JAUNUMI

25. Augusts 2016 / 14:19

Jaunie tiesneši un amata kandidāti mācās vadīt tiesas procesu
no AT arhīva

Trešdien, 24. augustā, Augstākās tiesas zālē notika tiesas process bez dalībniekiem, bet ar treneriem. Proti, seši rajona (pilsētu) tiesu tiesneši, kas tikko sākuši pildīt amata pienākumus vai vēl stažējas tiesneša amatam, trenējās tiesas procesa vadību. Viņu padomdevēji bija Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa un Rīgas apgabaltiesas tiesnese Dzintra Balta.

Jaunie tiesneši, izspēlējot lomas improvizētajā tiesas procesā un pēc tam to skatot videoierakstā, kopā ar treneriem analizēja ne tikai tiesas procesa vadības tehniku saskaņā ar procesuālajiem likumiem, bet arī saskarsmes prasmes un savas emocijas tiesas procesā. Tiesneses Krūmiņa un Balta dalījās pieredzē, kā tiesnesim tiesas zālē tikt galā ar satraukumu un šaubām, sniedza praktiskus padomus prasmīga kontakta veidošanā ar tiesas procesa dalībniekiem un tiesas sprieduma lasīšanas tehnikā.

„Sabiedrības uzticēšanos tiesām pamatā veido tiesas nolēmumu kvalitāte un tiesnešu prasme vadīt tiesas procesu. Tiesnesis tieši procesa laikā rada lietas dalībniekam priekšstatu par savu, tiesas un visas tiesu sistēmas profesionālo varēšanu,” norāda Augstākās tiesas tiesnese Veronika Krūmiņa. Pēc katra konkrēta tiesneša uzvedības tiesas zālē spriež par visu tiesu sistēmu, tāpēc katram tiesnesim ir svarīgi apzināties viņa atbildību gan kolēģu, gan visas sabiedrības priekšā – uzsver tiesnese.

Tiesas procesa vadības treniņā piedalījās tiesneši un tiesneša amata stažieri no Liepājas tiesas, Cēsu, Aizkraukles un Rīgas rajonu tiesām un Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas.

Tiesas procesa vadības treniņš ir viens no posmiem jauno tiesnešu mācību nedēļā, ko organizē Latvijas tiesnešu mācību centrs. Jau ceturto gadu šīs praktiskās nodarbības tiek organizētas sadarbībā ar Augstāko tiesu īpaši efektīvā vidē, proti, Augstākās tiesas zālē.

Prasmju nedēļā Tiesnešu mācību centrs tiesneša amata kandidātiem un jaunajiem tiesnešiem piedāvā arī lekcijas par tiesneša lomu un ētiku, emociju vadību un tiesneša psiholoģiskās aizsardzības mehānismiem, kā arī praktiskus treniņus uzstāšanās prasmes pilnveidošanai. Paredzēta arī tikšanās ar tiesnešiem un diskusija par tiesnešu darba aktualitātēm un izaicinājumiem, uzsākot karjeras gaitu tiesā, tāpat arī informācija par tiesnešu tālākizglītības iespējām.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
24. Aprīlis / 14:43
Plāno palielināt sodus par rupjiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem
24. Aprīlis / 14:37
Stājas spēkā spriedums zemes un vēja elektrostacijas īpašnieku strīdā par nomas maksu
24. Aprīlis / 11:53
Otrajā vēlēšanu kārtā ievēlēti Tiesnešu ētikas komisijas un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas locekļi
24. Aprīlis / 09:06
Senāts: lemjot par pilsonības atņemšanu, jāvērtē samērīgums
23. Aprīlis / 16:46
Informācijai par akcionāriem jābūt korektai un pieejamai ikvienam
AUTORU KATALOGS