FOTO UN VIDEO

1. Jūnijs 2017 / 10:46

Satversmes komentāri – nacionāla vērtība. Atvērts jauns izdevums
2 komentāri
Boriss Koļesņikovs

Tuvojoties valsts simtgadei, klajā nākusi jau ceturtā, paredzams, ka priekšpēdējā, Latvijas Republikas Satversmes komentāru grāmata. Tā sniedz plašu zinātnisku skaidrojumu par Valsts prezidenta un Ministru kabineta pilnvarām, funkcijām un tiesībām.

“Satversmes tēvi, radod šo mūsu valstij un tautai svarīgo dokumentu, katrā pantā ir ielikuši lielu vērtību. Mums to skaidrojot ir nepieciešamas vairākas grāmatas. Tātad – tiešām šis darbs ir ļoti, ļoti pamatīgs,” pateicībā par ieguldīto darbu grāmatas atvēršanas pasākumu ievada Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Pirms 100 gadiem tieši Rīgas pilī atradās toreizējā oficiālā izdevuma "Valdības Vēstneša" redakcija. Latvijas Republikas Satversmes pirmā oficiālā publikācija – 1922. gada 30. jūnija “Valdības Vēstnesī" (Nr. 141) – iespiešanai sagatavota pilī, grāmatas atvēršanas pasākumu un tā norises vietas simbolismu ieskicē oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" valdes priekšsēdētāja Daina Ābele.

“Konstitūcija – tas ir valsts pamatlikums, sabiedriskais līgums, kas apvieno visus pilsoņus un nosaka pašas sabiedrības un valsts pamatus”, grāmatas priekšvārdā raksta LU zinātniskā projekta vadītājs, profesors, Dr.iur. Ringolds Balodis. “Kas vēl uzskatāmāk atklāj mūsu pamatlikuma skopo vārdu dziļumu un mūsdienīgumu kā skaidrojumi, kas komentāru grāmatās ir desmitiem lapaspušu gari!?”

“Arī iesaisti šajā projektā noteica mūsu izpratne par oficiālā izdevēja būtību un sūtību,” atzīst D. Ābele. “Šī grāmata ir veltījums Latvijas un līdz ar to arī “Vēstneša” simtgadei. Domāju, ka valsts kapitālsabiedrības resursu ieguldīšana šādā projektā ir atbilstošs publisko resursu pielietojums valsts pamatu stiprināšanā.”

Tikko izdotajā grāmatā komentētas divas Satversmes nodaļas: III nodaļa “Valsts prezidents” un IV nodaļa “Ministru kabinets”. Izdevumu padara īpašu fakts, ka atkārtoti komentēta nodaļa par valdību, kā arī ietverta Latvijas valdību statistika ar valdību un premjeru fotoattēliem. Nodaļas par Valsts prezidentu komentāri savukārt ir unikāls materiāls, jo pirmo reizi visaptveroši analizētas Latvijas valsts galvas pilnvaras, funkcijas un tiesības.

Līdz ar šo izdevumu no astoņām Satversmes nodaļām būs jau komentēts Satversmes ievads un Satversmes I, III, IV, VI, VII un VIII nodaļa. Atlikušas vēl divas, kas ir par parlamenta darbu, – II nodaļa “Saeima” un V nodaļa “Likumdošana”.

Darbs pie pēdējo nodaļu komentēšanas jau ir uzsākts, apliecina R. Balodis, kas dod pamatu cerībai, ka Latvijas valsts konstitūcija pilnībā tiks zinātniski izskaidrota.

Komentāri ir kā izziņas avots par Satversmes normām, kas noder, saskaroties ar to praktisku pielietojumu. Tādi tiek rakstīti arī citās valstīs, kurās konstitūcija ir daudz plašāka un paskaidrojošāka nekā Latvijā.

komentāri (2)
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
LV
6. Jūnijs 2017 / 13:28
0
ATBILDĒT
Satversmes komentārus par izdevēja cenām var nopirkt Latvijas Vēstneša interneta grāmatnīcā vai Klientu centrā Bruņinieku ielā 53:
https://lv.lv/?menu=aktualitates&sid=10&id=679
?
5. Jūnijs 2017 / 11:47
0
ATBILDĒT
Atvērt atvēra, bet vai kaut kur šie komentāri ir nopērkami?
jaunumi
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
18. Aprīlis / 12:39
Varmākam varēs piemērot elektronisko uzraudzību, konceptuāli lemj Saeima
18. Aprīlis / 12:37
Valsts kontroles padomes locekļa amatā Saeima apstiprina Gati Litvinu
18. Aprīlis / 12:24
Senāta Civillietu departamenta senatoru kopsapulce uzsver paskaidrojumu nozīmi civilprocesā
18. Aprīlis / 10:39
20 gadi kopš 10 valstu pievienošanās Eiropas Savienībai: jauns konstitucionāls brīdis Eiropai
AUTORU KATALOGS