ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

14. Aprīlis 2015 /Nr.15 (867)

Tiesnešu vērtības un atbildība
3 komentāri
Veronika Krūmiņa
Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja  
SATURA RĀDĪTĀJS

"[..] dziesma nav par krekliem, // bet ir par sirdsapziņām." – M. Čaklais

Tiesības uz taisnīgu tiesu var tikt aplūkotas no dažādiem aspektiem, viens no tiem – tiesnešu vērtību loma personu tiesību aizsardzībā.

Tiesas un vienlaikus arī katra tiesneša profesionālā misija ir noskaidrot patiesību un atrast taisnīgu izskatāmās lietas risinājumu. Turklāt taisnīgums ir ne vien faktiski jānodrošina, bet arī jārada sabiedrībai pārliecība, ka tas ir nodrošināts.1

Sabiedrības uzticēšanos tiesu varai ietekmē dažādu apstākļu kopums – tiesu sistēmas kopumā darbības efektivitāte, tiesas procesu un nolēmumu atspoguļojums plašsaziņas līdzekļos, tiesas procesu vadīšanas un nolēmumu kvalitāte, kā arī sabiedrības viedoklis par tiesnešu morālo autoritāti un godprātību. Ja iespējas ietekmēt tiesu sistēmas kopumā darbības efektivitāti un plašsaziņas līdzekļos atspoguļoto informāciju par tiesvedībām tiesnešiem ir salīdzinoši ierobežotas, tad tiesas procesu vadīšanas un nolēmumu kvalitāte, kā arī sabiedrības viedokļa veidošana par tiesnešu morālo autoritāti ir pašu tiesnešu rokās. Aptaujas liecina, ka tieši tiesas process, personiskā saskarsme un tiesneša sacītais vai rīcība ir spēcīgākais viedokļa veidotājs.2

 

1. Tiesnešu vērtības

Tiesnešu morālo autoritāti sabiedrībā veidojam mēs, tiesneši, mūsu darba saturs un vērtības. Vērtības, kuras ir mūsu darba pamatā. Vērtības, kuras nostiprina uzticēšanos tiesām un Latvijai kā tiesiskai valstij. Šīs vērtības izpaužas jebkurā tiesneša rīcībā – gan tiesas zālē, gan ārpus tās.

Es vēlos izcelt četras vērtības, bez kurām nav iedomājams labs tiesnesis. Tās būtu – neatkarība, objektivitāte, godprātība un profesionalitāte.3

Tiesas un tiesneša neatkarība nav pašmērķis, bet gan līdzeklis demokrātijas un tiesiskuma nodrošināšanai un stiprināšanai, kā arī obligāts priekšnosacījums tiesību uz taisnīgu tiesu īstenošanai.4 Tiesneša neatkarība nav privilēģija paša tiesneša interesēs, bet gan to personu interesēs, kuras vēršas tiesā. Tādēļ tiesnesim ir jāsargā tiesu varas neatkarība gan individuālajā, gan institucionālajā aspektā un pašam jābūt šādas neatkarības piemēram. Šajā sakarā īpaši uzsverams, ka tiesnesim ar savu stāju jāapliecina un jāveicina augsti tiesneša ētikas standarti, lai veicinātu sabiedrības uzticēšanos tiesu varai.

Būt par tiesnesi var tikai tāds jurists, kuram tiesneša darbs ir aicinājums. Ņemot vērā tiesneša lielās pilnvaras, īpaši augsti ir tiesneša amatam izvirzītie standarti – to, ko var atļauties citu juridisko profesiju pārstāvji, ne vienmēr var atļauties tiesneši.

