DOMNĪCA ESEJA

16. Jūlijs 2014 / 11:09

Alkohola noma iespējama tikai mūsu valstī!
12 komentāri
Jānis Lapsa
zvērināts advokāts 

Jautājums diskusijai: ko darīt quasi „know-how” gadījumos, kā piemēru minot presē un tīmeklī izskanējušo informāciju par Bauskas alkohola tirgotājiem, ar ko sākās šis pirmdienas rīts? Proti, ja alkoholu nedrīkst pārdot, to var iznomāt!

Var ilgi un daudz strīdēties un diskutēt par alkohola kaitīgumu - hroniskas saslimšanas, dažādu slimību cēloņi - vai turpretim lietderību - rada prieku, eiforiju).

Tieši tāpat ir daudz un dažādu viedokļu par alkohola tirdzniecības ierobežojumiem: – vai ļaut pilnīgu brīvību, tas ir, iespēja tirgot 24 stundas diennaktī jebkur un jebkam, vai dažādos veidos ierobežot, proti, tā dēvētais „sausais likums”, valsts monopolizācija u.tml.

Nevienam nav noslēpums, ka Alkoholisko dzērienu aprites likuma1 6.panta pirmās daļas 5.punktā minētais noteikums, ka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība ir aizliegta no pulksten 22.00 līdz 8.00, tiek apiets, ierīkojot veikalus-kafejnīcas, kur pēc norādītā laika par lielāku cenu tiek pārdots alkohols, uzreiz to atverot. Vēl tikai neliela nianse – šajā normā ir minēts izņēmums – „izņemot tādas mazumtirdzniecības vietas, kurās alkoholiskie dzērieni tiek realizēti tikai izlejamā veidā un tiek nodrošināta to patērēšana uz vietas, kā arī beznodokļu tirdzniecības veikalus”.

Tad, lūk, te policijai vajadzētu stingrāk kontrolēt, jo ir pilnīgi skaidrs, ka šajā veikalā, nopērkot 3 l šņabja, persona to uz vietas patērēt nevar. Un ir pilnīgi skaidrs tas, ka neviens šajās pseido-kafejnīcās neko nekontrolē – ne pārdevējs patēriņu uz vietas, ne likuma ievērošanu vispār.

Tātad par šo būtu skaidrs, kā jārīkojas. Bet ko darīt quasi „know-how” gadījumos, kā piemēru minot presē un tīmeklī izskanējušo informāciju2 par Bauskas alkohola tirgotājiem, ar ko sākās šis pirmdienas rīts? Proti, ja alkoholu nedrīkst pārdot, to var iznomāt!

Nosacījumi aptuveni šādi: ja no brīža pēc plkst. 22:00, kad prece (alkohols) tiek piegādāta, un laikā līdz plkst. 8:00 rītā „nomātā” prece netiek izmantota, var izsaukt pakalpojuma sniedzēju, atdot tieši to pašu preci un saņemt atpakaļ naudu. Nu skaisti, vai ne? It sevišķi, ka cilvēki parasti naktī izdomā nomāt kaut ko... Un galvenais, ka likums „it kā” netiek apiets, jo Alkoholisko dzērienu aprites likuma normas par šiem „nakts ierobežojumiem” attiecies uz mazumtirdzniecību (t.i., notiek pirkums), bet nomāt taču nav aizliegts.

Skumjākais ir tas, ka attiecīgā policijas iecirkņa priekšnieks, nevis dara to, kas viņam būtu jādara, bet presei saka, ka viņš visam seko līdzi. Seko, bet neko nedara.

Nedaudz pameklēju informāciju internetā, un daži ieraksti ar visādām idejām bija sastopami pie mums arī 2009.gadā. Piemēram, maksā par kastīti, lentīti, piegādi, bet alkohols, cigaretes dāvanā! Super!

Nepretendējot uz absolūtu patiesību (te nav domāta alkohola marka), mēģināšu ieskicēt dažas savas domas, ļaujot arī lasītājiem papildināt, kritizēt un sniegt savus „know-how” risinājumus.

Pirmkārt, manis pieminētais Alkoholisko dzērienu aprites likums neattiecas tikai uz mazumtirdzniecību, bet uz visu alkohola apriti. Likuma 2.pants noteic, ka „likums regulē jebkuras darbības ar alkoholiskajiem dzērieniem [sagatavošana pārstrādei, pārstrāde, ražošana, iepildīšana iepakojumā (fasēšana), marķēšana, uzglabāšana, iekraušana, izkraušana, pārvietošana, pārvadāšana, ievešana, izvešana, izplatīšana, iegāde, realizācija, iznīcināšana u.tml.], kā arī alkoholisko dzērienu reklāmu (turpmāk — alkoholisko dzērienu aprite)”.

Savukārt šī paša likuma 5.panta trešā daļa noteic, ka „alkoholiskos dzērienus pārvietojot vai realizējot vairumtirdzniecībā tikai Latvijas teritorijā (arī starp viena alkoholisko dzērienu realizētāja licencē norādītajām vietām), katrai alkoholisko dzērienu partijai pievieno attaisnojuma dokumentu, kas noformēts atbilstoši akcīzes preču apriti un grāmatvedības kārtošanu reglamentējošo normatīvo aktu prasībām”. Domāju, ka jau tuvākajā laikā VID sniegs savu komentāru, bet es nevaru iedomāties, ka piegādes dokumentos būtu rakstīts „noma”, kas pie zināmiem nosacījumiem (līdz ar pulksten 8:00 rītā) kļūst par „pirkumu”.

Otrkārt, šeit būtu jāskatās Civillikuma normas par nomas un īres līgumiem. Neliela atkāpe – pareizāk būtu lietot jēdzienu īre, nevis noma, jo - diezin vai, „iznomājot” alkohola pudeli, var iegūt augļus3.

Bet ejam tālāk. Apskatīsim Civillikuma 2113.pantu, kuru atļaušos nocitēt pilnībā: „Par īres un nomas līguma priekšmetu var būt kā visas ķermeniskas lietas, ko nav aizliegts atsavināt, tā arī tiesības. Reālservitūtus drīkst iznomāt tikai kopā ar valdošo nekustamo īpašumu. Lietas, ko nevar lietot citādi kā patērējot, nav izīrējamas.”

Sāksim no otra gala – alkohols ir patērējams un punkts. Teorētiski gan pastāv iespēja, ka pudelē ir kāds mošķis vai interesants augs un uz to var skatīties stundām ilgi, kamēr galva sākt reibt un rīkle paliek sausa.

Tagad pievērsimies normas daļai „par īres un nomas līguma priekšmetu var būt kā visas ķermeniskas lietas, ko nav aizliegts atsavināt”. Tas ir ļoti būtiski, jo alkoholu mazumtirdzniecībā laikposmā no pl.22:00 līdz pl.8:00 ir LIEGTS atsavināt (pārdot). Tātad, pat teorētiski pieņemot par reālu manu piemēru par ilgo nakts skatīšanos uz pudeli, nevis lietošanu (patērēšanu), no likuma skatpunkta alkohola noma nav vispār iespējama (ir aizliegta).

Tas arī īsumā viss, nedaudz teorijas un nedaudz humora, bet attīstīsim domu tālāk – var taču patapināt, mainīt, aizdot! :-)

 

 

[1] http://likumi.lv/doc.php?id=88009

[2] http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/517805-bauska_piedava_nakts_laika_iznomat_alkoholu

http://www.delfi.lv/news/national/politics/bauska-veikli-darboni-nakts-laika-piedava-iznomat-alkoholu.d?id=44723006

http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/159342/veikli-zelli-bauska-apiet-likumu-nakti-iznomajot-alkoholu-foto

 

[3] Civillikuma 2112.pants. Noma vai īre ir līgums, ar ko viena puse piešķir vai apsola otrai par zināmu nomas vai īres maksu kādas lietas lietošanu. Līgums, ar kuru piešķir vai apsola augļu nesējas lietas lietošanu augļu ievākšanai no tās, ir noma, bet ikviens cits lietošanas piešķīruma līgums - īre.

komentāri (12)
12 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
MD
6. Decembris 2020 / 01:43
0
ATBILDĒT
Iesaku palasīt par pirmo privāto kosmisko lidojumu 80-tajos un "minuteman" nomu - precedents jau bijis.
Jurčiks
20. Jūlijs 2014 / 14:39
0
ATBILDĒT
Šī frāze - "tas iespējams tikai Latvijā" - tās negatīvajā nozīmē norāda uz kaut kādiem mazvērtības kompleksiem, kuri ieēdušies jau ģenētiskā līmenī. Izbeidziet taču vienreiz šo mazohismu! Likumu mēģina apiet VIENMĒR un VISUR. Cita lieta (un ŠĪ ir tā lieta, par kuru būtu jārunā nopietni) ir mūsu tiesībaizsardzības iestāžu (galvenokārt izziņas veicēju) bezzobainība
Seskis
17. Jūlijs 2014 / 15:04
1
ATBILDĒT
Runājot par virtuālo bāriņu - varētu pārdot nevis alkoholu pudelē, bet gan līdzīgi kā Microsoft saviem produktiem - pudeles satura lietošanas tiesības uz noteiktu laiku. Žūpītis saņem alkoholu iesaiņojumā lietošanai, bet īpašuma tiesības paliek veikala īpašniekam. Kad saturs izdzerts - izslāpušais indivīds par samaksu saņem "atjauninājumus" - pudele tiek atkārtoti piepildīta. Dzēronim ir tiesības "apgreidoties" uz jaunu pudeles versiju ar stiprāku saturu, pērkot jaunu licenci vai esošās licences ietvaros. Uz negantām paģirām mielestapa saņem "kritiskos atjauninājumus" jebkurā diennakts laikā. Pēc noteiktā termiņa pārdevējs pārtrauc "pudeles atbalstu", pudeli lietotājs var paturēt, bet jaunas pudeles iegādei jāpērk jauna licence.
inter alia
16. Jūlijs 2014 / 15:26
3
ATBILDĒT
tikai Latvijā caureju ārstē aizslēdzot tualeti
tur Kalifornijā
16. Jūlijs 2014 / 14:44
0
ATBILDĒT
Ne tikai pie mums, bet arī pasaulē notiek tādas pat un vēl trakākas lietas. Stāsts nav par to, kā iztulkot konkrētos CL pantus par nomas līgumu, bet gan par to, ka cīņa pret šāda veida radošuma izpausmēm tomēr prasa no tiesībsargājošo iestāžu puses vairāk laika visu apstākļu noskaidrošanai un lēmuma pieņemšanai, nekā parastos gadījumos. Prātā nāk vēl pavisam nesenas publikācijas žurnālos Forbes un The Economist par dažiem uzņēmējiem ASV, kuri bija pamanījušies izveidot daudzmiljonu kompāniju Silk Road. Caur amazon.com, nopērkot kaut kādus niekus (apakšveļu, dzērienu salmiņus), patiesībā tika apmaksāta narkotiku iegāde. Pagāja veseli 2 gadi, kamēr FIB izdevās aiztaisīt ciet šo tirdzniecības vietni. Gan jau arī Bauskas policijas darbinieki tiks ar šo lietu galā. Situācija ir mazliet nestandarta, tāpēc pārmest dažu dienu kavēšanos varbūt arī pārlieku nevajadzētu.
