ŽURNĀLS Viedoklis

24. Jūlijs 2018 /Nr.30 (1036)

Datu valsts inspekcijas kompetence lemt par pierādījumiem tiesvedībā
14 komentāri
Arta Snipe
Zvērināta advokāte, ZAB "Amicus Curiae" vadītāja 

Mēdz teikt, ka defektu ir iespējams pārvērst par efektu un grūtības izmantot pilnveidei un augšanai. Ceru, ka turpmāk aprakstītā pieredze noderēs ne vien, lai sastingtu šausmās un neizpratnē – kā turpmāk saprātīgi realizēt savu tiesību aizsardzību, bet arī kalpos kā iedvesma labas pārvaldības prakses vai pat tiesiskā regulējuma izmaiņām.

Kopš šī gada 25. maija pāri mūsu galvām kā Damokla zobens karājas Vispārīgās datu aizsardzības regulas (GDPR) prasības – par tām daudz runā, bīstas, pārspīlē un arī neņem vērā. Tiek sacerētas anekdotes, zīmētas karikatūras, iestādēm tikmēr mierinot, ka jau iepriekš taču spēkā bija Fizisko personu datu aizsardzības likums un nekas būtiski neesot mainījies. Tomēr ir sajūta, ka kaut kas mainījies ir, un tā ir Datu valsts inspekcijas (DVI) aktivitāte, pamanot un sodot personas par it kā pieļautiem fizisko personu datu apstrādes pārkāpumiem.

Tikko nodevu klientam iesniegšanai tiesā sūdzību par Datu valsts inspekcijas lēmumu, kurā klientam, privāto tiesību juridiskai personai, ir uzlikts 1400 eiro liels administratīvais naudas sods par nelikumīgu darbību ar fiziskas personas datiem, kas izpaudusies, iesniedzot tiesā neanonimizētu izdruku no zemesgrāmatu nodalījuma.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (14)
14 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
f
27. Jūlijs 2018 / 18:56
0
ATBILDĒT
šajā lietā pozitīvais ir fakts, ka infa publicēta JV
tajā kantorī, par kuru stāsts, nekas nemainīsies, kamēr tur būs tā [dzēsts] tukšmuldētāja
ja kāds gribētu noraidīt tiesnesi, tāpēc, ka viņš ir laulībā ar vienu no pusēm, tad noraidījuma pieteikšana arī būtu nelikumīga personas datu apstrāde?
UPS
25. Jūlijs 2018 / 14:10
0
ATBILDĒT
Interesants raksts. Un ko darīt, ja valsts iestāde, kuras lēmums apstrīdēts tiesā, lietā iesniedz materiālus, tai skaitā, persons sūdzību, uz kuras pamata uzsākta lieta un izdots lēmums par citas personas sodīšanu?
Arta Snipe > UPS
26. Jūlijs 2018 / 09:18
0
ATBILDĒT
Pati tikko saņēmu kādas pašvaldības paskaidrojumus lietā, kuriem pievienoti, tostarp , īpašuma izsoles akti - parādnieks, viņa adreses, personas kodi, kopīpašnieki, saistība, kas nodota izpildei... daudz liekas un uz konkrēto lietu pilnīgi neattiecināmas informācijas (parādnieks nav lietas dalībnieks, ieguvējs ir...). No otras puses - pieteicējs lietā zina šo izsoli, pats tajā piedalījās, arī viņam ir šāda izsoles akta kopija. Vai iesniedzot tiesā šīs ziņas, būtu saprātīgi prasīt tās anonimizēt? Jebkurā gadījumā - gribas vienlīdzīgu attieksmi un saprātīgus spēles noteikumus (manā ieskatā - dati nav jāanonimizē, jo trešo personu iepazīšanās ar lietas materiāliem iespējama vien ar tiesneša atļauju).
Jurčiks
25. Jūlijs 2018 / 12:34
1
ATBILDĒT
P.S. Tā nav nepatika, man ļoti patik magones... ;-)
Magone
24. Jūlijs 2018 / 14:46
2
ATBILDĒT
Liels paldies par rakstu! Šo lietu varētu iekļaut kategorijā "Domādams neizdomāsi", tātad ārpus saprāta un loģikas.
"Ar sūdzību DVI vērsās konkrētais tiesnesis, kuram bija pieteikts noraidījums, norādot uz savu datu nelikumīgu apstrādi".
Mēs, nodokļu maksātāji, maksājam algu šim tiesnesim un VDI darbiniekiem, un ne par tādu darbu mēs gribam maksāt. VDI un tiesneša rīcība būtu izanalizējama un būtu jāpieņem lēmums, vai šie cilvēki atbilst ieņemamajam amatam.
Jurčiks > Magone
24. Jūlijs 2018 / 16:31
5
ATBILDĒT
Nu redz, Magonei atkal viss ir pilnīgi un galīgi skaidrs pēdējā instancē, uzklausot tikai vienu pusi...
Magone > Jurčiks
24. Jūlijs 2018 / 20:20
6
ATBILDĒT
Man patiešām daudz kas ir skaidrs, kad citi vēl domā, tādēļ pietiekoši bieži man ir teikts, ka es būtu labs tiesnesis.
Jurčiks > Magone
24. Jūlijs 2018 / 23:14
2
ATBILDĒT
Magone, negribu tevi sarūgtināt, taču tu būtu labs tikai kā linča pūļa tiesnesis. Īsts tiesnesis VIENMĒR uzklausa ABAS puses PIRMS secinājumu izdarīšanas...
Magone > Jurčiks
25. Jūlijs 2018 / 10:06
5
ATBILDĒT
Atkal Magone Jums neliek mieru...
Es jau rakstīju, ka VDI un tiesneša rīcība būtu analizējama. Kāda gan var būt analīze bez otras puses viedokļa uzklausīšanas.
Labi, ka Jūs mani neredzat, tad vēl vairāk Jums nebūtu miera.
Man ir lūgums, necentieties savos komentāros mani tik ļoti nolikt, manu viedokli par sevi tas nekādi nemainīs, labi apzinos savas vājās un stiprās puses. Turklāt, nedomāju, ka citiem šī mūsu ņemšanās tik ļoti interesē.
Jurčiks > Magone
25. Jūlijs 2018 / 12:33
4
ATBILDĒT
Bet rakstīji arī, ka (c) "Mēs, nodokļu maksātāji, maksājam algu šim tiesnesim un VDI darbiniekiem, un ne par tādu darbu mēs gribam maksāt"...(c)