Objektivitāte kā vērtība aptver to, ka tiesnesim savi pienākumi jāpilda bez īpašas labvēlības vai aizspriedumiem. Bībelē šis senais tiesvedības princips ir izteikts šādiem vārdiem: "Tev nebūs netaisni rīkoties nabaga dēļ, nedz bīties no varenā." Tiesnesim jāizvairās no situācijām, kuras varētu radīt pamatotas aizdomas par favorītismu vai neobjektivitāti. Objektivitāte ietver arī pienākumu tiesnesim rīkoties tā, ka viņa rīcība – gan tiesā, gan ārpus tiesas – veicina un nostiprina sabiedrības uzticēšanos tiesneša un visas tiesu sistēmas objektivitātei.

Par ārējiem regulatoriem vēl būtiskākas ir vērtības, saskaņā ar kurām mēs, tiesneši, dzīvojam, – mūsu iekšējais regulators. Tiesnesim kā cilvēkam ir dabiski jādzīvo šajās vērtībās. Tiesneša misiju nevar īstenot cilvēks, kurš minētās vērtības ņem vērā vienīgi ārēja spiediena rezultātā.

Tiesneša rīcībai un uzvedībai ir jāattaisno cilvēku uzticēšanās tiesnešu godprātībai. Tiesnesim jāizturas tā, lai viņš nediskreditētu tiesneša amatu. Tiesnesis nedrīkst izmantot tiesneša amata prestižu privāto interešu labā.

Savukārt profesionalitāte kā vērtība sevī ietver nepieciešamību tiesnesim veikt visus iespējamos pasākumus, lai saglabātu un nostiprinātu savas zināšanas, prasmes un personiskās spējas, kas nepieciešamas tiesneša pienākumu pienācīgai veikšanai. Tālākizglītība vienlaikus ir gan tiesneša tiesības, gan pienākums. Tiesnesis amatā tiek apstiprināts bez pilnvaru termiņa ierobežojuma, taču attaisnot viņam izrādīto uzticēšanos var vienīgi tad, ja tiesnesis pastāvīgi profesionāli pilnveidojas.

 

2. Tiesnešu atbildība

Ņemot vērā tiesneša lomu personu tiesību aizsardzībā, jautājums par tiesneša vērtībām nav tikai paša tiesneša privātas dabas jautājums. Tiesnesim ir uzticēta tik liela vara lemt par cilvēku likteņiem, ka šīs pilnvaras ir jālīdzsvaro ar iespēju prasīt no tiesneša atbildību vai nopietnu pārkāpumu gadījumos arī atcelt tiesnesi no amata.5

Latvijā tiesnešiem nav paredzēta civiltiesiska atbildība par zaudējumiem, kas radušies sakarā ar nelikumīgu vai nepamatotu tiesas spriedumu.6 Procesa dalībnieks, kas uzskata, ka tiesas nolēmums ir nelikumīgs vai nepamatots, var to pārsūdzēt likumā noteiktajā kārtībā, bet nevar celt tiesā prasību pret tiesnesi, kurš šo lietu izskatījis.7 Šādā gadījumā iestājas valsts atbildība. Praksē gan jautājums par valsts atbildību tiesas pieļautas kļūdas gadījumā ir problemātisks un būtu atsevišķas diskusijas vērts.

Pamatā tiesnešu atbildība izpaužas kā disciplinārā atbildība. Tās mērķis ir ne tikai sodīt konkrētu tiesnesi par pieļautiem pārkāpumiem un preventīvi novērst citus iespējamus pārkāpumus, bet arī aizsargāt sabiedrību un tās uzticēšanos tiesai.8

Tiesnesi var saukt pie disciplinārās atbildības par tīšu likuma pārkāpumu lietas izskatīšanā, darba pienākumu nepildīšanu vai lietas izskatīšanā pieļautu rupju nolaidību, kā arī necienīgu rīcību vai tiesneša ētikas normu rupju pārkāpumu.9 Tomēr tiesnesim nebūtu jābaidās no disciplinārās atbildības par savām labticīgi veiktām darbībām lietas izskatīšanā, tostarp tiesību normu interpretāciju, pat ja par to pastāv atšķirīgi viedokļi. Tiesību normu interpretācija ir neatņemama tiesas spriešanas sastāvdaļa. Vēl vairāk – neatkarīgi interpretēt tiesību normas un piemērot tās konkrētas lietas apstākļiem ir pats tiesneša funkcijas kodols.10

Tiesneša saukšana pie disciplinārās atbildības vai pat kriminālatbildības liecina par jau radušos problēmu. Savukārt pamanīt tās iedīgļus var palīdzēt tiesneša profesionālās darbības novērtēšana, kā arī Tiesnešu ētikas komisija, sniedzot atzinumus ētikas jautājumos.

Lai gan pēdējos gados tiesnešu profesionālās darbības novērtēšanas sistēma ir pilnveidota, šķiet, tā joprojām ne vienmēr sasniedz savu mērķi – palīdzēt tiesnesim viņa profesionālajā izaugsmē. Tam, vai tiesneša profesionālajā darbībā noteiktā laika periodā vērojams progress vai regress, būtu jāatspoguļojas atsauksmēs par tiesneša darbu un tiesneša profesionālās darbības novērtējumā.

Ne atsauksmes, ne tiesnešu profesionālās darbības novērtēšana nedrīkst būt formāla. Tām jāsniedz patiess priekšstats par tiesneša kvalifikāciju un darba rezultātiem. Tiesnešu profesionālās darbības novērtēšana nesasniedz savu mērķi, ja problēmas atsauksmēs tiek noklusētas vai "paslēptas starp rindiņām". Vienlaikus tiesnešu profesionālās darbības novērtēšanas, tostarp atsauksmju, mērķis nav rāt vai kaunināt tiesnešus, mērķis, kā jau minēts iepriekš, ir palīdzēt tiesnesim viņa profesionālajā izaugsmē. Nozīmīga loma kvalitatīvā tiesnešu profesionālās darbības novērtēšanā ir apgabaltiesu priekšsēdētājiem un tiesnešiem.

Tiesnešu profesionālo standartu uzturēšanas kontekstā atzinīgi vērtējama ir arī Tiesnešu ētikas komisijas darbība. Kopš tās izveidošanas 2008. gadā Tiesnešu ētikas komisija ir sniegusi vairākus atzinumus par jautājumiem, kas aktuāli gan pašiem tiesnešiem, gan sabiedrībai kopumā, piemēram, par tiesnesi kā sociālo tīklu lietotāju,11 tiesneša saskarsmi ar citu juridisko profesiju pārstāvjiem,12 kā arī saziņu ar plašsaziņas līdzekļiem.13

Apkopojot – visi iepriekš minētie ir tiesneša uzvedības ārējie regulatori. Tomēr par tiem būtiskākas ir vērtības, saskaņā ar kurām mēs, tiesneši, dzīvojam, – mūsu iekšējais regulators. Tiesnesim kā cilvēkam ir dabiski jādzīvo šajās vērtībās. Tiesneša misiju nevar īstenot cilvēks, kurš minētās vērtības ņem vērā vienīgi ārēja spiediena rezultātā.

Ikviens no mums, sākot ar rajona (pilsētas) tiesas tiesnesi un beidzot ar Augstākās tiesas tiesnesi, sabiedrībā tiek asociēts ar tiesu varu kopumā. Tādēļ mums būtu citam citu profesionāli jāatbalsta, bet iespējamas kļūdas gadījumā uz to atklāti jānorāda. Katrs nekvalitatīvs vai nesaprotams tiesas spriedums vai tiesneša neatbilstoša uzvedība ielej darvas pilienu tiesnešu profesionālās darbības medus mucā, nemaz nerunājot par gadījumiem, ka pastāv aizdomas par kukuļņemšanu vai tamlīdzīgām prettiesiskām darbībām, kuras ir asi nosodāmas arī pašu tiesnešu vidē. No mūsu profesionalitātes lielā mērā ir atkarīga cilvēku ticība valstij. Ja cilvēks ticēs, ka viņa lieta tiesā tiks izskatīta objektīvi un taisnīgi, tad viņš visdrīzāk ticēs arī valstij kopumā.