Cita starpā interesanti būtu zināt, vai kāds Latvijā uzmana interneta tirdzniecības vietņu darbību. Ja veikalā nakts laikā aizklāj plauktus ar alkoholu, vai arī interneta tirdzniecības vietnēs tiek bloķēts piedāvājums iegādies alkoholu. Vai arī iegādāties drīkst, bet aizliegums attiecas tikai uz preces piegādāšanu un izsniegšanu pēc plkst. 22:00...!?
. > tur Kalifornijā
17. Jūlijs 2014 / 09:01
0
ATBILDĒT
Man patīk tā doma par internetveikalu. Cilvēki, kuriem regulāri naktīs rodas vajadzības pēc alkohola, mierīgi varētu katrs izveidot sev kontu, kurā ieskaita zināmu naudas summu kā samaksu par konkrētām precēm, katrs varētu sev uzturēt virtuālu bāriņu. Internetveikals varētu sev noteikumos paredzēt, ka tas nopirkto preci piegādā tikai pēc pircēja pieprasījuma, pārējā laikā internetveiks pircēja nopirkto alkoholu uzglabā. Tas pat būtu lielisks arguments preces nepiegādāšanai uzreiz pēc pirkuma veikšanas, jo pircēji visbiežāk nemaz nevar nodrošināt "pareizus glabāšanas apstākļus" (mitruma līmeni un sazin vēl ko). Un tad, brīdī, kad pircējam laika posmā no 22.00 līdz 8.00 aptrūkstās dzeramā, jāzvana veikalam, lai tik piegādā.
Ja šāds variants neiet cauri, tad teorētiski es naktī pat nedrīkstētu zvanīt draugam, kuram mājās ir pudele, un aicināt viņu ar to pudeli ciemos.
mja > .
17. Jūlijs 2014 / 09:16
0
ATBILDĒT
Ja tirdzniecību, realizāciju vai pārdošanu uztver kā pirkuma līguma noslēgšanu (konsensuāls līgums), tad jau to pašu var ierastā veikalā darīt. Nopērc dienā, paņem jebkurā diennakts laikā.
. > mja
17. Jūlijs 2014 / 09:45
0
ATBILDĒT
Piekrītu, kaut ko līdz galam neesmu izdomājis. Vienīgi arguments varbūt varētu būt tāds, ka parastā diennakts veikalā nevarēs pierādīt, ka tā pudele, kurai atnāku pakaļ naktī, ir no mana virtuālā bāriņa, jo to man tāpat izsniedz no plaukta. Turklāt, parasts veikals tādu uzskaiti par katru klientu un glabāšanu neveiks. Tur varētu tikai caur pazišanos.
Armands > .
17. Jūlijs 2014 / 09:03
0
ATBILDĒT
Šī tiešām ir ideja! :-)
Seskis
16. Jūlijs 2014 / 12:58
0
ATBILDĒT
Kad vēlā vakarā pirku trejas tekilas pudeles vietējā bodē, interesantiem paskaidroju, ka iegādājos nevis alkoholu, bet lielos, baltos, apetītelīgos tārpus rīta copei, jo katrā pudelē akurāt viens tāds skaistulis bija ietūcīts.
Grāds
16. Jūlijs 2014 / 12:46
0
ATBILDĒT
MK noteikumu Vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības organizēšanas kārtība 1.1.pkt. sniegta jēdziena "mazumtirdzniecība" legāldefinīcija, proti, mazumtirdzniecība ir preču pārdošana individuālajam sadzīves patēriņam vai izmantošanai.
Uzsvars tiek likts uz jēdzinu "pārdošana".

