JAUNUMI

21. Augusts 2017 / 17:02

Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietā apelācijas instances tiesai no jauna būs jāvērtē trīs apsūdzēto vaina par laupīšanu Jūrmalā

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments 18. augustā tā sauktajā Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas, kā arī Tukumā un Jūrmalā notikušo zādzību un laupīšanu lietā atcēla Zemgales apgabaltiesas spriedumu par vienu noziegumu, kurā trīs apsūdzētie ar pirmās instances tiesas spriedumu atzīti par nevainīgiem un attaisnoti apsūdzībā par personas sagrābšanu un laupīšanas izdarīšanu Jūrmalā. Šajā daļā lieta no jauna būs jāskata Zemgales apgabaltiesai.

Tāpat Augstākā tiesa grozīja kvalifikāciju, bet atstāja negrozītu piespriesto mūža ieslodzījumu vienam no apsūdzētajiem. Augstākā tiesa lēmumā norāda, ka noziegums jākvalificē pēc Krimināllikuma 15. panta ceturtās daļas un 118. panta 2. punkta, ja vainīgā nodoms bijis vērsts uz dzīvības atņemšanu divām vai vairākām personām, bet noslepkavota viena persona un izdarīts mēģinājums atņemt dzīvību vēl citai personai. Pārējā daļā Zemgales apgabaltiesas spriedums atstāts negrozīts.

Lietā apsūdzētas septiņas personas. Bruņotā laupīšana Jēkabpilī notika 2011. gada 25. janvārī. Laupītāji, ierodoties spēļu zālē "Fenikss”, ievainoja spēļu zāles darbinieku un nolaupīja Ls 104 500. No spēļu zāles bruņotās bandas dalībnieki devās prom ar Chrysler Voyager markas automašīnu. Viņus sāka vajāt policija un iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Andris Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem. Apsūdzētajiem celtas apsūdzības arī par iepriekš Tukumā un Jūrmalā izdarītām zādzībām un laupīšanām.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Zemgales apgabaltiesa 2012. gada 20. decembrī vienu apsūdzēto sodīja ar mūža ieslodzījumu, vienu ar 20 gadu un vienu ar 18 gadu cietumsodu. Trīs apsūdzētie sodīti ar brīvības atņemšanu uz 13 gadiem. Vienam apsūdzētajam, kurš apsūdzēts epizodē par zādzību Jūrmalā, tiesa piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem. Tiesa apmierināja arī vairākas kaitējuma kompensācijas par labu cietušajiem.

Izskatot lietu apelācijas kārtībā, Zemgales apgabaltiesa 2016.gada 5.septembrī pieciem no septiņiem apsūdzētajiem lietā mīkstināja sodu, vienam no apsūdzētajiem nosakot to uz 18 gadiem un 9 mēnešiem iepriekš ar pirmās instances tiesas piespriesto 20 gadu vietā, otram apsūdzētajam 16 gadi iepriekš piespriesto 18 gadu vietā, trešajam apsūdzētājam sods saīsināts no 13 līdz 12,5 gadiem ieslodzījumā, savukārt ceturtajam apsūdzētajam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz desmit gadiem iepriekš piespriesto 13 gadu vietā. Attiecībā uz vienu no apsūdzētajiem izbeigts kriminālprocess par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļaujas, sodu no 13 gadiem ieslodzījumā mīkstinot līdz 11,5 gadiem ieslodzījuma vietā. Ar apelācijas instances tiesas spriedumu nemainīts atstāts sods apsūdzētajam, kuram iepriekš tika piespriests mūža ieslodzījums, un apsūdzētajam, kurš apsūdzēts epizodē par zādzību Jūrmalā un kuram tiesa piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
25. Aprīlis / 13:06
Valsts prezidents uzdod ģenerālprokuroram izmeklēt izskanējušos apgalvojumus par iespējamu iejaukšanos vēlēšanu norisē
25. Aprīlis / 11:16
29. aprīlī notiks lektora A. Bitāna lekcija “Latgaliešu valodas tiesiskais regulējums”
24. Aprīlis / 14:43
Plāno palielināt sodus par rupjiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem
24. Aprīlis / 14:37
Stājas spēkā spriedums zemes un vēja elektrostacijas īpašnieku strīdā par nomas maksu
24. Aprīlis / 11:53
Otrajā vēlēšanu kārtā ievēlēti Tiesnešu ētikas komisijas un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas locekļi
AUTORU KATALOGS