Tātad tev jau bez jebkādas izanalizēšanas IR SKAIDRS, ka tiesnesis par velti maizi ēd...
Jurčiks
24. Jūlijs 2018 / 10:16
3
ATBILDĒT
Ar datu aizsardzību ir pilnīgā dēlī. Problēma ir datu aizsardzības sākotnējā leģitīmā mērķa nesamērīga paplašināšana līdz absurdam. Es nezinu, vai risinājums ir iespējams nacionālajā līmenī. Varbut Satversmes tiesa?...

Bet DVI ir jāizformā kā kaitnieciska bodīte, kura darbojas tikai uz savu pilnvaru un varas paplašināšanu...
ai_bi
24. Jūlijs 2018 / 09:43
0
ATBILDĒT
Apstrīdot piemēroto sodu, lietu arī skaitīs tiesnesis. Jā, interesanta situācija.
Seskis
24. Jūlijs 2018 / 09:38
2
ATBILDĒT
Var tikai piekrist godātās autores sašutumam! Pēdējoreiz, kad Seskis ieradās uz tiesas sēdi iestādes pārstāvja statusā, tiesnesis pieprasīja uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Seskis uzrādīja ID karti, kas tiesnesi acīmredzami saniknoja, jo ID kartē ir personas vārds, uzvārds, attēls un personas kods. Nikni šņākdams tiesnesis ar lielām šķērēm pārgrieza ID karti uz pusēm, bet Seskim par sensitīvo datu apstrādi piemēroja piespiedu procesuālo līdzekli - rekvizēja maku un mobilo telefonu. Par sensitīviem datiem pilnvarā Seskis šķīrās no jostas, kurpēm un rokaspulksteņa. Līdzīgs liktenis piemeklēja arī pieteicēja pārstāvi. Visubeidzot tiesa paziņoja, ka procesa dalībnieki uz tiesas sēdi nav ieradušies bez attaisnojoša iemesla un atlika tiesas sēdi. Savukārt Seskis ar pieteicēja pārstāvi vienās zeķēs, turēdami bikses, brida pa peļķēm uz Rīgas centra pusi, asaras birdinādami.
P.V.
24. Jūlijs 2018 / 09:06
1
ATBILDĒT
Lielisks raksts! Ar nepacietību gaidu, kā viss virzīsies tālāk...
visi numura raksti
Signe Terihova
Juristu likteņi
Dītrihs Andrejs Lēbers: demokrātiskai un tiesiskai Latvijai veltīts mūžs
Veidojot šo rakstu "Jurista Vārda" projektam, kas apzina izcilāko Latvijas juristu likteņus, nākas secināt, ka, iespējams, esmu uzņēmusies vienu no grūtākajiem uzdevumiem. Tādēļ, ka daudzi no žurnāla lasītājiem ir pazinuši D.A. ...
Dina Gailīte
Redaktora sleja
Taisnīgi un vēsturiski godīgi
2 komentāri
Jurista Vārds
Tiesību prakse
Augstākās tiesas spriedums paplašina Satversmes tiesas iedibināto judikatūru
Šajā "Jurista Vārda" numurā AT Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa, Administratīvo lietu departamenta tiesnese Anita Kovaļevska, Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits un Latvijas vēstures ...
Tiesību prakse
Pilsonības likuma regulējums jāpiemēro atbilstoši Latvijas valsts nepārtrauktības doktrīnai
1. Latvijas valsts nepārtrauktības doktrīnai kā Latvijas valsts iekārtas vispārējam tiesību principam ir augstākais juridiskais spēks. Šī doktrīna ir saistoša ikvienai Latvijas valsts institūcijai, un tām ir pienākums ievērot ...
2 komentāri
Juridiskā darba tirgus
Jaunais jurists: Toms Vilnis
AUTORU KATALOGS