ŽURNĀLS Viedoklis

13. Novembris 2018 /Nr.46 (1052)

Pirmstiesas izmeklēšanas jomas sakārtošana joprojām ir aktuāla
Elita Krūmiņa
Valsts kontroliere 

Neraugoties uz Valsts kontroles 2017. gada rudenī pabeigtās lietderības revīzijas "Pirmstiesas izmeklēšanas efektivitāte Valsts policijā" secinājumiem un ieteikumiem turpmākai rīcībai, Valsts kontroles vērtējumā, valstī šobrīd joprojām kopumā pienācīgi netiek risinātas pirmstiesas izmeklēšanas efektivitāti un kvalitāti ietekmējošās problēmas. Tādēļ Valsts kontrole atkārtoti ir vērsusies pie līdzšinējās valdības Ministru prezidenta, kā arī informējusi iekšlietu un tieslietu ministrus par nepieciešamību revīzijā konstatētās problēmas risināt kompleksi un pēc būtības. Uz tām uzmanība vērsta arī šajā materiālā, akcentējot tēmas aktualitāti un atbildīgās institūcijas mudinot uz aktīvu rīcību.

Valsts kontrole 2017. gada septembrī pabeidza lietderības revīziju "Pirmstiesas izmeklēšanas efektivitāte Valsts policijā",1 kuras mērķis bija pārliecināties, vai 10 gadu laikā pēc Kriminālprocesa likuma (turpmāk – KPL) pieņemšanas ir sasniegti izvirzītie mērķi pirmstiesas kriminālprocesa vienkāršošanai un efektivizēšanai, novēršot tā­das problēmas kā nesamērīgi gari procesi, arvien pieaugošs neizlemto lietu uzkrājums, kā arī sūdzības par cilvēktiesību pārkāpumiem saprātīgu kriminālprocesa termiņu neievērošanas dēļ.

Revīzijā tika vērtēta pirmstiesas izmeklēšanas efektivitāte Latvijā lielākajā izmeklēšanas iestādē – Valsts policijā. Revīzijas apjomā tika iekļauta Iekšlietu ministrija kā vadošā valsts pārvaldes iestāde iekšlietu nozarē, kas ietver arī noziedzības apkarošanas apakšnozari, un Valsts policija, kurai noteikts uzdevums atklāt noziedzīgus nodarījumus, meklēt personas, kas izdarījušas noziedzīgus nodarījumus.

Revīzijā tika secināts, ka aizvien pastāv tās pašas problēmas, kas tika pieteiktas KPL projekta koncepcijā,2 kas bija par pamatu KPL izstrādei un kuru risināšanai paredzētie instrumenti tika ieviesti ar KPL pieņemšanu. Šīs problēmas ir liels neizlemto lietu uzkrājums pirmstiesas izmeklēšanas iestādēs un tiesās, ilgstoši tiesvedības procesi un sūdzības par cilvēka tiesību aizskārumiem. Revīzijā konstatējām, ka līdz šim nav veikta kriminālprocesu izmeklēšanu kavējošo problēmu kompleksa analīze, lai uz tās pamata noteiktu pasākumus normatīvā regulējuma un tā piemērošanas prakses pilnveidošanai.

Uz to, ka Latvijā ir nopietnas problēmas pirmstiesas izmeklēšanas jomā, pēdējā laikā ir norādījuši arī starptautiski atzīti eksperti (piemēram, OECD, Moneyval). Šie viedokļi ir pausti par jomām, kurās Latvijas institūciju darbības efektivitāte ir vērtēta atbilstoši starptautiskajām saistībām, piemēram, kukuļošanas apkarošana starptautiskajos biznesa darījumos un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršana, tomēr ārvalstu ekspertu norādītās problēmas nav raksturīgas tikai konkrēto jomu kriminālprocesu izmeklēšanai, bet gan arī Valsts policijai piekritīgo kriminālprocesu izmeklēšanai kopumā.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Dita Plepa
Juristu likteņi
Jānis Čakste: Latvijas valstiskuma simbols cauri laikiem  
Jānis Čakste (1859–1927) bija viens no Latvijas spilgtākajiem līderiem, kurš ar savu dzīvi un darbu iedvesmojis katru nākamo paaudzi rūpēties par valstiskuma pastāvēšanu un attīstību cauri gadsimtiem.1 Latvijas valsts ...
Notikums
Visi aicināti kopīgi svinēt Latvijas valsts un tiesību sistēmas simtgadi
Augstākajam punktam tuvojas Latvijas valsts simtgades svinības – jau pēc pāris dienām būs klāt 18. novembris. Un tūlīt pēc tam savu simtgadi svinēt varēs arī valsts tieslietu sistēma, un šajā laikā uz kopīgiem pasākumiem tiek ...
Ineta Ziemele
Skaidrojumi. Viedokļi
Konstitucionālās tiesas kā slūžas globalizētajā pasaulē
Konstitucionālo tiesu loma līdzsvara noturēšanā konstitucionālo un starptautisko tiesību kā globālās tiesiskās kārtības divu pamata komponenšu vidū arvien pieaug. Autores pieeja balstās prezumpcijā, ka līdz ar starptautiskās ...
Ēriks Kalnmeiers, Rihards Kozlovskis
Viedoklis
Komentāri par Valsts kontroles secinājumiem un priekšlikumiem pirmstiesas izmeklēšanas jomā
Sandis Bērtaitis
Jurists un kultūra
Ojārs Vācietis ceļā pie klausītājiem
AUTORU KATALOGS