JAUNUMI

28. Septembris 2016 / 13:41

Uzsāktas apmācības tiesnešiem par intelektuālo īpašumu

Pagājušajā nedēļā, no 21. līdz 22. septembrim, norisinājās apmācības intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības jautājumos, kas vienuviet pulcēja Latvijas tiesnešus, kuru ikdienas darbs ir saistīts ar intelektuālo īpašumu un tā aizsardzību.

Latvijas Republikas Patentu valde (PV) sadarbībā ar Pasaules Intelektuālā īpašuma organizāciju (WIPO), Eiropas Patentu iestādi (EPO) un ES Intelektuālā īpašuma biroju (EUIPO) aizvadītajā nedēļā rīkoja apmācību semināru Latvijas tiesu sistēmas darbiniekiem ar mērķi atbalstīt tiesu sistēmas darbinieku tālākizglītību un profesionālo pilnveidi, īpašu uzmanību veltot intelektuālā īpašuma aizsardzības tēmai.

Savā uzrunā PV direktors Sandris Laganovskis pauda gandarījumu par jaunas tradīcijas uzsākšanu, organizējot ik gadu apmācības tiesnešiem par jautājumiem, kas saistīti ar intelektuālā īpašuma aizsardzību. Lai gan intelektuālā īpašuma lietu Latvijas tiesās nav daudz, šādas apmācības ir ļoti nozīmīgas, jo tās lietas, kas nonāk līdz tiesas sēžu zālei, bieži vien ir sarežģītas un prasa plašu avotu pārzināšanu.

Semināra dalībniekus ar svinīgu uzrunu sveica arī WIPO padomnieks juridiskajos jautājumos Tobiass Bednarzs (Tobias Bednarz) un EUIPO un Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra pārstāvis, Dānijas prokurors Erlings Vestergārds (Erling Vestergaard). Ar savu ziņojumu par Starptautiskās sadarbības lomu intelektuālā īpašuma aizsardzības stiprināšanā semināru uzsāka Tobiass Bednarzs, kam sekoja Erlinga Vestergārda ziņojums par IĪ tiesvedības specifiku un tās apjomiem. Lielu interesi izraisīja Vācijas federālās patentu tiesas tiesneša Andreasa Pecholda (Andreas Paetzold) izklāsts par Vācijas tiesu praksi intelektuālā īpašuma tiesību lietās.

No Latvijas pārstāvjiem lektoru vidū bija Rīgas apgabaltiesas tiesas priekšsēdētājas vietniece Dzintra Balta, Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāja Dace Liberte, Latvijas Republikas Augstākās tiesas Civillietu departamenta zinātniski analītiskais padomnieks Rihards Gulbis un PV Izgudrojumu ekspertīzes departamenta vadošā eksperte Eiropas patentu jautājumos Māra Rozenblate. Klausītāju uzmanība tika pievērsta jautājumiem par ES autortiesību regulējumu, tiesu spriedumiem papildu aizsardzības sertifikātu lietās un ES tiesas nolēmumiem patentu lietās. Atsevišķa uzmanība tika pievērsta Latvijas tiesu praksei rūpnieciskā īpašuma jomā – prakses jautājumiem strīdos pēc būtības.

Patentu valde starptautiskās sadarbības ietvaros plāno attīstīt ilgtspējīgu tiesnešu apmācības modeli, kas arī turpmāk dotu iespēju tiesnešiem regulāri pilnveidot savas profesionālās zināšanas un prasmes darbam ar intelektuālā īpašuma lietām.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
25. Aprīlis / 15:56
Tiesai no jauna jāskata lieta par pašvaldības rīkoto apbūves tiesību izsoli
25. Aprīlis / 13:06
Valsts prezidents uzdod ģenerālprokuroram izmeklēt izskanējušos apgalvojumus par iespējamu iejaukšanos vēlēšanu norisē
25. Aprīlis / 11:16
29. aprīlī notiks lektora A. Bitāna lekcija “Latgaliešu valodas tiesiskais regulējums”
24. Aprīlis / 14:43
Plāno palielināt sodus par rupjiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem
24. Aprīlis / 14:37
Stājas spēkā spriedums zemes un vēja elektrostacijas īpašnieku strīdā par nomas maksu
AUTORU KATALOGS