ŽURNĀLS Viedoklis

24. Janvāris 2017 /Nr.4 (958)

Palīdzēt patiesībai
5 komentāri
Mg. iur.
Krista Milberga
individuāli praktizējoša zvērināta advokāte 

Uzskatu, ka novēršanās no patiesības mums visiem, kuri dzīvojam Latvijas Republikā, jau ir izmaksājusi pārāk dārgi. Mans ierosinājums ir izkristalizējies daudzu gadu praktiska darba rezultātā. Ir baisi, ka par objektīvo patiesību smej juristi, vēl baisāk, ka to piesmej likumsargi un tiesu varai piederīgie. Kādā veidā tas notiek? Pavisam vienkārši.

Jūs zināt, ka Krimināllikumā (KL) ir paredzēta atbildība gan par viltojumiem, gan arī par pierādījumu viltošanu un pierādījumu slēpšanu u.tml. (skat. KL 275., 289., 298., 306., 307. un 315. pantu).

Vispārzināms ir jebkura pienākums ziņot par noziedzīgu nodarījumu, jo par neziņošanu draud kriminālatbildība pēc KL 315. panta, bet kompetentas amatpersonas pienākums ir uzsākt kriminālprocesu, ja saņemtas ziņas kaut vai par iespējamu noziedzīgu nodarījumu (Kriminālprocesa likuma (KPL) 6. pants).

Advokāti kriminālprocesa materiālu ierauga tikai tad, kad tas ir sagatavots sūtīšanai uz tiesu, saņemot krimināllietas kopiju.

