DOMNĪCA ESEJA

2. Decembris 2014 / 15:59

Lietu nodošana citai tiesai – vai efektīva?
7 komentāri
Jānis Lapsa
zvērināts advokāts 

Lielā noslodze mūsu galvaspilsētas tiesās bija pamats rosināt jautājumu par lietu pārsūtīšanu citām tiesām, kas vainagojās ar kārtējiem grozījumiem Civilprocesa likumā, kuri tika pieņemti 2013.gada 19.decembrī un stājās spēkā 2014.gada 1.janvārī. Civilprocesa likums tika papildināts ar jaunu pagaidu* normu – 32.1pantu „Tiesvedībā pieņemtās lietas nodošana citai tiesai lietas ātrākas izskatīšanas nodrošināšanai”. Ideja visnotaļ laba un apsveicama, bet rodas jautājums – vai tā ir sevi attaisnojusi, vai tiek ievēroti procesuālās ekonomijas principi un vai personai ir nodrošinātas Satversmes 92.pantā paredzētās tiesības uz tiesu?

Šo jautājumu aktivizēju šodien saistībā ar piektdien, 5.decembrī, paredzēto Tieslietu ministrijas un Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes organizēto konferenci par civilprocesa aktuālajiem jautājumiem, kur divi referenti runās par lietu pārsūtīšanu un par videokonferenču izmantošanu, kas uzskatāmas par savstarpēji saistītām lietām.

Papildus jāatzīmē, ka 2014.gada 24.novembrī Tieslietu padome ar savu lēmumu Nr.79 apstiprināja „Vadlīnijas organizējot tiesvedībā pieņemtas lietas nodošanu citai tiesai lietas ātrākai izskatīšanai”.[1]

Savā esejā vēlos atainot faktisko situāciju un problemātiku, kas pastāv gan tiesu, gan praktizējošo juristu un zvērinātu advokātu ikdienā, bet par ko netiek plaši runāts.

Tātad – ideja ir laba un nenoliedzami it kā atvieglo darbu Rīgas pirmo instanču tiesām, turpretī ārpus Rīgas tiesas ir izsistas no savas komforta zonas, jo lietu kļūst vairāk. Par pozitīvu aspektu, ko apliecina arī mani kolēģi, uzskatāms tas, ka ārpus Rīgas tiesās tiesnešiem ir iespēja daudz rūpīgāk izskatīt atsūtītās lietas un izskatīt tās ātrāk. Tāpat lietu pārsūtīšana sevišķi attaisnojas lietās, kuras izskata rakstveida procesā.

Tomēr mīnusu ir daudz. Pirmkārt, tā ir problēma lietas dalībniekiem (ne tikai – arī lieciniekiem, ekspertiem) doties ārpus Rīgas, kas ir dzīves/darba vieta, kā rezultātā tiek patērēts daudz laika (runāsim atklāti – visa diena (tiesas, kur pārsūta lietas, bieži atrodas vismaz 200 km attālumā no Rīgas)) un līdzekļi (transports, darba stundas).

Otrkārt, problemātiska ir videokonferenču izmantošana, jo tas ne vienmēr ir iespējams (ne visas tiesu sēžu zāles ir aprīkotas ar vajadzīgo aprīkojumu) un prasa papildu tiesas personāla piesaisti – nu jau divās tiesās.

Tāpēc, lai rosinātu diskusiju un panāktu optimālu šī jautājuma risināšanu, mēģināšu ieskicēt praktiskas dabas piemērus, kas nonākuši manā redzeslokā no kolēģiem, pētot šo jautājumu.

  1. Lieta pārsūtīta. Tiesas sēde tiek nolikta izskatīšanai plkst. 10:00. Attālums līdz tiesai 250 km, un, braucot ar autobusu, tās ir 4,5 stundas, līdz ar to nav iespējams pat teorētiski ierasties.
  2. Lietā atbildētājam vecums – 80 gadi.
  3. Lietā iesniegts izlīgums un attiecīgi arī lūgums par izlīguma apstiprināšanu. Lieta tiek pārsūtīta.
  4. Lieta iesniegta Rīgā 2013.gada septembrī. Nolikta izskatīšanai 2014.gada oktobrī. Pēkšņi mēnesi pirms paredzētās tiesas sēdes lieta tiek pārsūtīta ārpus Rīgas, kur lieta tiek nolikta izskatīšanai 2015.gada jūnijā.
  5. Līdzīgs gadījums. Lieta iesniegta Rīgā 2013.gada septembrī. Sagatavošanas sēde ar pušu piedalīšanos notiek 2014.gada janvārī, pēc tās nolikta izskatīšanai pēc būtības 2014.gada maijā. Savukārt 2014.gada martā lieta tiek pārsūtīta ārpus Rīgas, kur lieta tiek nolikta izskatīšanai 2014.gada septembrī.
  6. Lieta pārsūtīta. Tiesa vēlreiz prasa no atbildētāja paskaidrojumus (kaut tos jau prasīja Rīgas tiesa).
  7. Lieta pārsūtīta. Tiek iesniegti lūgumi par videokonferenci. Tiesa atsaka, norādot:
  • lūgumā nav norādīti objektīvi iemesli, kādēļ būtu jānodrošina videokonference;
  • lietā jau ir nozīmēta tiesas sēde, videokonferences organizēšana ir apgrūtināta, prasa lielus resursus (piezīme – lietā iesniegts izlīgums, kas nozīmē, ka tiesas sēde neprasīs ilgu laiku; attālums – 200 km);
  • tiesas zāle, kur bija paredzēts skatīt lietu, nav aprīkota ar aprīkojumu; jālūdz tiesu pārcelt tiesas sēdi;
  • lieta jau nolikta izskatīšanai, lūgums par videokonferenci izteikts novēloti;
  • lūgumu nav iespējams apmierināt, jo tiesu sēžu zāles ir aizņemtas; var lūgt izskatīt lietu bez klātbūtnes;
  • prasītājs ir juridiska persona, kam nav ierobežotas tiesības pārvietoties;
  • lūgums tiek noraidīts, jo juridiskā persona var pilnvarot citu pārstāvi; nav attaisnojams iemesls – lielā aizņemtība un darba slodze.

Kā redzams, situācijas ir dažādas, iemesli, kādēļ lietas tiek pārsūtītas un kādēļ nevar veikt videokonferenci, arī ir dažādi, kam var piekrist un kam var arī nepiekrist.

Jau iepriekš minēju, ka videokonference ir darbietilpīga no resursu viedokļa (vienlaikus iesaistītas divas tiesas, nav aprīkojuma), tomēr būtu jāvērtē katra konkrētā situācija, pamatojums lietas nosūtīšanai (lietas dalībnieku skaits, strīda sarežģītība, lietas materiālu apjoms, atbildētāja paskaidrojumos minētais, tiesas sēžu skaitu iespējamā prognozējamība), lietas dalībnieki (juridiska persona vai fiziska persona), iespēja nokļūt tiesā (laiks/izdevumi[2]), apstiprināt izlīgumu ar videokonferences palīdzību, izskatīt lietu bez pušu klātbūtnes.

Nobeigumā pavisam pozitīvs piemērs. Lieta atrodas Rīgas tiesā, nolikta izskatīšanai pēc gada. Lietas dalībnieks lūdz lietu pārsūtīt uz citu tiesu, lai panāktu ātrāku izskatīšanu, lūgums tiek apmierināts un lieta ārpus Rīgas tiesā nolikta izskatīšanai pēc pusgada.

Aicinu citus kolēģus izteikt viedokli, minēt negatīvos un pozitīvos piemērus, lai kopīgi panāktu efektīvu un taisnīgu lietu izskatīšanu tiesās.