Noslēgumā sirsnīgi apsveicu apgabaltiesu tiesnešus un darbiniekus apgabaltiesu darbības divdesmit gadu jubilejā un novēlu uzturēt augstu vērtību latiņu, tā vairojot sabiedrības uzticēšanos tiesām. Apzinoties savu sūtību, sargāsim mūsu vērtības – neatkarību, objektivitāti, godprātību, profesionalitāti, kā arī cieņu pret cilvēku, pienākuma apziņu, principialitāti, nosvērtību, drosmi, uzņēmību. Būt par tiesnesi ir gods un vienlaikus arī liela atbildība.


* Raksta pamatā – referāts, kas nolasīts Latvijas Republikas apgabaltiesu atjaunošanas 20. gadadienas svinīgajā sēdē 2015. gada 27. martā Rīgā, Administratīvās apgabaltiesas jaunās ēkas sēžu zālē.

RAKSTA ATSAUCES /

1. The Bangalore Principles of Judicial Conduct, 2002, para. 3.2. Pieejams: http://www.unodc.org. Tulkojums latviešu valodā pieejams: www.vvc.gov.lv.

2. Skat., piemēram: Austere L., Kalniņš V. Ētikas jautājumi un korupcijas riski Rīgas apgabaltiesā. Rīga: Sabiedriskās politikas centrs Providus, 2010, 7. lpp.

3. Plašāk par šo vērtību izpausmi tiesnešu profesionālajā darbībā Skat.: The Bangalore Principles of Judicial Conduct, 2002. Pieejams: http://www.unodc.org.

4. Satversmes tiesas 2010. gada 18. janvāra sprieduma lietā Nr. 2009-11-01 "Par likuma "Par tiesu varu" pārejas noteikumu 7. punkta otrā teikuma un 17. punkta (2008. gada 14. novembra likuma redakcijā) atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 1., 83. un 107. pantam" 7. punkts. Latvijas Vēstnesis, 20.01.2010., Nr. 10 (4202).

5. Opinion No. 3 of the Consultative Council of European Judges (CCJE) to the attention of the Committee of Ministers of the Council of Europe on the principles and rules governing judges" Professional conduct, in particular ethics, incompatible behaviour and impartiality, 2002, para. 51. Pieejams: https://wcd.coe.int. Citēts pēc: Kalniņš V., Kažoka I., Litvins G. Tiesnešu ētika, kvalifikācija un atbildība Latvijā: kā neapstāties pie sasniegtā? Rīga: Sabiedriskās politikas centrs Providus, 2008, 54. lpp.

6. Skat. likuma "Par tiesu varu" 13. panta piekto daļu. Ziņotājs, 14.01.1993., Nr. 1.

7. Skat. likuma "Par tiesu varu" 13. panta sesto daļu.

8. Sal. Kalniņš V., Kažoka I., Litvins G. Tiesnešu ētika, kvalifikācija un atbildība Latvijā: kā neapstāties pie sasniegtā? Rīga: Sabiedriskās politikas centrs Providus, 2008, 97. lpp.

9. Skat. Tiesnešu disciplinārās atbildības likuma 1. panta pirmo daļu. Latvijas Vēstnesis, 10.11.1994., Nr. 132 (263). Līdztekus minētajam šajā normā paredzēts, ka tiesnesi var saukt pie disciplinārās atbildības arī par administratīvu pārkāpumu, atteikšanos pārtraukt savu piederību pie partijām vai politiskajām organizācijām, kā arī likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" paredzēto ierobežojumu un aizliegumu neievērošanu.

