JAUNUMI

19. Jūlijs 2017 / 11:42

Turpmāk tiks publiskoti disciplināri sodīto tiesnešu vārdi un uzvārdi

Šodien, 19. jūlijā, stājas spēkā grozījumi Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā, kas paredz turpmāk atklāt pie atbildības sauktā tiesneša vārdu un uzvārdu. Grozījumi likumā veikti ar mērķi veicināt tiesas darba atklātumu un nodrošināt sabiedrībai vieglāku nolēmuma uztveramību.

Grozījumi likumā paredz, ka tiesneša disciplinārlietā pieņemto lēmumu pēc tā spēkā stāšanās publicē tīmekļa vietnē (tiesas.lv), aizsedzot to informācijas daļu, kas atklāj personas datus, tai skaitā sensitīvus personas datus. Publicējot disciplinārlietā pieņemto lēmumu tīmekļa vietnē, lēmumā pie atbildības sauktās personas vārds un uzvārds netiek aizsegts. Minētās izmaiņas būs attiecināmas arī uz tiem lēmumiem prokuroru disciplinārlietās, kas pārsūdzēti Disciplinārtiesā.

Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina uzsver: “Tiesu sistēma kļūst atklātāka. Tieslietu ministrija turpina darbu pie augstāku informācijas atklātības standartu attiecināšanas arī uz citu tiesu sistēmai piederīgo amatpersonu – zvērinātu tiesu izpildītāju un notāru – izdarītajiem pārkāpumiem".

I. Kucina uzskata, ka tiesu varas darbības atklātums, tostarp par tiesu sistēmai piederīgo amatpersonu izdarītajiem pārkāpumiem, ir būtisks, lai veidotu uzticēšanos tiesu varas un tai piederīgo institūciju darbam.

            Līdz šim tiesneša disciplinārlietā pieņemto lēmumu nosūtīja visiem tiesu priekšsēdētājiem, kā arī publicēja internetā, aizsedzot to informācijas daļu, kura atklāj fiziskās personas identitāti, tajā skaitā arī pie disciplināratbildības sauktās personas vārdu un uzvārdu.

            Tāpat grozījumi nosaka kārtību un gadījumus, kad publicēto lēmumu no tīmekļa vietnes dzēš, proti, ja pagājis viens gada no tā spēkā stāšanās dienas vai ja likumā noteiktajā kārtībā disciplinārsods noņemts pirms termiņa.

            Lēmums par disciplinārlietas materiālu nosūtīšanu Ģenerālprokuratūrai jautājuma izlemšanai par kriminālprocesa uzsākšanu pret tiesnesi netiks publicēts, ņemot vērā nevainīguma prezumpcijas principu un iespējamā kriminālprocesa intereses.

            Likums pieejams: https://likumi.lv/ta/id/292027-grozijumi-tiesnesu-disciplinaras-atbildibas-likuma.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS