FOTO UN VIDEO

20. Janvāris 2017 / 09:55

Saeima laiž klajā grāmatas “Janvāra hronika” papildinātu izdevumu elektroniskā versijā

Atzīmējot 1991. gada barikāžu 26. gadadienu, Saeima elektroniskā versijā laiž klajā papildinātu grāmatas “Janvāra hronika” izdevumu. Grāmatā apkopotas Latvijas toreizējā likumdevēja - Augstākās padomes (AP) - preses relīzes, ko barikāžu laikā izplatīja ārvalstu medijiem, kā arī publicēti dažādi tālaika dokumenti.

Ņemot vērā lielo interesi par pērn ierobežotā tirāžā izdoto grāmatu, tagad tās papildinātā versija ikvienam būs pieejama elektroniski Saeimas mājaslapā.

Grāmata papildināta ar vairākiem jauniem dokumentiem, kas ilustrē saspringto situāciju Latvijā deviņdesmito gadu sākumā. Papildinātājā versijā iekļautas Rietumvalstu vadītāju un diplomātu atbildes vēstules AP par 1990. gada 4. maijā pieņemto Neatkarības deklarāciju. Tāpat izdevums satur sarunu protokolus ar ASV, Zviedrijas un Ziemeļu padomes delegācijām, kas Latvijas parlamentu apmeklēja 1991. gada barikāžu laikā.

Izdevumā “Janvāra hronika. Latvijas Republikas Augstākās padomes barikāžu laika preses relīzes” apkopoti AP Preses centra angļu valodā sagatavotie preses paziņojumi. Tie bija pieejami gan AP Preses centrā akreditētajiem Rietumvalstu žurnālistiem, gan izplatīti lielākajiem ārvalstu medijiem, trimdas latviešu organizācijām un ārvalstu vēstniecībām, kalpojot par uzticamu un operatīvu informācijas avotu par notikumu attīstību Latvijā. 

Grāmatā ietvertas ar rakstāmmašīnu drukātas un atsevišķas ar roku rakstītas preses relīzes angļu valodā, saglabājot oriģinālo rakstību, labojumus un svītrojumus. Katrai no tām pievienots tulkojums latviešu valodā. Kopumā izdevums aptver tikai daļu no AP angliski izplatītās informācijas medijiem – vairāk nekā 120 Preses centra sagatavotas preses relīzes, kuras caur tā laika politiskā epicentra prizmu veido dokumentālu stāstījumu par mūsu ceļu uz brīvību. 

Izdevuma papildinātās elektroniskās versijas atvēršana paredzēta Saeimas namā 20. janvārī, kad uz ikgadējo tikšanos tradicionāli pulcēsies barikāžu laikā strādājošie žurnālisti.

Grāmatas atvēršanas pasākums notiks Saeimas Sarkanajā zālē pulksten 16.30. Tajā klātesošos uzrunās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un grāmatas sastādītājs Aleksandrs Mirlins.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Aprīlis / 17:54
TM rosina paredzēt kriminālatbildību par nelikumīgu finansējumu politiskajām partijām, sākot no 10 minimālajām mēnešalgām
19. Aprīlis / 16:42
Satversmes tiesa stiprina dialogu ar Eiropas Cilvēktiesību tiesu
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
AUTORU KATALOGS