10. Skat.: Opinion No. 408/2006 on the Law on Disciplinary Responsibility and Disciplinary Prosecution of Judges of Common Courts of Georgia adopted by the Venice Commission at its 70th Plenary Session (Venice, 16–17 March 2007), para. 19. Pieejams: http://www.venice.coe.int.

11. Tiesnešu ētikas komisijas 2010. gada 8. oktobra skaidrojums par tiesnesi kā sociālā tīkla draugiem.lv un citu līdzīgu sociālo tīklu lietotāju. Pieejams: http://www.tiesas.lv/tiesnesu-etikas-komisijas-sedes.

12. Tiesnešu ētikas komisijas, Latvijas Zvērinātu advokātu padomes Ētikas komisijas un Prokuroru atestācijas komisijas 2012. gada 20. janvāra skaidrojums par ex parte sarunām un tiesnešu, advokātu un prokuroru savstarpējo saskarsmi. Pieejams: http://www.tiesas.lv/tiesnesu-etikas-komisijas-sedes.

13. Latvijas Zvērinātu advokātu padomes Ētikas komisijas, Tiesnešu ētikas komisijas un Prokuroru atestācijas komisijas 2015. gada 28. janvāra vadlīnijas saziņai ar plašsaziņas līdzekļiem. Pieejamas: http://www.tiesas.lv/tiesnesu-etikas-komisijas-sedes.

