ŽURNĀLS

1. Augusts 2001 /Nr.23 (216)

I. Par starptautiskās preču pirkuma-pārdevuma līgumu konvencijas piemērojamību

I. Par starptautiskās preču pirkuma–pārdevuma līgumu konvencijas piemērojamību

Inese Sakārne, LU Juridiskās fakultātes studente, — "Latvijas Vēstnesim"

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

SAKARNE.JPG (84280 BYTES) ANO 1980.gada konvencijas par starptautiskajiem preču pirtkuma–pārdevuma līgumiem (turpmāk tekstā — Konvencija) 1. līdz 3., 6., 10. un 95.pants satur galvenos noteikumus Konvencijas piemērojamības noteikšanai. Šie panti veido sistēmu, kas nosaka Konvencijas piemērošanu starptautiskajiem preču pirkuma–pārdevuma līgumiem.

Konvencijas piemērošanas vispārīgi jautājumi

Konvencija paredz tikai vienu nosacījumu preču pirkuma–pārdevuma līguma starptautiskumam, un tā nosaka, ka uzņēmumiem, kuri noslēdz preču pirkuma–pārdevuma līgumu, ir jāatrodas dažādās valstīs.

Tālāk Konvencija nosaka divus Konvencijas piemērošanas gadījumus, un tie ir: a) šie uzņēmumi atrodas valstīs, kuras ir Konvencijas Līgumslēdzējas valstis; b) atbilstoši starptautisko privāto tiesību normām, ir piemērojamas Līgumslēdzējas valsts tiesības.

Tomēr līguma starptautiskumam ir jāizriet no līguma, pušu starpā esošām vai pirms tam pastāvējušām lietišķajām attiecībām vai informācijas apmaiņas atbilstoši Konvencijas 1.2. pantam. Tātad pusēm, noslēdzot līgumu, ir jāapzinās fakts, ka otra puse ir ārvalstu uzņēmums.1 Lai gan šis noteikums ierobežo Konvencijas piemērošanu, tas aizsargā pušu intereses, jo tikai gadījumos, kad puse konstatē līguma starptautiskumu, Konvencija ir piemērojama.2

Piemērojot Konvencijas 1.pantu, līguma komerciālais vai tā civilais raksturs netiek ņemti vērā. Lai gan Konvencija lielākoties ir paredzēta komerciālā pirkuma regulēšanai, tā nenošķir komerciālos līgumus no civilajiem. Šāds noteikums ir iekļauts, lai nerastos domstarpības, jo ne visās valstīs pastāv īpaši komercdarbību regulējošie noteikumi. No otras puses, lai ierobežotu no šī noteikuma pārāk plaši izrietošo Konvencijas piemērojamību un neradītu pārāk lielu nastu privātpersonām,3 Konvencijas 2.a pantā ir noteikums, ka Konvencija nav piemērojama, ja pārdod preces, kuras iegādātas personiskajām, ģimenes vai mājsaimniecības vajadzībām.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Laine Škoba
Par starptautiskajām komerctiesībām
Rita Belousova
Par likumiem un mūsu bērnu interesēm
Kristīne Ķipēna
Par noziedzību Latvijā 2001.gada pirmajā pusē
Par Latvijas Republikas rajonu (pilsētu) tiesnešiem, kuri nodevuši zvērestu Valsts prezidentei 2001. gada 23. jūlijā
Par internetā pieejamiem tiesu spriedumiem
AUTORU KATALOGS