ŽURNĀLS Tiesību prakse

12. Janvāris 2016 /Nr.2 (905)

Advokāta palīdzības samaksas izdevumu piedziņas pamatojums
Augstākās tiesas Civillietu departamenta spriedums
Lietā Nr. SKC–187
2015. gada 28. augustā

Personas advokāta statusu apliecina orderis (Latvijas Republikas Advokatūras likuma 48.1 pants), tāpēc tas, nevis pilnvara, ir dokuments, kas atbilstoši Civilprocesa likuma 44. panta pirmās daļas 1. punktam rada tiesības procesā vinnējušajai pusei pieprasīt izdevumu advokāta palīdzības samaksai piedziņu no zaudējušās puses.

Latvijas Republikas Augstākas tiesas Civillietu departaments šāda sastāva: tiesnesis referents V. Jonikāns, tiesnese V. Cīrule, tiesnese Z. Pētersone, izskatīja rakstveida procesā civillietu sakarā ar prasītājas SIA "Ruukki Latvija" pārstāves zvērinātas advokātes Ineses Smilškalnes un atbildētāja /pers. B/ kasācijas sūdzībām par Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas 2012. gada 26. novembra spriedumu SIA "Ruukki Latvija" prasībā pret SIA "ARD Būve" un /pers. B/ par parāda un līgumsoda piedziņu.

 

Aprakstoša daļa

[1] Starp SIA "Ruukki Latvija" un SIA "ARD Būve" 2007. gada 16. oktobrī noslēgts līgums Nr. 2007/99063, atbilstoši kuram SIA "Ruukki Latvija" apņēmusies piegādāt SIA "ARD Būve" tērauda materiālus un komplektējošos elementus par kopējo summu 47 356,33 Ls.

Līguma 3.3. punktā noteikts, ka par precēm SIA "ARD Būve" jānorēķinās 30 kalendāro dienu laikā no preču piegādes dienas.

[2] SIA "Ruukki Latvija" 2010. gada 2. martā cēlusi Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā prasību pret SIA "ARD Būve" un /pers. B/, kurā lūgusi piedzīt no atbildētājiem solidāri pamatparādu 15 329,61 Ls, līgumsodu, kas atbilstoši prasības pieteikuma papildinājumiem ir 13 329,64 Ls, un atzīt tiesības par laiku no sprieduma pasludināšanas līdz izpildei saņemt solidāri no atbildētājiem līgumsodu 0,1% apmērā no laikus nesamaksātās parāda pamatsummas par katru nokavēto dienu.

Prasībā norādīti šādi apstākļi.

[2.1] SIA "ARD BŪVE" nav veikusi preču pavadzīmju apmaksu, kuru termiņš notecējis 2008. gada 19. janvārī.

Preču piegādi un nodošanu atbildētājai apliecina pavadzīmes: Nr. ACC-645199 (2007. gada 9. novembris), Nr. ACC-645296 (2007. gada 12. novembris), Nr. ACC-645877 (2007. gada 23.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jānis Rozenfelds
Skaidrojumi. Viedokļi
Apbūves tiesības regulējums Latvijā – grozījumi Civillikumā
Likums "Grozījums Civillikumā"1 paredz papildināt šī likuma trešo daļu "Lietu tiesības" ar jaunu trešo A nodaļu, kas stāsies spēkā 2017. gada 1. janvārī (turpmāk – Grozījumi). Šis ir pirmais atjaunotās Latvijas likums, kas ...
Jurista Vārds
Informācija
Atzinība un apbalvojumi par ieguldījumu tieslietu sistēmā  
Pagājušajā nedēļā, 5. janvārī, Ministru kabineta telpās tika pasniegti četri apbalvojumi par īpašiem nopelniem Latvijas tieslietu sistēmas attīstīšanā. Līdzās Ministru kabineta Atzinības rakstam, ko saņēma Egils Levits, un ...
1 komentāri
Ilze Jankeviča
Skaidrojumi. Viedokļi
Galvinieka atbildība, ja galvenajam parādniekam maksātnespējas procesā dzēstas saistības
Pēdējos gados tiesību piemērotāju starpā noritējušas aktīvas debates par galvojuma kā viena no biežāk lietotajiem saistību pastiprinājuma veidiem piemērošanu. Jau krietni sen radītajām galvojuma tiesību normām saskaroties ar ...
4 komentāri
Toms Bordāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Juridiskā persona uz apsūdzēto sola jeb atsevišķas piezīmes par “Maximas” krimināllietu
Rakstā aplūkota juridiskās personas krimināltiesiskās atbildības vēsturiskā izcelšanās un teorētiskie aspekti. Tāpat autors ir analizējis "Maximas" jeb tā sauktās Zolitūdes krimināllietā izveidojušos situāciju, ka viena ...
27 komentāri
Rihards Gulbis
Jurista vizītkarte
Rihards Gulbis
AUTORU KATALOGS