JAUNUMI

21. Aprīlis 2017 / 14:30

Latvijā pirmo reizi norisināsies Mediācijas dienas

No 25. līdz 28. aprīlim Tieslietu ministrija sadarbībā ar Sertificētu mediatoru padomi pirmo reizi Latvijā rīko Mediācijas dienas, kuru ietvaros sertificēti mediatori iedzīvotājus informēs par ārpustiesas strīdu risināšanas iespējām, kā arī lielākajās Latvijas pilsētās nodrošinās mediatoru bezmaksas konsultācijas. Īpašs uzsvars tiks likts uz sabiedrības informēšanu reģionos.

Mediācijas dienu ietvaros sertificētu mediatoru komanda viesosies sešās Latvijas pilsētās – 25. aprīlī Madonā un Cēsīs, 26. aprīlī Jēkabpilī, 27. aprīlī Talsos, kā arī 28. aprīlī Bauskā ar noslēguma pasākumu Rīgā, Vērmanes dārzā.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, paužot atzinību mediatoru izrādītajai iniciatīvai veicināt mediācijas pakalpojumu atpazīstamību Latvijā, uzsver: “Mediācijas pakalpojumu izmantošana paplašina strīdā iesaistītajām pusēm meklēt abpusēji izdevīgu risinājumu pirms prasības celšanas tiesā. Salīdzinot ar konfliktu risināšanu tiesā, strīda izšķiršanai mediācijas procesā ir vairāki ieguvumi – tiek ietaupīti līdzekļi un laiks”.

Ministrs uzsver, ka daudzos gadījumos mediācijas procesam var būt izšķiroša nozīme: vēl pirms prasības iesniegšanas tiesā ar strīda risināšanā neieinteresētas personas – mediatora – palīdzību puses pašas vienojas un panāk abpusēji izdevīgu risinājumu, ieguvēji ir visas strīdā iesaistītās puses – neviens nav zaudētājs, ieguvumus mediācijas procesā akcentē tieslietu ministrs.

Turklāt, iedzīvotājiem arvien plašāk izmantojot mediācijas pakalpojumu kā alternatīvu domstarpību risināšanas veidu, samazināsies tiesu noslodze, līdz ar to – arī lietu izskatīšanas termiņi, atzīst tieslietu ministrs.

Sertificētu mediatoru padomes priekšsēdētāja Kristīne Dārzniece skaidro: “Mediācija kā alternatīvais līdzeklis strīdu risināšanā arvien vairāk sāk iemantot sabiedrības uzticību, tāpēc Mediācijas dienu ietvaros aicinu iedzīvotājus uzzināt par mediāciju vairāk, kā arī izmantot mediatoru sniegtās bezmaksas konsultācijas. Tiesāšanās, ko bieži uzskata par piemērotāko veidu kā risināt domstarpības, vienmēr ir saistīta ar lieku stresu un būtiskiem papildu izdevumiem, tāpēc daudzos gadījumos mediācija būs vispiemērotākais domstarpību risināšanas veids, kas ļaus konfliktu atrisināt  ātri un cieņpilni”.

Mediācijas dienu ietvaros Sertificētu mediatoru padome nodrošinās bezmaksas konsultācijas arī tiem iedzīvotājiem, kuriem nav iespēja ierasties klātienē, sūtot sev interesējošo jautājumu uz Sertificētu mediatoru padomes e-pastu: smp@mediacija.lv. Vairāk par mediācijas dienu norisi reģionos aicinām interesēties norādīto pilsētu pašvaldībās.

Papildu informācija:

Tieslietu ministrija sadarbībā ar Sertificētu mediatoru padomi īsteno arī jaunu pilotprojektu “Bezmaksas mediācija ģimenes strīdos”, kura ietvaros no 2017. gada 1. janvāra līdz 31. decembrim iespējams apmeklēt piecas bezmaksas sertificētu mediatoru sesijas, lai risinātu domstarpības starp vecākiem, kas skar arī bērnu intereses, un rastu iespēju uzlabot ģimenes locekļu savstarpējās attiecības.

Mediācija ir konfidenciāls process, kuru vada mediators. Mediatora uzdevums ir atjaunot komunikāciju un veicināt konflikta pušu saprašanos, vadot tās to pušu pašu izvēlētā ceļā uz konflikta risinājumu. Atšķirībā no tiesas procesa, mediators neatstāj bez ievērības arī pušu emocijas. Mediācijā abas puses ir līdztiesīgas un tās netiek savstarpēji konfrontētas, tas ir - tām nekas nevienam nav jāpierāda. Mediators ir pilnībā neitrāls un vienlīdz atbalsta abas konflikta puses. Mediators secīgi vada puses caur noteiktām konflikta risināšanas pakāpēm, palīdzot apzināties savas patiesās vajadzības, kopīgi rast tām atbilstošu risinājumu.

Reģionālo vizīšu datumi un laiks:*

25. aprīlis Madona/Cēsis

26. aprīlis Jēkabpils

27. aprīlis Talsi

28. aprīlis Bauska un noslēguma pasākums Rīgā

 

Datums

Vieta

Laiks

Pasākuma saturs

25. aprīlis

Madona, Madonas novada dome, Saieta laukums 1

10.00-12.00

Diskusija par mediāciju un tās iespējām, vajadzībām pašvaldības teritorijā ar sadarbības partneriem, kā arī tikšanās ar ieinteresētajām personām, konsultācijas

25. aprīlis

Cēsis, Koprades māja "Skola6", Lielā Skolas iela 6

14.30-16.30

Diskusija par mediāciju un tās iespējām, vajadzībām pašvaldības teritorijā ar sadarbības partneriem, kā arī tikšanās ar ieinteresētajām personām, konsultācijas

26. aprīlis

Jēkabpils, Jēkabpils Tautas nams, Vecpilsētas laukums 3

15.00-17.00

Diskusija par mediāciju un tās iespējām, vajadzībām pašvaldības teritorijā ar sadarbības partneriem, kā arī tikšanās ar ieinteresētajām personām, konsultācijas

27. aprīlis

Talsi, Talsu Valsts ģimnāzija, Brīvības iela 29;

Talsu novada dome, Kareivju iela 7

12.00-17.00

12:00 – 14:00 - Diskusija ar jauniešiem izglītības iestādē, "praktiskā darbnīca"

15:00 – 17:00 - Diskusija par mediāciju un tās iespējām, vajadzībām pašvaldības teritorijā ar sadarbības partneriem, kā arī paralēli konsultācijas, informācija ieinteresētajām personām

28. aprīlis

Bauska, Bauskas novada dome, Uzvaras ielā 1

11.00-13.00

Diskusija ar sadarbības partneriem un tikšanās ar ieinteresētajām personām, konsultācijas

28. aprīlis

Rīga, Vērmanes dārzs

15.00-18.00

“Mediācijas dienu” noslēguma daļa:

15:00 – 15:30 - Informatīvs stāstījums par mediāciju, tās sniegtajām iespējām, pilotprojektiem;

15:30 – 17:30 - Aktivitāte “Iepazīsti mediācijas garšu”, praktiska demonstrācija, apmeklētāju iesaiste mediācijas izspēlē;

17:30. – 18:00 - Informatīvs stāstījums par mediāciju, tās sniegtajām iespējām, pilotprojektiem.

*Norādītais laiks dienas ietvaros var nedaudz mainīties

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS