ŽURNĀLS Numura tēma

28. Jūlijs 2015 /Nr.29 (881)

ECT spriedums lietā Delfi pret Igauniju: interneta ziņu portāla atbildība par lietotāju komentāriem
Dr.iur.
Irēna Ņesterova
zvērināta advokāta Valtera Genca biroja juriste  

2015. gada 16. jūnijā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (turpmāk – ECT) pieņēma spriedumu lietā Delfi pret Igauniju,1 kurā atzina, ka interneta ziņu portāls ir atbildīgs par aizskarošiem un neslavu ceļošiem lietotāju komentāriem. ECT spriedumā ir atzinusi interneta mediju atbildību, kas raisa plašas diskusijas, cik tālu vārda brīvība un informācijas brīvība ir ierobežojama digitālajā laikmetā. ECT sniegtā argumentācija ir radījusi plašu kritiku, izvirzot vairākus citus neskaidrus jautājumus, to starpā: vai interneta ziņu portāla komerciālais raksturs ir atbilstošs kritērijs, kas var ietekmēt tā atbildību; vai komentāru kontroles pienākums nerada cenzūras risku; kādi pasākumi turpmāk ir jāievieš interneta ziņu portāliem, lai izvairītos no atbildības par trešo personu komentāriem; kā spriedums ietekmēs interneta mediju vidi un vai tā rezultātā netiks vājināts lietotāju veidota satura nozīmīgums.

Publikācijā autore sniegs pārskatu par ECT sprieduma galvenajām atziņām un aplūkos minētos problemātiskos un diskutējamos jautājumus, kas saistīti ar sprieduma iespējamām sekām, par kuriem viennozīmīgi tuvākajā laikā Eiropā ir sagaidāmas daudz un plašas diskusijas.

 

ECT Lielās palātas spriedums

ECT Lielā palāta 2015. gada 16. jūnija spriedumā apstiprināja tās iepriekš pausto nostāju, ka Igaunijas tiesa ir pamatoti atzinusi Delfi atbildību un nav pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas2 (turpmāk – Konvencija) 10. pantā noteiktās tiesība uz vārda brīvību, tomēr ne vienbalsīgi.

ECT, sākot lietas vērtējumu, vērsa uzmanību uz to, ka lietotāju radīts saturs internetā rada "bezprecedenta platformu" vārda brīvības realizēšanai, un līdzās priekšrocībām tas var radīt arī apdraudējumus, to starpā naida runas vai runas, kas aicina uz vardarbību, izplatību. Tādējādi, lai gan internets var sniegt būtiskus labumus vārda brīvības realizēšanai, tomēr ir nepieciešams, lai atbildība par neslavu ceļošu un cita veida pretlikumīgu runu principā saglabātos un tiktu nodrošināta taisnīga atlīdzība par personisko tiesību pārkāpumu (110. punkts).

Tālāk ECT noteica sprieduma robežas. Vispirms ECT vērsa uzmanību uz Igaunijas Augstākās tiesas izvērtējumu, kurā tika atzīts, ka ziņu un komentāru publicēšana interneta portālā ir atzīstama par žurnālistu darbību un ka gan drukāto mediju izdevēji, gan interneta portāla operatori, ņemot vērā to ekonomisko ieinteresētību komentāru publicēšanā, ir uzskatāmi par izdevējiem (112. punkts). ECT arī atzina, ka Igaunijas Augstākās tiesas novērtējums par komentāru nomelnojošo dabu, ka tie satur naida runu un runu, kas aicina uz vardarbību, ir pamatots (114., 117. punkts).

ECT norādīja, ka konkrētā lieta skar interneta ziņu portāla "pienākumus un atbildību", kad tie ekonomiskiem mērķiem piedāvā platformu lietotāju veidotam saturam saistībā ar iepriekš publicētu saturu un kad daži lietotāji – identificējami vai anonīmi – iesaistās acīmredzami pretlikumīgā runā, kas aizskar citu personu personiskās tiesības un kas ir atzīstama par naida runu un aicinājumu uz vardarbību pret viņām.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Dace Šulmane
Numura tēma
Eiropas Cilvēktiesību tiesas galavārds lietā Delfi AS pret Igauniju
2015. gada 16. jūnijā Eiropas Cilvēktiesību tiesas Lielā palāta (17 tiesnešu sastāvā) ir teikusi savu galavārdu strīdīgajā interneta mediju lietā Delfi AS pret Igauniju,1 atzīstot, ka interneta ziņu portāls ir atbildīgs par ...
Kristīne Līce
Numura tēma
ECT Lielā palāta ir daudz piesardzīgāka

Viedoklis par ECT Lielās palātas spriedumu lietā "Delfi pret Igauniju", atbildot uz konkrētiem "Jurista Vārda" jautājumiem.

1 komentāri
Artūrs Kučs
Numura tēma
ECT ir atvērusi “Pandoras lādi” ierobežojumiem interneta vidē

Viedoklis par ECT Lielās palātas spriedumu lietā "Delfi pret Igauniju", atbildot uz konkrētiem "Jurista Vārda" jautājumiem.

8 komentāri
Numura tēma
Delfi spriedums – no cita skatpunkta
Ieva Krūmiņa
Skaidrojumi. Viedokļi
Laulības šķiršana pie zvērināta notāra – pilnvarojuma pieļaujamība un citi problēmjautājumi
Šā gada 24. martā "Jurista Vārda" numurā tika publicēts zvērinātas advokātes Danas Rones raksts par pārstāvības pieļaujamību laulību šķiršanas lietās tiesā. Kopš 2011. gada 1. februāra gadījumos, ja starp laulātajiem ...
3 komentāri
AUTORU KATALOGS