ŽURNĀLS Informācija

18. Aprīlis 2017 /Nr.17 (971)

Vai tiesām Datu valsts inspekcijā jāreģistrē sensitīvo personas datu apstrāde
6 komentāri

Datu valsts inspekcijas (DVI) skaidrojums par to, vai tiesām jāreģistrē sensitīvo personas datu apstrāde DVI.

DVI informē, ka personas datu apstrāde ir jāveic saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu (turpmāk – FPDAL). Tā 7. pants paredz, ka personas datu apstrāde ir atļauta, ja tās veikšanai pastāv tiesisks pamats – pastāv vismaz viens FPDAL 7.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (6)
6 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Proficius Aliri
18. Aprīlis 2017 / 21:43
0
ATBILDĒT
Personas datu apstrāde ir jebkura darbība ar personas datiem, t.sk. to izmantošana un glabāšana. Tālab neskaidra šķiet DVI norāde, ka nav informācijas par to, ka tiesas jau sākotnēji plānotu apstrādāt sensitīvos datus. Piemēram, ziņas par personas veselības stāvokli ir atrodamas virknē lietu. Tāpat FPDAL 21.p. 4.punktā ir iekļauts nosacījums “apstrādā personas datus attiecībā uz noziedzīgiem nodarījumiem, sodāmību un sodiem administratīvo pārkāpumu lietās”. Šādi dati ir katrā kriminālprocesā.
Seskis
18. Aprīlis 2017 / 16:18
1
ATBILDĒT
Diemžēl Tiesas ir pilnīgi neierobežotas baisajā patvaļā brīvi izmantot mazā cilvēka zenzitīvos personas datus. Tiesām ir pieejama Tiesu informācijas sistēma, kurā ir ziņas gan no Zemesgrāmatām, gan arī Sodu reģistra, CSDD un citiem reģistriem. Tāpat Tiesas ar saviem raupjajiem pirkstiem grābstās Personas datu pārlūkā un „Lursoft" archīvos. Iegūtie rezultāti tiek salīdzināti ar sociālajos portālos atrodamajām ziņām. Ja Tiesai kas nav zināms, tiek prasīta informācija no VID, VSAA, VZD un citām institūcijām. Ja kāds atsakās izsniegt pieprasīto informāciju, tiek piedraudēts ar piespiedu naudu trīs zelta talantu apmērā. Ja procesa dalībnieks lūdz atbrīvot viņu no valsts nodevas vai samazināt tās apmēru, tad Tiesas sastāvs nekautrējas žūrēt Facebook vai citos sociālos portālos, lai redzētu, ar kādu auto procesa dalībnieks brauc, cik liela māja, ar ko kopā žūpo, un cik kubiņu vēderpresē.
Kāds ir risinājums tiesu tiesiskās patvaļas ierobežošanai? Pavisam vienkāršs - jau sākotnēji prasības pieteikuma/pieteikuma iesniegšanas brīdī prasītājam/pieteicējam ir jānoliedz uzrādīt atbildētāja, trešo personu un citu procesa dalībnieku personas sensitīvos datus. Pievienotajos dokumentos, piemēram, līgumos, administratīvajos aktos u.c. papīros ir nepieciešama anonimizēšana, lai nevar atpazīt atbildētāju. Piemēram, kreditora prasījumos pret parādnieku nedrīkst uzrādīt parādnieka vārdu, uzvārdu, personas kodu un adresi. Arī piedzenamās summas ir sensitīvie dati, tāpēc pievienotajos dokumentos tās ir aizsedzamas. Minētie liegumi attiecināmi arī uz termiņiem, nosacījumiem un citām ziņām, kas ļautu identificēt atbildētāju.
Jā, un vēl - ikviena Tiesas procesuālā darbība jānoteic kā apstrīdama Datu Valsts inspekcijā. Gan lietas ierosināšanas lēmums, gan lēmums par pieteikuma atstāšanu bez virzības, pat Tiesas pavēstes nosūtīšana ir noteicami kā Datu Valsts inspekcijas uzraudzībai nododami procesuāli dokumenti/darbības. Datu Valsts inspekcijai deleģējamas tiesības atcelt jebkuras instances Tiesas spriedumu, ja rodas saprātīgas šaubas par to, ka Tiesa vai kāds no procesa dalībniekiem ir uzzinājuši personas sensitīvos datus. Visbeidzot - piekļuves personas sensitīvajiem datiem līmenis ir pielīdzināms piekļuves Valsts noslēpumam līmenim. Tikai tā var tikt nodrošināts absolūts un bezpartejisks tiesiskums!
un vēl
18. Aprīlis 2017 / 14:43
0
ATBILDĒT
Kāds varētu paskaidrot,vai pati DVI tiek kontrolēta un cik kvalitatīvi tas notiek.
vai kāds nevarētu apgaismot DVI, ka
18. Aprīlis 2017 / 10:27
0
ATBILDĒT
tiesa spriež tiesu, nevis apstrādā personas datus. Turklāt tiesa pieder tiesu varai, tādēļ tā nav funkcionāli padota DVI. Tādējādi jebkuri DVI spriedelējumi par to, ko pareizi vai nepareizi dara tiesas, ir pilnīgi lieki.

Un vēl, ir tāds likums "Par tiesu varu", kura 107.1 panta pirmā daļa noteic, ka Tiesu administrācija ir tieslietu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas organizē un nodrošina rajonu (pilsētu) tiesu, apgabaltiesu un zemesgrāmatu nodaļu administratīvo darbu, savukārt otrās daļas 13. punkts noteic, ka Tiesu administrācija veic valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas pārziņa un turētāja pienākumus un izplata tiesu iestāžu valsts informācijas sistēmā ievadīto informāciju.
Jānis Priekulis > vai kāds nevarētu apgaismot DVI, ka
18. Aprīlis 2017 / 12:09
3
ATBILDĒT
Vai tiesa ir institūcija "virs likuma", ka tai nav jāievēro personas datu apstrādes kārtība? Luija XVI laikos tas būtu pieļaujams. Mūsdienās tiesiskā valstī nevar būt kontroles baltie plankumi. Var diskutēt par to, kam ir jākontrolē, nevis to, vai šādai kontrolei vajadzētu būt.
Homērs > Jānis Priekulis
18. Aprīlis 2017 / 20:23
0
ATBILDĒT
Mhm, tiešas personu datu apstrādes funkcijas "uz sitiena" nāk prātā tikai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei , kā arī pašvaldībās dzimtsarakstu nodaļām. Saskaņā ar augstāk esošo komentāru, tie tad būtu tie kantori, kuriem datu apstrādes kārtība būtu jāievēro. Citi kantori, tai skaitā tiesas, nodarbojas ar cēliem mērķiem un ar tādiem sīkumiem nav traucējami:)
visi numura raksti
Edijs Poga, Vija Kalniņa
Intervija
Smalkā robeža starp tiesu aktīvismu un pārcentību
2016. gada jūlijā pēc biedrības “Latvijas tiesību institūts” iniciatīvas Latvijā viesojās Londonas Karaliskās koledžas profesors, bijušais Eiropas Savienības Tiesas (turpmāk – EST) ģenerāladvokāts, karalienes padomnieks sers ...
Sannija Matule
Informācija
Zvērinātu advokātu kolēģijā pārvēlētas amatpersonas
Pirms pāris nedēļām, 7. aprīlī, aizritēja gadskārtējā Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas kopsapulce, kas šogad ietvēra arī pašpārvaldes un vairāku institūciju locekļu vēlēšanas. Caurskatot to rezultātus, redzams, ka ...
Latvijas Zvērinātu advokātu padome
Informācija
Latvijas Zvērinātu advokātu padomes aizvadītā gada pārskata ziņojums
Ar pārskata ziņojumu zvērinātu advokātu kolēģijas ikgadējā kopsapulcē 2017. gada 7. aprīlī klātesošos iepazīstināja Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Guna Kaminska.
Lauris Liepa
Skaidrojumi. Viedokļi
Advokātu disciplinārā atbildība: teorētiskie aspekti
Pirms 12 gadiem darbu sāka Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas Disciplinārlietu komisija. Šogad advokātu kopsapulce piekto reizi ievēlēja Disciplinārlietu komisijas locekļus. Desmit gados komisija izskatījusi kopumā 76 lietas. Šai ...
Jānis Priekulis
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesību normas darbības ierobežošana – sapnis vai realitāte
Šajā rakstā autors vēlas vērst uzmanību uz to, kāpēc Latvijā ir svarīgi, lai Satversmes tiesai tiktu nodrošinātas tiesības ierobežot tiesību normu darbību konstitucionālās sūdzības gadījumos un kāpēc šobrīd esošais tiesību ...
AUTORU KATALOGS