ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

6. Februāris 2001 /Nr.2 (195)

Par mazzināmajām trasta attiecībām
Viktors Tihonovs
zvērināts advokāts 

Par mazzināmajām trasta attiecībām

Mag.iur. Viktors Tihonovs — "Latvijas Vēstnesim"

TIHONOVS.JPG
(11032 BYTES) Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Turpinājums. Sākums "LV" 29.01.2001. Nr.16

Trasta attīstība ASV ir izgājusi vairākus posmus. 1806.gadā saskaņā ar Hamiltona rekomendāciju īpašuma pārvaldīšanai, kuru novēlēja bagātais kapteinis Rendells veco jūrnieku labā, tika nodibināta pirmā trasta kompānija. Kad ASV 20.gs. sākumā notika trasta un banku biznesu apvienošanās, "City Bank" vadītājs Dž.Perkinsons izdomāja vispārēju trast–fondu ( common trust funds ), kas apvienoja mazo īpašnieku resursus. Uzņēmējtrasts (īpašuma pārvaldīšanai) pirmo reizi parādās Mičiganas štatā 1940.gadā, lai apietu aizliegumu korporācijām veikt darījumus ar nekustamo īpašumu.

Līdz ar to ir redzams, ka trasts nav juridiskā persona, kā, piemēram, individuālā kompānija, kam pieder savs īpašums. Lai būtu par trastu, īpašumam jābūt trasta subjektam, t.i., tā, lai īpašumam tiktu iecelts aizbildnis vai aizbildņi (kas var būt fiziskas vai juridiskas personas), vai trasta kandidāts (taču šeit tiesības pret kandidātu var būt attiecinātas tā, it kā īpašumu pārvalda aizbildnis). Aizbildņi pārvalda īpašumu kā kopīgi īpašnieki (nomnieki), kur pēc aizbildņa nāves īpašums ar pārdzīvojušā tiesību ( ius accrescendi ) automātiski pāriet uz pārdzīvojušo aizbildni: ja pēdējais dzīvojošais aizbildnis neieceļ vairāk aizbildņus, tad pēc viņa nāves īpašumu pārvaldīs viņa personiskie pārstāvji, kam būs jāieceļ jauni aizbildņi.23

Aizbildņiem ir fiduciārs pienākums, kas noteikts ar trasta attiecībām vai citādi ar likumu (piem., Anglijā). Šie pienākumi nosaka trasta īpašuma pārvaldīšanu labumu iegūšanai ieguvējam vai labdarībai, vai citiem atļautiem mērķiem un paredz aizbildņu personisku atbildību par līguma un citu trešo personu tiesību aizskaršanu. Pēc aizbildņa nāves trasta īpašumu nevar uzskatīt par aizbildņa īpašuma daļu, jo viņa interese ar nāves brīdi tiek pārtraukta. Šķiroties vai nonākot bankrotā, trasta īpašumu veido neatkarīgi kapitāli, kas pieejami tikai ieguvējam, labdarībai vai citiem atļautiem mērķiem.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Juristu likteņi
Par laimi, kas paša pelnīta sava mūža gados
Juristu likteņi
Par kolēģi, kam svarīgs godaprāts
Informācija
Par tiesu darbu pērn un izredzēm nākotnē
Uldis Krastiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Par krimināltiesībām, kas prasa diskusiju
Satversmes tiesa
Satversmes tiesas reglaments
AUTORU KATALOGS