AFIŠA

9. Novembris 2016 / 09:31

Aicinām uz grāmatas “Parlamentārā izmeklēšana Latvijas Republikā” atklāšanas pasākumu

“Latvijas Vēstneša” Grāmatu apgādā izdota grāmata “Parlamentārā izmeklēšana Latvijas Republikā”. Tās atvēršanas svētki notiks pirmdien, 14. novembrī, plkst. 15.00 Latvijas Universitātes Mazajā aulā. Laipni aicināti visi interesentii!

Grāmatas idejas autors, Tiesību zinātņu pētniecības institūta vadītājs, prof. Dr.iur. Ringolds Balodis norāda: “Par likumdevēja darbu var dzirdēt ziņās ik dienu, taču juridiskas literatūras par Saeimu praktiski nav.

Šī grāmata lasītājiem sniegs ieskatu par vienu no Saeimas darba specifiskākajām jomām - parlamentāro izmeklēšanu. Latvijas Republikas 12 Saeimās no 1926. līdz 2016. gadam darbojusies 31 izmeklēšanas komisija. Informācija par tām nekad nav tikusi apkopota un pat publiski pieejama. Varu droši teikt, ka grāmata ir arhīvu putekļos gulējušu dokumentāru liecību un vēsturisku faktu pirmpublicējums.”

R. Balodis atzīmē, ka grāmata neatstās vienaldzīgu nevienu un tajā varēs lasīt valstī atzītu juristu un žurnālistu vērtējumus, kas ir parlaments, parlamentārā kontrole un politiskā atbildība.

Jaunā grāmata izdota divās daļās. Tās kopējais apjoms − 1168 lappuses. Grāmata ir zinātnisks projekts, kas tapis Latvijas Universitātes paspārnē, un šī projekta vadītāja ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes prodekāne, asociētā profesore Annija Kārkliņa.

  • I daļā apkopotas dokumentāras liecības un vēsturiski fakti, to autori − tādi tiesībzinātnieki kā Egils Levis, Jānis Pleps un Kristīne Strada-Rozenberga. Savukārt par parlamentāro izmeklēšanu un žurnālistisko izmeklēšanu rakstījis žurnālists Jānis Domburs. Plašākam lasītāju lokam lielākā daļa no grāmatā iekļautās informācijas līdz šim nav bijusi pieejama.
  • II daļā: Saeimas izmeklēšanas komisiju galaziņojumi, viedokļi un liecības. Par savas izmeklēšanas rezultātiem aptaujāti mūsdienu Saeimu izmeklēšanas komisiju vadītāji,Saeimas deputāti (Vilis Krištopans, Pēteris Tabūns, Igors Pimenovs, Jānis Šmits, Roberts Milbergs, Pēteris Salkazanovs un daudzi citi).

“Komisiju secinājumi, vērtējumi un priekšlikumi ļauj mums objektīvāk izprast ne tikai laiku, kad tie tapuši, bet arī dod iespēju kritiski palūkoties uz “oficiālo” skatījumu uz notikumiem,” atzīst R. Balodis.

“Šis projekts no sākotnēji iecerētās vienas grāmatas 500 lappušu apjomā darba gaitā izauga līdz divām grāmatām, kopumā gandrīz 1200 lappušu apjomā,” atzīst VSIA “Latvijas Vēstnesis” grāmatu projektu koordinatore Gita Kronberga.

 “Darba apjoms bija milzīgs,” neslēpj G. Kronberga. “Šo var uzskatīt ne tikai par vienu no    lielākajiem, bet tiešām par pašu lielāko projektu, ko esam īstenojuši.”

“Izpildvaras kontrole un tās pārkāpumu izmeklēšana ir klasiska parlamenta funkcija. Apkopotais materiāls sniedz iespējami pilnīgu un vispusīgu ieskatu tajā, kā šīs funkcijas tiek realizētas Latvijā, un ļauj izdarīt secinājumus par šī konstitucionālā institūta funkcijām,” par grāmatu viedokli pauž Dr.sc.pol. Ivars Ījabs, LU asociētais profesors, Valsts prezidenta Tiesiskās vides pilnveides komisijas loceklis.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS