ŽURNĀLS Numura tēma

13. Marts 2018 /Nr.11 (1017)

Valdes locekļa atbildība par kapitālsabiedrības novešanu līdz maksātnespējai
12 komentāri
Dr. iur. cand.
Evija Novicāne
zvērināta advokāte ZAB "Novius" 

Pirms dažiem gadiem veiktā pētījumā secināts, ka valstīs ar augstu ekonomiskās attīstības līmeni noteicošie faktori, kas ietekmē uzņēmuma nonākšanu līdz maksātnespējai, ir uzņēmuma vecums, lielums un pieejamie resursi. Vienlaikus minētajā pētījumā secināts, ka Latvijā situācija ir atšķirīga, jo salīdzinoši liels ir to gadījumu skaits, kad maksātnespējas cēlonis ir prettiesiska vai neētiska uzņēmēju rīcība.1

Jaunākie statistikas dati maksātnespējas jomā2 liek domāt, ka minētā pētījuma autori nav kļūdījušies, jo juridisko personu maksātnespējas procesos atgūto līdzekļu apmērs 2017. gadā ir bijis kritiski zems – nodrošināto kreditoru grupā 14,46 %,3 nenodrošināto kreditoru grupā 1,28 %,4 savukārt vidējais juridisko personu maksātnespējas procesos atgūto naudas līdzekļu apjoms bijis tikai 4,23 %.5

Ņemot vērā, ka 2017. gadā juridisko personu maksātnespējas procesos 61 % gadījumu tika sastādīts ziņojums par mantas neesamību,6 kritiski zemais maksātnespējas procesos atgūto līdzekļu apmērs ir visnotaļ likumsakarīgs. Proti, maksātnespējas procesā kreditoru prasījumi tiek segti no parādnieka mantas (Maksātnespējas likuma 4. panta pirmā daļa), un tādēļ, ja maksātnespējas procesa pasludināšanas dienā parādniekam lielākoties mantas vairs nav, saprātīgi nav pamata gaidīt labus maksātnespējas procesos atgūto naudas līdzekļu apjomu rādītājus.

Atbilstoši likumam kapitālsabiedrības (turpmāk – sabiedrība) valde ir institūcija, kura rīkojas ar sabiedrības mantu, un attiecīgi valdei arī jāatbild par sabiedrības mantas saglabāšanu, lai sabiedrība varētu segt saistības pret kreditoriem. Tomēr, ja reiz 61 % maksātnespējas gadījumu valde ir pamanījusies ar sabiedrības mantu rīkoties tā, ka maksātnespējas procesa pasludināšanas dienā sabiedrībai vairs nepieder manta, jāsecina, ka likumā paredzētā atbildība neattur valdi no kreditoru interesēm neatbilstošas rīcības ar sabiedrības mantu. Tādēļ neizbēgami rodas jautājums – kādēļ tā? Vai problēma ir tiesiskajā regulējumā vai tā piemērošanā?

Raksta mērķis ir iztirzāt valdes locekļa civiltiesisko un krimināltiesisko atbildību par sabiedrības novešanu līdz maksātnespējai, kas ir viens no smagākajiem korporatīvajiem pārkāpumiem ar graujošu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi un ekonomikas attīstību.

 

1. Valdes locekļa civiltiesiskā atbildība par sabiedrības novešanu līdz maksātnespējai

1.1. Spēkā esošais tiesiskais regulējums

Efektīvs valdes atbildības regulējums ir būtisks instruments tādas uzņēmējdarbības vides nodrošināšanai, kas veicina valsts ekonomisko izaugsmi un finansiālo stabilitāti. Tādēļ jautājums par ieteicamo valdes atbildības tiesisko regulējumu ir nemitīgā dažādu starptautisko institūciju un apvienību uzmanības fokusā. Tā, piemēram, OECD Korporatīvās pārvaldības principos norādīts, ka laba korporatīvā pārvaldība aptver valdes pienākumu rūpēties par adekvātu kapitāla atdevi un risku vadību, turklāt minētais virsuzdevums ir izpildāms, ievērojot uz sabiedrību attiecināmās likuma prasības un rēķinoties ar citu iesaistīto personu (darbinieku, kreditoru, klientu, piegādātāju) pamatotajām interesēm. Lai to paveiktu, valdei jārīkojas, pamatojies uz pietiekamu informāciju, labā ticībā un ar pienācīgu rūpību, par rīcības mērauklu izmantojot labākās sabiedrības intereses, tostarp vadības pasākumus īstenojot objektīvi, nepieļaujot interešu konfliktus, kā arī taisnīgi sabalansējot konkurējošas intereses.7

