JAUNUMI

12. Oktobris 2017 / 09:39

Izdota informatīva grāmata par Augstāko tiesu
1 komentāri

Lai sniegtu plašu un pārskatāmu informāciju par Augstāko tiesu, sagatavots un izdots grāmatas „Latvijas Republikas Augstākās tiesa” jauns izdevums. Informācija ir divās valodās – latviešu un angļu – un grāmatas saturu veido četras nodaļas – par Augstāko tiesu Latvijas tiesu sistēmā, par Augstākās tiesas struktūru, par tiesas spriešanu Augstākajā tiesā un par tiesas vēsturi.

Pirmajā nodaļā skaidrotas Augstākās tiesas funkcijas – Tiesas spriešana kasācijas instancē, vienotas tiesu prakses veidošana, Disciplinārtiesa, Tieslietu padomes darba nodrošināšana un starptautiskā sadarbība.

Otrajā nodaļā lasītāji var gūt ieskatu par Augstākās tiesas vadību – tiesnešu plēnumu jeb kopsapulci, Augstākās tiesas priekšsēdētāju un departamentu priekšsēdētājiem, kā arī tiesas personālu – tiesnešiem, tiesnešu atbalsta personālu un Administrāciju.

Grāmatā skaidroti arī būtiski aspekti personas tiesību uz taisnīgu tiesu nodrošināšanā – lietu izskatīšanas pamatprincipi, tiesnešu neatkarība, informācijas pieejamība. Izvērstā skaidrojumā aprakstīts tiesas process kasācijas instancē.

Visbeidzot – sniegts plašs ieskats Augstākās tiesas vēsturē, sākot no Latvijas Senāta, kas bija kasācijas instance 1918.–1940. gadā. Stāstīts arī par Tiesu pili un Augstākās tiesas muzeju.

Grāmata tiks nosūtīta Latvijas augstskolām, bibliotēkām, tiesu sistēmas institūcijām, Latvijas vēstniecībām un ārvalstu vēstniecībām Latvijā, citām institūcijām. Tiesa to izmantos arī kā informatīvu un reprezentācijas materiālu ārzemju vizītēs un uzņemot viesus Augstākajā tiesā.

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
mja
13. Oktobris 2017 / 11:05
0
ATBILDĒT
Un publisku pieejamību nodrošināt nevarēja (PDF failu vismaz mājaslapā ieliktu)...
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS