietni pārāka par tiem citiem - no vīriešu kārtas?
Jurčiks > ai_bi
17. Marts 2015 / 14:45
15
ATBILDĒT
Pārāka ar ko? Ar to, ka viņas prezidentūras laikā valstij OBKJEKTĪVI bija konkrēti mērķi - NATO un ES? Visādi citādi VVF ne ar ko īpaši neizpaudās, ja nerēķina pirksta grozīšanu pie deniņiem WW2 veterāna (ja nemaldos, leģionāra) priekšā...
Viesturs
17. Marts 2015 / 09:25
3
ATBILDĒT
VIsdullākā šajā kontekstā ir tiesu prakse uzturlīdzekļu, laulības šķiršanas un bērnu dzīvesvietas noteikšanas lietās :)) nolēmumos vēl šodien sastopamas tādas ,,juridiskās" argumentācijas virsotnes kā ,,būdams darba spējīgs", ,,nerūpējās par faktisko ģimeni" utt., :))
Vispār šis aspekts ir jāpēta atropologiem un psihiatriem, un tad kopā ar likumdevēju nu jāmeklē labākais risinājums situācijas uzlabošanai. Varbūt šādu kategoriju lietas izskata divatā - lai tad nu točna būtu līdztiesība :))
Aija > Viesturs
17. Marts 2015 / 12:50
0
ATBILDĒT
Kāpēc nez darba spējīgam vīrietim nebūtu jāmaksā uzturlīdzekļi?
Viesturs > Aija
18. Marts 2015 / 15:45
1
ATBILDĒT
Darba spējīgums nekādi nenodrošina reāla darba un ienākumu esamību, taču piem., izskatot civillietas šis kvaziarguments ir pamats uzturlīdzekļu apmēra noteikšanai...
Šmulis > Aija
17. Marts 2015 / 14:11
1
ATBILDĒT
Nez kādēļ darba spējīgs vīrietis pats nevarētu audzināt bērnus, bet uzturlīdzekļus maksātu darba spējīga sieviete.
Viesturs > Šmulis
18. Marts 2015 / 10:22
1
ATBILDĒT
Tieši par to arī ir runa
Seskis
17. Marts 2015 / 09:05
2
ATBILDĒT
Prezidenta kungs jau vērsa sabiedrības uzmanību, ka tiesās esot nepiedodami liels sievišķo īpatņu īpatsvars! Lai novērstu minēto problēmu, Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu ietvaros Tiesu Administrācijai piešķirti līdzekļi tiesnešu dzimumu maiņas operācijām - turpmāk ķirurģisku manipulāciju rezultātā tiks panākts, lai tiesās būtu 50% vīriešu sugas hordaiņi - vīrieši, un, attiecīgi, tikpat sieviešu sugas īpatņi. Operācijām pakļautās personas noteiks izlozes ceļā.
Kas attiecas uz tiesu darbiniekiem, tad ģenētisku eskperimentu izziņas ceļā radīts tiesu darbinieks - androgīns! Tas atrisinās daudzas problēmas - procesa dalībniekiem vairs siekalainām atvērtām mutēm nebūs jāpēta tiesas sēžu sekretāres, turklāt inventāra uzskaite tiks ievērojami atvieglota - tā kā tiesu darbiniekiem nebūs ārējo dzimumpazīmju, pārbaudes dienā tiesu darbinieki novilks bikses, kur būs attiecīgais svītru kods.
Jurčiks
17. Marts 2015 / 08:55
10
ATBILDĒT
Negribu nevienu apvainot un visu cieņu sievietēm, taču vai tieši šeit nav meklējamas tiesu sistēmas problēmas? Dzīvē pierādījusies patiesība - ja gribi stabilitāti un līdz galam padarītu darbu - ņem darbā sievieti, bet, ja gribi reformas, grūdienu attīstībā - ņem vīrieti. Tiesu sistēmai vajadzīgs NOPIETNS grūdiens, lai izsistu to no stagnācijas...
Magone > Jurčiks
17. Marts 2015 / 10:36
1
ATBILDĒT
Mums jau ir Bičkovičs -vīrietis. Un kas mainījies uz labo pusi? Neesmu manījusi, ka dzimumam būtu kāda nozīme reformu veikšanā.
Jurčiks > Magone
17. Marts 2015 / 14:42
10
ATBILDĒT
Manuprāt problēma nav tik daudz vadītājā, cik kolektīvā. Ko var izdarīt viens vecis sieviešu bataljonā?
Klasiska pieeja > Jurčiks
18. Marts 2015 / 10:59
0
ATBILDĒT
Tātad Jūs (protams!) domājat, ka pie vainas ir fakts, ka nabaga vienīgais vecis (priekšnieks) ir kļuvis par vadītāju nesaprātīgu veceņu (tiesnešu) bataljonam? Ja būtu bataljons ar gudriem večiem, tad pat muļķa vecene vadītāja postenī uzrādītu labus sasniegumus? Apmēram tā?
mazgudrais > Magone
17. Marts 2015 / 13:16
9
ATBILDĒT
dzimuma varētu būt nozīme, ja personas smadzenes strādā atbilstoši, ir piemēram, varbūt kaut kur kādā valstī ministrs, piemēram, ārlietu varbūt, bet smadzenes viņam strādā, varbūt, vismaz daļēji, kā babenei varbūt iespējams, tad nu kādam darbam viņš piemērots - perfekti izdarāmam vai revolucionāram?
vai, piemēram, ja nu būtu situācija, ka piemēram, kāda persona kaut ko ļoti vēlas, piemēram, kaut kādu materiālu vai nemateriālu labumu, piemēram, amatu vai šokolādi, bet lai to dabūtu, personai, iespējams, jāatbilst noteiktiem kritērijiem, piemēram, jābūt pilsonim, vai piemēram, ātrskrējējam, tad persona, lai dabūtu to labumu, savu mēti, krietnu, piemēram, islāmticīgo vai arī, piemēram, katolieti, pataisa, piemēram, par vieglas uzvedības sievieti, tādā gadījumā, vai no šīs personas var gaidīt kādus adekvātus lēmumus?
p.s. šitais mans koments neattiecas ne uz vienu reālu personu, tas ir tikai teorētisks spriedelējums par tēmu "kas būtu, ja būtu"
mazgudrais > mazgudrais
20. Marts 2015 / 08:36
2
ATBILDĒT
par ko tik daudz mīnusiņu? patiesība acīs kož?
:):):) > mazgudrais
19. Marts 2015 / 13:01
0
ATBILDĒT
Un tomēr - gribētos lai Latvijā mazgudri nebūtu nedz vīrieši, nedz sievietes :):), t.i. gribētos, lai Latvijā visi cilvēki ir ļoooti izglītoti un gudri :)
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 1
visi numura raksti
Sanita Osipova
Domu mantojums
Aspazija “Satversmes tēvu” lokā