Latvijā valdes locekļa civiltiesisko atbildību regulē Komerclikuma 169. pants, atbilstoši kuram valdes loceklim jāatbild par sabiedrībai nodarītajiem zaudējumiem, ja viņš savus amata pienākumus nav pildījis kā krietns un rūpīgs saimnieks. Tādējādi Latvijā valdes locekļa civiltiesiskā atbildība ir regulēta, izmantojot ģenerālklauzulu "krietns un rūpīgs saimnieks", kas, no vienas puses, ir ļoti abstrakts jēdziens. Taču, no otras puses, tā augstā abstrakcijas pakāpe nodrošina valdes civiltiesiskās atbildības institūta elastību un ietilpību,8 un tādējādi arī atbilstību starptautisko ekspertu ieteikumiem par efektīvu valdes atbildības tiesisko regulējumu.

Proti, pienākums rīkoties kā krietnam un rūpīgam saimniekam nozīmē, ka valdes loceklim jārīkojas atbildīgi un apdomīgi, rūpīgi apsverot iecerētās rīcības ietekmi uz sabiedrības mantisko stāvokli (arī spēju izpildīt saistības), kā arī izmantojot visus tiesiskos līdzekļus, kas sabiedrībai pieejami, lai vairotu sabiedrības labklājību, un savlaicīgi veicot pasākumus draudošu zaudējumu novēršanai vai samazināšanai.9 Faktiski runa ir par to, ka valdes loceklim jārīkojas lietpratīgi (kompetenti, izsvērti un apzinīgi), ekonomiski pamatoti un atbilstoši saprātīgai komerciālajai praksei.

Turklāt, tā kā jēdziens "krietns un rūpīgs saimnieks" ir ģenerālklauzula, piepildot to ar noteiktu saturu katrā konkrētā dzīves gadījumā, valdes locekļa rīcība ir novērtējama, ņemot vērā valdes atbildības institūta mērķi10 – no vienas puses, nodrošināt sabiedrības dalībnieku (akcionāru) ieguldītās mantas saglabāšanu un vairošanu, no otras puses, līdzsvarot tā dēvēto nošķirtās atbildības principu (Komerclikuma 137. pants), aizsargājot kreditoru intereses saņemt prasījuma apmierinājumu no sabiedrības mantas.

Tādējādi rīcība, kas no valdes locekļa kā krietna un rūpīga saimnieka ir sagaidāma, lielā mērā ir pakārtota sabiedrības finansiālajam stāvoklim. Proti, ja sabiedrības finansiālā situācija ir stabila, valdes loceklim jārūpējas par sabiedrības interesēm nolūkā nodrošināt labuma gūšanu tās dalībniekiem (akcionāriem), tas ir, adekvātu kapitāla atdevi.

VĒL PAR ŠO TĒMU
— likumi.lv —
Maksātnespējas likums  
— likumi.lv —
Komerclikums  
— likumi.lv —
Krimināllikums  
komentāri (12)
12 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Normu plūdi
13. Marts 2018 / 16:25
0
ATBILDĒT
Dodiet mums jaunas normas, daudz jaunu normu, vēl vairāk normu, normu, normu!
Morāle > Normu plūdi
13. Marts 2018 / 18:31
1
ATBILDĒT
Vai vēl labāk - nedodiet normas, lai nav normu plūdu! Atstājiet visu, kā ir. Komerctiesiskajās attiecībās pastāvošās paražas un elastīgais pašregulācijas mehānisms - kā jau tas katrā nepieciešamības gadījumā pierādījis kopš psihodēliskajiem deviņdesmitajiem - piedzīvos katarsi un pašattīrīsies. Galvenais, lai nav normu plūdu! Biznesa cilvēks nemīl lasīt.

