ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

8. Janvāris 2019 /Nr.1 (1059)

Brexit stāsts: to be continued vai tomēr the end
Viktorija Soņeca
Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes doktorante 

Kopš 2016. gada jūnija Brexit un tā sekas ir viens no apspriestākajiem jautājumiem, ņemot vērā, ka uz nākotnes tiesiskām attiecībām starp Eiropas Savienību (turpmāk – Savienība) un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienoto Karalisti (turpmāk – Apvienotā Karaliste) ir visai grūti attiecināt jēdzienu "kristālskaidri". Īpaša aktivitāte šajā jautājumā vērojama 2018. gada otrajā pusē, kas, iespējams, izskaidrojams ar to, ka 2019. gada 29. martā beigsies divu gadu termiņš, kas noteikts Līguma par Eiropas Savienību (turpmāk – LES) 50. panta 3. punktā, un pēc šī termiņā iestāšanās Apvienotā Karaliste vairs nebūs viena no Savienības dalībvalstīm. Turklāt arī Tiesa1 un Vispārējā tiesa minētajā laika periodā nav palikušas nomaļus, jo šī jautājuma kontekstā pasludināti vairāki nolēmumi saistībā ar LES 50. pantu un tā tvērumu.

Viennozīmīgi viens no Tiesas gaidītākajiem spriedumiem 2018. gada izskaņā bija Wightman u.c.2 lietā, jo tajā vērtēts, vai Apvienotā Karaliste var vienpusēji atsaukt paziņojumu par savu nodomu izstāties no Savienības. Tomēr ne mazāk svarīgs ir arī Vispārējās tiesas spriedums Shindler u.c./Padome3 lietā, kurā prasītāji lūdza atcelt Eiropas Padomes (turpmāk – Padome) lēmumu, ar kuru Eiropas Komisija (turpmāk – Komisija) pilnvarota sākt sarunas ar Apvienoto Karalisti (turpmāk – apstrīdētais lēmums), kā arī Tiesas spriedums R O4 lietā, kurā analizēta dalībvalsts rīcība, kurai jāizpilda Eiropas apcietināšanas orderis (turpmāk – EAO), kuru izdevusi Apvienotā Karaliste pēc tam, kad paziņots par tās nodomu izstāties no Savienības.

Tādējādi šī raksta I nodaļā tiks apskatītas būtiskākās Vispārējās tiesas atziņas Shindler u.c./Padome spriedumā, II nodaļā tiks analizēts Wightman u.c spriedums, savukārt III nodaļā uzmanība tiks vērsta uz Tiesas secināto R O lietā saistībā ar LES 50. pantu, tomēr sākotnēji tiks sniegts faktu izklāsts hronoloģiskā secībā, lai radītu skaidrību par notikumu attīstību.

 

Faktu izklāsts

Tā kā Apvienotās Karalistes pilsoņi 2016. gada 23. jūnija referendumā nobalsoja par izstāšanos no Savienības, 2017. gada 13. martā tika pieņemts European Union (Notification of Withdrawal) Act 2017,5 pamatojoties uz kuru 2017. gada 29. martā Apvienotās Karalistes premjerministre atbilstoši LES 50. panta 2. punktam paziņoja Eiropadomei par Apvienotās Karalistes nodomu izstāties no Savienības.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Pēteris Dzalbe, Juris Stukāns, Kristīne Strada-Rozenberga, Sandra Kaija, Indra Gratkovska, Māris Leja
Numura tēma
Apsūdzībām jābūt pamatotām ar pierādījumiem
"Jurista Vārda" numura tēma šoreiz veltīta pierādījumu pārbaudei kriminālprocesā. Publicējam šai tēmai veltīto Augstākās tiesas Krimināllietu departamenta zinātniski analītiskās padomnieces Noras Magones un Augstākās tiesas ...
7 komentāri
Jurista Vārds
Informācija
Latvijas tieslietu sistēma ar Senātu priekšgalā sāk otro simtgadi
2018. gada nogale tika aizvadīta, svinot ne vien visas Latvijas valsts, bet arī tieslietu un tiesu sistēmas simtgadi. Decembris aizritēja Latvijas tiesu jubileju gaisotnē – simts gadus kopš izveides atzīmēja gan trīs no četrām ...
Nora Magone, Līga Ašitoka
Skaidrojumi. Viedokļi
Pierādījumi un to izvērtējums (izvērtējuma trūkums) apelācijas instances tiesas nolēmumos
Dina Gailīte
Redaktora sleja
Atkal jauns sākums
Juridiskā darba tirgus
Jaunais jurists: Monta Krone
AUTORU KATALOGS