Moto:
Ja mana balss jums dziļi sirdī noskan,
Ja tā jūs modina un satricina,
Tad viņas spēks ir tikai izteikt to,
Kas neizteikts ikkatra krūtīs dus.
– Aspazija "Sidraba šķidrauts"

7 komentāri
Dina Gailīte
Juristu likteņi
Rozālija Purgale (Bandere): pirmā sieviete tiesnese Latvijā  
Šobrīd, kad tiesneša amatos Latvijā ir vairāk sieviešu nekā vīriešu, turklāt arī rajona tiesu un apgabaltiesu priekšsēdētājas ir pārsvarā sievietes, vienu no Augstākās tiesas departamentiem vada tiesnese un uz īsu brīdi arī ...
3 komentāri
Rozālija Purgale
Domu mantojums
Sievietes tiesības laika perspektīvē

Man ir dota vienreizēja iespēja izteikt vienreizību Latvijas tiesas administrācijā, proti to, ka man kā sievietei bija piešķirtas tiesāšanas tiesības.

Diskusija
Pie rakstāmgalda atšķirības starp darbinieci sievieti un darbinieku vīrieti nav saskatāmas
Šajā "Jurista Vārdā" tiek pētīta dzimumu līdztiesības principa īstenošana Latvijā – no sākotnējam idejām (Aspazijas cīņa par sieviešu tiesībām) līdz praktiskai realizācijai (Rozālija Purgale kā pirmā tiesnese Latvijā un ...
7 komentāri
Jurista Vārds
Informācija
Dzimumu līdztiesības rādītāji Eiropas Savienībā
Eiropas Dzimumu līdztiesības institūts 2013. gadā publicēja Dzimumu līdztiesības indeksa ziņojumu par Eiropas Savienības valstīm.1 Dzimuma līdztiesība ir mērīta vairākās jomās, tajā skaitā tādās kā darbs, nauda, izglītība un ...
AUTORU KATALOGS