Plus, var ietaupīt padsmit naudiņas uz birokrātiskā aprāta resursu un papīru kalniem, kas rastos normu izstrādes procesā.
Jurčiks > Morāle
14. Marts 2018 / 07:46
0
ATBILDĒT
Ko dod jaunas normas, ja vecās vēl nezin vai neprot izmantot? IZGLĪTĪBA jāmaina nevis normas jāgāž uz galvas ...
MORĀLE > Jurčiks
15. Marts 2018 / 11:46
0
ATBILDĒT
Pat Satversmes tiesa ir atzinusi, ka likumdevējam ir pienākums laiku pa laikam izvērtēt, vai tā pieņemtais tiesiskais regulējums pilda savu funkciju sociālajā realitātē. Ja tiesiskais regulējums, neraugoties uz to, cik cēls ir bijis tā mērķis un ka problēmu tiesību piemērotājs tiesību piemērošanas gaitā varētu novērst, savu mērķi nesasniedz, likumdevējam ir pienākums rīkoties.
Mūsdienās leģisprudence vairs nedrīkst būt tikai attāls mīts un teorētisks spriedelējums. Likumdevēja "pievērtas acis" jeb - kā raksta komentētājs "AUTORE" - strausa politika nedrīkst uz tiesību piemērotāja pleciem uzkraut tipveida juridisko problēmu risināšanu. Tas, ka tāda, iespējams, ir likumdevēja pašreizējā prakse, lietas būtības nemaina.
Jurčiks > MORĀLE
15. Marts 2018 / 14:06
0
ATBILDĒT
(c) nedrīkst uz tiesību piemērotāja pleciem uzkraut tipveida juridisko problēmu risināšanu

Cik nācies zināt, tad, piemēram, tajā pašā Vācijā, uz ko visi mīl atsaukties, ļot, ļoti daudzas tipveida problēmas tiek risinātas nevis uz likuma, bet uz judikatūras (t.i. uz tiesību piemērotāju veidotas) bāzes. Un nekas, dzīvo, turklāt ne slikti...
Morāle > Jurčiks
16. Marts 2018 / 10:45
0
ATBILDĒT
Es nesaku, ka tiesu rīcībā nav juridisko instrumentu, ar kuriem likumdevēja kļūdas novērst. Tas gan nekādi neļauj likumdevējam būt paviršam un nevērtēt, ka regulējums praksē nestrādā.
Jurčiks > Jurčiks
14. Marts 2018 / 07:47
1
ATBILDĒT
Nu re, arī komentētājs "kopumā" raksta - autore nemaz nezina, ka Komerclikumā jau ir tādas normas, kuras viņa piedāvā ieviest...
Autore > Jurčiks
14. Marts 2018 / 19:16
0
ATBILDĒT
Pienākums sasaukt kreditoru sapulci gan nav "rekapitalizē-vai-likvidē" norma, bet gan faktiski diezgan tukša norma, kurai nav praktiskā seguma, jo tā nauzliek dalībniekiem par pienākumu risināt maksātnespējas problēmu pēc būtības, bet gan tikai apspriest situāciju. Ne velti jaunākajos pētījumos tiek atzīts, ka šāda norma tik vien dod labumu, kā rada papildus administratīvo slogu (pie nosacījuma, ja tā tiek pildīta, kas vairumā gadījumu Latvijā gan nenotiek). Normu plūdi nekādā ziņā nav vajadzīgi, tomēr arī strausa politika neko labu nedos. Latvijā maksātnespējas procesi tiek uzsākti daudz, daudz par vēlu un tas ļoti kaitē veselīgai ekonomiskajai izaugsmei. Risināt to vai nē, ir politiska izšķiršanās, ar tiesību piemērotāju izglītošanu nekādi nevarēs situāciju pietiekami uzlabot.
Kopumā > Autore
15. Marts 2018 / 00:03
0
ATBILDĒT
kapitālsabiedrības dalībniekam (akcionāram) nevienā brīdī nerodas pienākums veikt papildu investīciju. Viņiem ir tiesības neko nedarīt un pazaudēt savas jau izdarītās investīcijas. Viņiem nav un nevar būt atbildība par potenciālās maksātnespējas nerisināšanu. Viņiem ir tikai atbildība, ja nepamatoti izpumpē naudu. Un ja viņi šajā valdes sasauktajā sapulcē neko racionālu nepielemj, tad tas arī ir tas brīdis, kad valde iesniedz maksātnespējas pieteikumu, ja ir tam pamats. Ja valde jau tāpat saprot, ka nekas netiks darīts, tad, protams, nav jēgas arī pašai sapulcei un valde uzreiz iet ar maksātnespējas pieteikumu, ja ir tam pamats.
Jurčiks > Kopumā
15. Marts 2018 / 14:02
0
ATBILDĒT
Jā, ja latvietim neuzraksta priekšā vismaz 3 opcijas, tad viņam nav skaidrs, kas īsti jādara...

Piekrītu "kopumā" 00:03 rakstītajam: dalībnieki neatbild par SIA saistībām, un viņiem nevar būt pienākums glābt sabiedrību vai pieņemt likumā noteikta satura lēmumu. Atbildība jebkurā gadījumā gulstas uz valdi: ja dalībnieki neko nedara, valdei jāsniedz pieteikums un cauri...

P.S. Es gan saprotu arī autores kā maksātnespējas administratores mērķi - paplašināt atbildīgo subjektu bāzi, no kuriem kaut ko varēs piedzīt, ja tie nebūs izpildījuši "likumā noteiktos pienākumus", lai cik absurdi šie pienākumi nebūtu...
Leonīds Mohovikovs > Jurčiks
29. Novembris 2021 / 21:43
0
ATBILDĒT
Jau kādu laiku eksistē efektīvs veids, ka izvairīties no atbildības. Kad komercsabiedrība ir pārkrauta ar kreditoru prasījumiem valdes locekļi pamet šo grimstošo kuģi, bet pa priekšu atbrīvo no derīgas kravas. Pēc 6 mēnešiem Uzņēmumu reģistrs pats uzsāk darbības, lai to izslēgtu no Komercreģistra. Parastiem kreditoriem vairs nav jēgas no likvidācijas, lai VIDs kaut ko varbūt varētu atgūt, tad lai VIDs arī finansē. Nu un visbeidzot kuģis nogrimst un kreditori paliek bešā. Tāds nu dažiem ir veiksmes stāsts.
Kopumā
13. Marts 2018 / 08:33
0
ATBILDĒT
Kopumā labs raksts. Šķiet tikai mazliet pārsteidzīgs 4.secinājums, jo Latvijas Komerclikuma 219. un 271.pantā gluži tāpat kā Igaunijas Komerclikuma 176.pantā ir paredzētas faktiski identiskas prasības - valdei savlaicīgi jāsasauc dalībnieku (akcionāru) sapulce, lai tā varētu novērst potenciālo maksātnespēju.
visi numura raksti
Jānis Kubilis
Numura tēma
Tiesvedības apturēšana civillietā sakarā ar krimināllietu
Ņemot vērā, ka persona, izdarot noziedzīgu nodarījumu, var vienlaikus arī radīt kaitējumu citai personai, nereti ir iespējama situācija, kurā viena un tā paša nodarījuma izdarīšanas rezultātā tiek ierosināts kriminālprocess, kā ...
Satversmes tiesa
Notikums
Satversmes tiesa tiekas ar Francijas juridisko eliti
Satversmes tiesas un Francijas Valsts padomes sadarbības ietvaros no 28. februāra līdz 2. martam Satversmes tiesas delegācija Satversmes tiesas priekšsēdētājas Inetas Ziemeles vadībā oficiālā vizītē viesojās Parīzē, Francijā. ...
2 komentāri
Dina Gailīte
Informācija
Egils Levits turpinās pārstāvēt Latviju Eiropas Savienības Tiesā
Sakarā ar 14 tiesnešu un piecu ģenerāladvokātu pilnvaru termiņa beigām 2018. gadā, Eiropas Savienības Tiesā (EST) šogad notiek vairāku tiesnešu un ģenerāladvokātu pilnvaru pagarināšana, kā arī jaunu amatpersonu iecelšana. Pēc ...
Māris Leja
Numura tēma
Krāpšanas un piesavināšanās norobežošana no civiltiesiska delikta
Krimināltiesību saikne ar citām tiesību nozarēm ir kompleksa. No vienas puses, tiesību vienotība prasa, lai krimināltiesības neatzītu par krimināli sodāmu to, ko atļauj citas tiesību nozares: krimināltiesības ir simtprocentīgi ...
Armands Smans
Numura tēma
Civiltiesiskās un krimināltiesiskās atbildības savstarpējā mijiedarbība un nošķiršana
Kriminālatbildība ir pats smagākais juridiskās atbildības veids.1 Tiesību doktrīnā kriminālatbildība tiek skaidrota kā fiziskai personai valsts vārdā uzlikts piespiedu pienākums par izdarīto noziedzīgo nodarījumu atbildēt saskaņā ...
AUTORU KATALOGS