Saskaņā ar Civillikumu jēdziens "pārdošana" ir tikai viens no jēdzienā "atsavināsana" ietilpstošajiem mantas atsavināsanas veidiem, pie atsavināsanas līgumiem jāpieskaita šādi līgumi: maiņas līgums, dāvinajuma līgums, aizdevuma līgums, patapinajuma līgums u.c.

Tikai gramatiski interpretējot Alkoholisko dzērienu aprites likuma 6.panta pirmājā daļā minētos alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības aizliegumus, varētu domāt, ka tik tiešām aizliegumi attiecas uz pirksanas/pārdošanas līgumiem. Tāpēc varētu sķist, ka likumā ir robs.

Ja likumdevējs, būtu ietvēris tiesību normā, ka ir aizliegta jebkāda alkoholisko dzerienu atsavināsana laika posmā no plkst.22:00 līdz plkst.8:00, tad nerastos problēmas, bet tagad tie kas tikai gramatiski interpretē šīs tiesību normas, šo izmanto.

Protams, sistēmiski un teleoloģiski tulkojot tiesību aktus, redzams, ka likumdevējs ir vēlējies aizliegt jebkāda veida alkohola atsavinasanu laika posmā no plkst.22:00 līdz plkst.8:00, izņemot tādas mazumtirdzniecības vietas, kurās alkoholiskie dzērieni tiek realizēti tikai izlejamā veidā un tiek nodrošināta to patērēšana uz vietas, kā arī beznodokļu tirdzniecības veikalus.

Secinājums: brāķis Alkoholisko dzērienu aprites likumā...
Jurijs Baibakovs
16. Jūlijs 2014 / 12:01
1
ATBILDĒT
Labs raksts.
Uzņēmēji mums patiešām ir ar radošo pieeju, kas, no vienas puses, ir laba lieta, jo kreativitāte, lielākoties, ir progresa pazīme, bet no otrās - šādas "know-how" provocē uzraugošas iestādes būt vēl stingrākām, kas nopietni traucē radošiem, bet godīgajiem nodokļu maksātājiem.
Attiecībā uz šo gadījumu, varētu piekrist autoram par to, ka alkohols, kas iegādāts no 22 līdz 8, 99.9% gadījumos ir domāts patēriņam (visticamāk, pat neatliekamam). Visādas reprezentatīvas funkcijas ("gribu parādīt, ka esmu turīgs, un īrēšu uz nakts pasākuma laiku kādu Hennesy Paradis pudeli, bet noteikti to nedzeršu") ir teorētiski iespējamas, bet to pēkšņa parādīšanas nakts vidū ir ļoti maz ticama.
Vēl mazāk ticams ir, ka kāds uzņēmējs izgudroja šādu pakalpojumu tieši šādiem (reprezentatīvajiem) mērķiem.
Minētais ir pamats padomāt arī par CL 1415. un 1439. panta piemērošanu.
Būtu interesanti pasekot līdzi notikumu attīstībai.
jaunākās esejas
Andris Tauriņš
Eseja
Vadītāja reputācija “tvitertiesas” un “atcelšanas kultūras” laikmetā
Uzņēmums nav tikai logo, sauklis un tā pārdotie pakalpojumi un produkti. Uzņēmums ir arī cilvēki un šo cilvēku radītais uzņēmuma tēls, kā arī paša vadītāja tēls jeb reputācija. Tā ir daļa no nemateriāla, bet ļoti vērtīga ...
1 komentāri
Egons Rusanovs, Linda Lielbriede
Eseja
II. Būt vai nebūt nosacītas notiesāšanas institūtam Latvijas krimināltiesībās
Kopš neatkarības atjaunošanas materiālo krimināltiesību joma Latvijas tiesību sistēmā piedzīvojusi vismaz divas būtiskas reformas, kas cita starpā ievērojami mainīja kriminālsodu politiku: vienu – 1999. gadā, spēkā ...
Egons Rusanovs, Linda Lielbriede
Eseja
Būt vai nebūt nosacītas notiesāšanas institūtam Latvijas krimināltiesībās
Egons Rusanovs, Linda Lielbriede
Eseja
II. Teorētiskā ceļakarte tiesiskuma maiņas krustcelēs

I. Kas bija pirmā – vista vai ola?

Normunds Šlitke
Eseja
Indulgences, imunitātes un amatpersonu atbildības līkloči
Latīņu teiciens “Quod liced lovi, non licet bovi” (kas atļauts Jupiteram, nav atļauts vērsim) izceļ dubultmorāles un dubultstandartu pastāvēšanu sabiedrībā, kur vienai sabiedrības daļai tiek atļauts vai piedots tas, kas citiem – ...
AUTORU KATALOGS