komentāri (5)
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Genrihs
30. Janvāris 2017 / 09:02
1
ATBILDĒT
Tas ir vienkārši smieklīgi. Jūs vismaz apzināties cik GB tas aizņems (cik tiks tērēts datunesējiem), cika aparatūras vajadzēs, un kā to visu pareizi izmantot. Tas tikai filmās var visu smuki un saprotami nofilmēt.... principā visdrīzāk filmas Jūs arī esat noskatījusies... pirms šī iniciatīva Jums sapnī rādījās.
Seskis
25. Janvāris 2017 / 09:45
4
ATBILDĒT
Ja jums vēl ko nozīmē patiesība, tad atbalstiet manu iniciatīvu par KPL 141. panta grozījumiem – lai ikviena procesa virzītāja pienākums būtu izmeklēšanas darbības ne tikai aprakstīt protokolos, bet arī fiksēt audio/video! (citāts iz raksta).
Kā tad, ka tik ne tā! Video/Audio ierakstu izmantošana izmeklēšanas darbībā, pirmkārt, ir autortiesību pārkāpums.
Otrkārt, Audio/Video materiāli ir viegli miksējami, kombinējami, pārveidojami un viltojami. Kad Seskis tika vainots maluzvejniecībā, tika izmantoti video materiāli, kurā bija kombinēti kadri no filmām „Brīvību Villijam" un „Žokļi" (Jaws). Kad Seskis pie „Tupenīšu" mājām rosījās vecajās tranšejās ar metāldetektoru, Policijas pilnvarotā amatpersona triumfējoši uzrādīja videoierakstu, kas bija aizdomīgi līdzīgi filmai „Glābiet ierindnieku Raienu" (Saving Private Ryan). Savukārt, kad Seskis ar draugiem uzrīkoja kārtīgu „dzimtenītes" degustācijas pasākumu trīsdienu garumā ar šašlikiem un pirotehnikas spridzināšanu upmalā, kārtībnieks demonstrēja aizdomīgu video ierakstu ar kadriem no seriāla „Walking Dead". Tā kā likumdevējs ir ļoti pareizi izlēmis, ka visādi ieraksti ir izmantojami ļoti piesardzīgi un galvenais ir papīrs, jo bez pasaknīša cilvēks ir sienāzis.
Krista Milberga > Seskis
25. Janvāris 2017 / 16:22
1
ATBILDĒT
Pirms vairāk kā divdesmit(!!!) gadiem jau Eiropas Cilvēktiesību
tiesa ir atzinusi, ka audiovizuālās informācijas līdzekļi ar attēlu
palīdzību ir spējīgi nodot notikuma jēgu, ko nevar izdarīt drukātie informācijas avoti (ECT spriedums lietā Jersild v. Denmark (23.09.1994.)&31).
Seskis > Krista Milberga
25. Janvāris 2017 / 17:47
3
ATBILDĒT
Saprotams, ka audiovizuālie informācijas līdzekļi var nodot notikuma jēgu, tikai kāds sakars izmeklēšanai krimināllietās vai administratīvo pārkāpumu lietu izskatīšanai ar notikuma jēgu? Galvenais ir protokolēt izmeklēšanas procesu ar dokumentiem, konstatēt nodarījuma subjektu, objektu, objektīvo un subjektīvo pusi. Protams, arī saukt pie atbildības vainīgo personu un tās radiniekus.
Izmeklēšanas darbību fiksēšana audiovizuālo datu nesējos vispār ir nonsenss! Kāpēc jāfiksē, piemēram, ka tiek izrakti kapos veca ķecera kauli, lai tos sadedzinātu un konfiscētu mantiniekiem īpašumu? Un ko var pierādīt nopratināšanas protokola audioieraksts, kur aizdomās turētais savos puņķos un asinīs mirkdams, ar izsistiem zobiem kaut ko murmina? Vai video, kur aizdomās turētais tiek ievietots „Dzelzs jaunavā", lai nedaudz notecinātu asintiņu un paātrinātu atzīšanos?
Audiovizuālo izmeklēšanas darbību fiksēšanas paņēmienu izmantošana nav racionāla, jo lietas iznākumus noteic tikai viens dokuments - apsūdzētā atzīšanās (vaļsirdīga), kurā izteikts lūgums piemērot augstāko izņēmuma soda veidu - nāvessodu.
ai_bi
24. Janvāris 2017 / 09:17
3
ATBILDĒT
"Šobrīd pirmstiesas izmeklēšanā izmeklēšanas darbību fiksēšana ar skaņu/attēlu ierakstu nav obligāta kriminālprocesa likuma prasība."
Jāatzīst, ka šī situācija patiešām nav normāla, jo administratīvo pārkāpumu pierādīšanā, piemēram, par CSN pārkāpumiem, kā arī personu aizturēšanas brīdi policijas darbinieki var piefiksēt, ar audio un video, bet nekādās citās procesuālājās darbībās, tas netiek nodrošināts. Kāpēc? Tieši tāpēc, ka tas ir izdevīgi, bet prokurori, advokāti un tiesas to nepieprasa.
visi numura raksti
Edgars Pastars, Sandija Novicka, Jānis Priekulis
Skaidrojumi. Viedokļi
Iestāžu vadlīnijas – labā prakse vai likuma atrunas principa pārkāpums
Ņemot vērā dzīves gadījumu sarežģītību un atšķirību, ārējie normatīvie akti nekad nebūs tik skaidri, lai tie paredzētu visu, ko lasītāja acij kārotos redzēt. Lai ikvienam tiesību normas adresātam būtu saprotams, kā šis akts ...
4 komentāri
Laila Medina
Tiesību politika
Tieslietu ministrijas tiesību politikas sektora 2016. gada veikums
2016. gads Tieslietu ministrijas (TM) tiesību politikas sektoram ir bijis radoša un saspringta darba gads. Gadam noslēdzoties, ir būtiski atskatīties uz paveikto, novērtēt rezultātus un iezīmēt nākamā gada uzdevumus. Tas ir paveikts, un ...
Jānis Baumanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Vaina krimināltiesībās jeb “kvantu” kriminoloģija
Saskaņā ar Krimināllikuma 1. panta pirmo daļu pie kriminālatbildības saucama un sodāma tikai tāda persona, kura ir vainīga noziedzīga nodarījuma izdarīšanā. Ņemot vērā minēto, kriminālatbildības piemērošanai nepieciešamais ...
5 komentāri
Vija Kalniņa
Juridiskā literatūra
Atziņas par ECT ietekmi uz demokratizāciju Austrumeiropā
2016. gadā Kembridžas Universitātes izdevniecība (Cambridge University Press) izdevusi grāmatu The Impact of the ECHR on Democratic Change in Central and Eastern Europe. Judicial Perspectives (Eiropas Cilvēktiesību tiesas ietekme uz ...
Artūrs Gurskis
Skaidrojumi. Viedokļi
Izslēgšana par iepriekš nepildītiem līgumiem publiskajos iepirkumos
Dzirdot vārdus "melnais saraksts", cilvēkiem nereti rodas asociācijas ar sarakstu, kurā ir iekļautas noteiktas personas, kuras kaut ko ir pārkāpušas un kurām līdz ar to ir liegta dalība konkrētos pasākumos vai liegts veikt konkrētas ...
AUTORU KATALOGS