* Atbilstoši Civilprocesa likuma Pārejas noteikumu 73.punktam 32.1 pants zaudē spēku ar 2016.gada 31.decembri.

[1] http://at.gov.lv/lv/pazinojumi-presei/par-tieslietu-padomi/2014/novembris/6754-apstiprina-vadlinijas-lietu-nodosanai-citai-tiesai/ [skatīts 02.12.2014.]

[2] Kā minēja viena kolēģe – braucot uz izlīguma apstiprināšanu, viņa ņems atbildētāju līdzi savā mašīnā, lai pensionāram nav jātērē nauda transportam.

komentāri (7)
7 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Cilvēks_
11. Decembris 2014 / 11:20
0
ATBILDĒT
1. Lapsas k-gs. Vai tad Jūs neesat biežs viesis CPL grozījumu darba grupā, kur tiek visi plānotie grozījumi apkošļāti un izvērtēti?

2. lai būtu korekti - varbūt vajadzētu norādīt lietas nr., kuros ir pieņemti šādi Satversmes 92.pantam neatbilstši piemēri.
Citādi tāda tiesas darba zākāšana vien sanāk.
Jānis Lapsa > Cilvēks_
11. Decembris 2014 / 13:02
0
ATBILDĒT
Paldies par jautājumiem, mēģināšu atbildēt.

Par CPL darba grupu - tiešām tur darbojos un tur tiek apspriesti dažādi CP aktuālie jautājumi. Te tomēr atzīmēšu, ka manā esejā neiet runa par CPL normu "sliktumu" utml., bet par piemērošanu. Tieši otrādi - CPL 32.1.pants ir labs un nav šaubu, ka šī norma nezaudēs spēku arī pēc 2017.gada 1.janvāra. Papildus jāatzīmē, ka darba grupā, runājot par izmaiņām CPL, viedokļi bieži vien ir pretēji un ir karstas debates.

Par 2.jautājumu. Parasti cenšos skaidri rakstīt savus rakstu darbus, neaizvainojot citus, turklāt, esejā ir minēti pozitīvi piemēri. Nekādā ziņā necentos kādu nozākāt, bet minēju reālus prakses piemērus, nevis izdomātus.
Tā kā esejas pamatā bija arī informācija, ko sniedza citi kolēģi (ne tikai tiesu lietu Nr., bet arī tiesu atbildes), nevēlotos izpaust šos avotus. Vēl vairāk - ja norādītu Nr., tad komentāros sāktos, ka, lūk, šī tiesnese šajā tiesā slikti darīja šo un to...

Visbeidzot, ja sekojāt līdzi 5.decembra konferencei, tad domāju, ka redzējāt, ka neviens neuztvēra manu eseju kā zākāšanu, bet kā problēmas atspoguļošanu, šajā gadījumā, no advokāta skatpunkta. Es ļoti ceru, ka ar jaunajām vadlīnijām un D.Vilsones novēlējumu lietu pārsūtīšana un videokonferenču rīkošana sasniegs savu mērķi.
Jānis Lapsa
9. Decembris 2014 / 12:54
0
ATBILDĒT
Paldies visiem komentētājiem par komentāriem!
Iesaku noteikt apskatīt Irēnas Kucinas un Daigas Vilsones slaidus (un ne tikai, arī pārējo referentu) no piektdienas (5.decembra) konferences - https://www.tm.gov.lv/lv/aktualitates/tm-informacija-presei/notiks-konference-par-civilprocesa-aktualajiem-jautajumiem-2 .
Abas referentes runāja par šiem jautājumiem un secinājumi bija visai cerīgi. Jācer, ka D.Vilsones viedoklis, ka videokonferences ir jānodrošina vienmēr (izņemot gadījumus, kad tehnika pieviļ), lai nodrošinātu Staversmes 92.pantā noteiktās tiesības uz tiesas pieejamību, tiks ņemts vērā un respektēts.
Darbinieks
5. Decembris 2014 / 08:58
0
ATBILDĒT
Attiecībā uz raksta autora 2.punktu, varu droši norādīt, ka ar 2.instances priekšsēdētāja(-as) rezolūciju tiek izlemts uz kuru tiesu tiek nosūtīta lieta, bez tam, ja 2.instances priekšsēdētāja(-as) konstatējusi, ka lietas dalībniekam, kaut vienam ir cienījams vecums, lietu nesūta prom, tā pat ir ar lietām, kurās jau puses, kaut vienā procesa stadijā ir runājušas par iespējamo izlīgumu, savukārt attiecībā uz 4.punktu, varu norādīt, ka netiek sūtītas lietas, kurām sēdes ir nozīmētas pēc mēneša. Katrs tiesnesis jau pārzin (vismaz vajadzētu pārzināt) savā tiesvedībā esošās lietas, līdz ar to arī 1.instances tiesnesis izvērtē lietas, kuras sūtīt. Ir ļoti daudz apstākļu kurus jāizvērtē sūtot lietu prom.
IT
3. Decembris 2014 / 09:07
0
ATBILDĒT
Ja videokonference ir jāveic ar konkrētu cilvēku tad nav nepieciešams dārgs aprīkojums, pietiek ar internetu un datoru (aprīkotu ar webkameru, mikrofonu, skaļruņiem – portatīvie datori visi ir aprīkoti ar šo komplektu). Nepieciešama tikai atbilstoša programmatūra, piemēram, Cisco Jabber Video, kuru drīkst instalēt bez maksas gan fiziskas, gan juridiskas personas. Ar šo rīku var arī pieslēgties un saņemt video zvanus no videokonferenču stacionārā aprīkojuma.
Jurijs Baibakovs
2. Decembris 2014 / 21:48
0
ATBILDĒT
Man ir vairākas lietas, kas bija nodotas citām tiesām, un tieši man pozitīvi ir tas, ka šogad esmu apciemojis tikpat daudz jauno tiesu namu, cik veselu piecu gadu laikā pirms šiem grozījumiem.
Bet, runājot par juridiskām lietām, pieredze rāda, ka efekts ir stipri atkarīgs no lietas (pat nerunājot, par bezcerīgam lietām, kur kāda puse mērķtiecīgi tiek vilcināts process), piemēram, man nesen ir bijusi izlīguma apstiprināšana, kas tika nozīmēta 200 km attālumā no sākotnējas tiesas. 2.5 stundu brauciens, lai 5 minūšu laikā apstiprināt izlīgumu un izbeigt lietu, viennozīmīgi nav lietderīgs risinājums.
No otrās puses, ar straight forward parādu piedziņas lietas pārcelšanu dabūju spriedumu par pusgadu ātrāk un paspēju saņemt daļu no naudas, ko citādi nesaņemtu (uzņēmums nesen kļuva maksātnespējīgs). Pie šāda rezultāta bez jebkādiem iebildumiem brauktu kaut vai 400 km neatkarīgi no tā, cikos būtu jāizbrauc.
Tādējādi, es teiktu, ka šī norma sevi ir lietderīga pie nosacījuma, ka (1) ir izstrādāti adekvāti kritēriji, kuri jāvērtē, pieņemot lēmumu par lietas nodošanu citai tiesai, un (2) ir izstrādāts mehānisms, kā tas tiek tehniski realizēts, piemēram, tiesai būtu pienākums nozīmēt šādas lietas uz saprātīgo laiku (piemēram, ne agrāk par plkst. 11:00 utt.).
Attiecībā uz iespējamo neatbilstību Satversmei, papildus komentāros jau minētajam, varētu atzīmēt, ka piekritība kā tāda jau pati par sevi ir "pieņēmums". Ja Ventspils komersantam ir prasījumi pret Rīgas komersantu, tad lieta ir jāizskata Rīgas tiesai, kas nostāda Ventspils komersantu nelabvēlīgākos apstākļos, salīdzinot ar Rīgas komersantu. Šādas lietas skatīšana Saldus tiesā būtu, manuprāt, pat taisnīgāka.

Cita starpā arī ir jāatzīmē, ka lietas nozīmēšanas reģionos ir pozitīvi reģionu attīstībai (kas ir viens no valsts vissvarīgākajiem mērķiem), jo parādās papildus darbs kā reģionu tiesu aparātam un to apkalpojušiem uzņēmumiem, tā arī ar tūrismu saistītiem uzņēmumiem (pēc gara ceļā ir jāiedzer kafija un pēc tiesas būtu arī jāpaēd pusdienas utt.). Protams, tas nav nekas dižs, bet viss tiek būvēts no sīklietām.
Viktors
2. Decembris 2014 / 18:42
0
ATBILDĒT
Labi, aprakstītie gadījumi nav Satversmes 92.panta ievērošanas piemēri. Tomēr, jāņem vērā, ka šī norma sevi atpelnījusi uz 150%, pie tam, ka tās mērķis bija domāts nedaudz citādāks (saistībā ar Civillietu tiesu palātas likvidēšanu). Daži gadījumi, kad lieta nodota izskatīšanai Latvijas reģionos, faktiski neievērojot Satversmes 92.panta noteikumus (kā aprakstītajos gadījumus), ir samērīgi attiecībā pret citām lietām, jo tādējādi tiek sekmēta daudz ātrāka lietas izskatīšana. Var arī jautājumu nostādīt šādi - braukšana uz reģionu vai strīda atrisinājums ātrākā laikā? Izmantotais resurss pret strīda atrisinājumu (nolēmumu)? Daudzus jautājumus var pretstatīt svaros.

Attiecībā par videokonferecēm, uzskatu, ka šis resurs jāizmanto vairāk, nekā tas tiek izmantots tagad. Šogad esmu sastapies ar videokonferencēm tikai civillietās, kurās viena no pusēm atrodas brīvības atņemšanas iestādē. Tas, protams, ka nav saprātīgi. Visas tiesas aprīkotas ar iespēju lietas dalībniekiem piedalīties civillietā ar videokonferences starpniecību. Tas ir tiesu darba organizācijas jautājums, kuru ar likumu diez vai sanāks noregulēt.
jaunākās esejas
Daneks Hmeļņickis
Eseja
Pārdomas par atjaunojošā taisnīguma ideju administratīvā pārkāpuma procesos
Andris Tauriņš
Eseja
Vadītāja reputācija “tvitertiesas” un “atcelšanas kultūras” laikmetā
Uzņēmums nav tikai logo, sauklis un tā pārdotie pakalpojumi un produkti. Uzņēmums ir arī cilvēki un šo cilvēku radītais uzņēmuma tēls, kā arī paša vadītāja tēls jeb reputācija. Tā ir daļa no nemateriāla, bet ļoti vērtīga ...
1 komentāri
Egons Rusanovs, Linda Lielbriede
Eseja
II. Būt vai nebūt nosacītas notiesāšanas institūtam Latvijas krimināltiesībās
Kopš neatkarības atjaunošanas materiālo krimināltiesību joma Latvijas tiesību sistēmā piedzīvojusi vismaz divas būtiskas reformas, kas cita starpā ievērojami mainīja kriminālsodu politiku: vienu – 1999. gadā, spēkā ...
Egons Rusanovs, Linda Lielbriede
Eseja
Būt vai nebūt nosacītas notiesāšanas institūtam Latvijas krimināltiesībās
Egons Rusanovs, Linda Lielbriede
Eseja
II. Teorētiskā ceļakarte tiesiskuma maiņas krustcelēs

I. Kas bija pirmā – vista vai ola?

AUTORU KATALOGS