ATSAUCE UZ ŽURNĀLU
Krūmiņa V. Tiesnešu vērtības un atbildība. Jurista Vārds, 14.04.2015., Nr. 15 (867), 8.-10.lpp.
komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Seskis
15. Aprīlis 2015 / 18:38
0
ATBILDĒT
Kārtīgs tiesnesis ir kā kārtīgs "čekists" - ar degošu sirdi, vēsu galvu un tīrām rokām! Pieļauju, tāds ir tiesnešu vairākums, bet viens gan aizrādījums Tiesu Administrācijai - tiesas zālēs nemana Fēliksa Edmundoviča Džeržinska attēlu reprodukcijas pie sienām, tas nevieš cienību pret Tiesu.
Galvenā problēma ir komunikācijas trūkums starp Tiesu un mazo cilvēku, un šeit neuzticības ledus laušanas avangardā jādodas Tiesai, parādot, ka tā spēj būt līdzcietīga pret mazā procesa dalībnieka ciešanām.
Piemēram, Katoļu baznīcas virsgans mazgāja kājas noziedzniekiem, bet nav manīts, ka tiesnesis mazgātu kājas valdes loceklim, kurš ar magoņu maisu uz muguras (dāvana tiesnesim) ir mērojis kājām tālo ceļu no Afganistānas, lai ar savu liecību izgaisinātu Valsts ieņēmumu dienesta neķītros apmelojumus. Un kāpēc tā nevarētu darīt?
Vai, piemēram, kā senajā Skandināvijā - tiesnesim tiek padota ūdens bļoda, kur tiesnesis nomazgā seju, izskalo muti un ūdeni iespļauj atpakaļ bļodā, tālāk bļodu padodot procesa dalībniekiem, kuri veic tās pašas darbības, tādējādi apliecinot, ka viņu sejas un mutes ir tīras, un nav nekā slēpjama vai melojama. Visbeidzot, ūdens ir jāizdzer tam nekrietnelim, kurš Tiesas zālē neprotas godam uzvesties vai nepatiesi liecina.
Ļaužu vairākumam ir tapis zināms, ka Tiesā nedrīkst dot kukuļus, bet cilvēka dabā ir cerēt un pateikties. Tamdēļ pie Tiesu namiem ir izvietojamas Temīdas statujas, kur vienkāršais zemnieks, eksperts, prokūrists vai uzturlīdzekļu nemaksātājs varētu ziedot monētas, diegus, graudus, pienu un asinis Temīdai, cerībā uz taisnīgu tiesu. Turpat varētu rīkot Tiesu tirdziņus, kur tiktu tirgoti nepieprasītie tiesas dokumenti, kam beidzies arhīva glabāšanas termiņš, kā arī justīcijas relikvijas, piemēram, objektīvās izmeklēšanas āmurs, ar kuru noklapēti trejdeviņi iestāžu pārstāvji bez derīgām pilnvarām vai mitoloģiskā prototiesneša Sumalda ciskas kauls, kas aizsargā trešās personas, kas pieaicinātas atbildētāja pusē.
Tādējādi iespēju Tiesu darba pilnveidošanai netrūkst, jāuzdrošinās tik spert pirmais solis!
S.Bērtaitis
14. Aprīlis 2015 / 15:30
2
ATBILDĒT
Kopumā ļoti apsveicams viedoklis – īstā vietā un laikā. Paldies Krūmiņas kundzei!
Vienīgi man ir iebildums daļā par tiesnešu (ne)atbildību attiecībā par tiesību normu nepareizu interpretāciju. Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likuma 33.pants pieprasa amatpersonai uzņemties atbildību arī par tiesību normu nepareizu piemērošanu vai interpretāciju, ja viedoklis, kas ir bijis amatpersonas rīcības pamatā, ir uzskatāms par juridiski neadekvātu. (http://likumi.lv/ta/id/110746-valsts-parvaldes-iestazu-nodarito-zaudejumu-atlidzinasanas-likums#p-33907) Kāpēc tiesnešiem, lai būtu atbrīvojums no šādas atbildības (vismaz profesionālā aspektā)?
Dzintars
14. Aprīlis 2015 / 13:18
1
ATBILDĒT
Kur ir palikušas tās vērtības un principi izvirzot AT priekšsēdētāja kandidātus?
visi numura raksti
Jeļena Alfejeva, Valdis Cielava
Skaidrojumi. Viedokļi
Likums jāpiemēro tādā nozīmē, kādu domājis likumdevējs
Neprecizitāte vai divdomība likumdošanā var izskaidrot ar trīs iemesliem: kļūda pieļauta likuma izstrādē; apzināta vēlēšanās darboties tādā garā; nepieciešamība adaptēt tekstus politiskām runām, kas dabiski izraisa ...
3 komentāri
Egons Rusanovs
Skaidrojumi. Viedokļi
Par ekspertīžu metožu pieejamību aizstāvībai
Lai informētu Latvijas juristus par odoroloģiskās ekspertīzes rezultātu izmantošanas problēmām Latvijas kriminālprocesā, autors jau ir publicējis vairākus rakstus,1 kuros norādīts uz būtiskām odoroloģiskās ekspertīzes ...
1 komentāri
Ilze Krastiņa
Viedoklis
Advokāts vai komersants, bet nekad advokāts–komersants!
Atsaucoties "Jurista Vārdā" Nr. 14 (07.04.2015.) publicētajiem viedokļiem par zvērinātu advokātu biroju statusa noteikšanu un Zvērinātu advokātu padomes locekļu Raivo Sjademes un Ivara Gruntes aicinājumam atbalstīt viņu viedokli par ...
6 komentāri
Jurista Vārds
Informācija
Divi kandidāti Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatam
Pagājušajā nedēļā, 7. aprīlī, kļuva zināms, ka noteiktajā termiņā Augstākās tiesas (AT) tiesneši izvirzījuši divus kandidātus AT priekšsēdētāja amatam nākamajam piecu gadu pilnvaru termiņam: AT priekšsēdētāju Ivaru ...
4 komentāri
Dace Šulmane
Informācija
Latvijas prezidents – ievēlams, ieceļams vai iepērkams
Pēc dažiem mēnešiem Saeimai būs svarīgs uzdevums: ievēlēt (vai pārvēlēt) nākamo Valsts prezidentu. Šo nozīmīgo politisko notikumu gaidot, Latvijas Universitātē 31. martā notika juristu un filosofu diskusija1 ar visai provokatīvu ...
AUTORU KATALOGS