JAUNUMI

14. Decembris 2017 / 12:01

Uz Iedzīvotāju reģistra bāzes veidos Fizisko personu reģistru

No 2020. gada 1. jūlija Latvijā darbosies Fizisko personu reģistrs, kas aizstās pašreizējo Iedzīvotāju reģistru. Jaunais reģistrs taps uz pašreizējā reģistra bāzes, un tajā būs plašāks ierakstāmo subjektu loks. To paredz Fizisko personu reģistra likumprojekts, kuru Saeima ceturtdien, 14. decembrī, pieņēma galīgajā lasījumā.

Fizisko personu reģistru veidos, papildinot esošā Iedzīvotāju reģistra informācijas sistēmu. Jaunajā reģistrā tiks iekļauti arī ārvalstnieki, kuri Latvijā, piemēram, iegādājas nekustamos īpašumus vai pērk uzņēmumus. Patlaban ir apgrūtināta valsts reģistru savietošana un ārzemnieku identitātes pārbaude, kā arī ierobežotas iespējas ārzemniekiem Latvijā iegūt elektronisko parakstu un sazināties ar valsts iestādēm elektroniski.

Reģistrā iekļaus un aktualizēs ziņas ne tikai par Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kā tas ir bijis līdz šim, bet arī par ārzemniekiem, tostarp tiem, kuriem ir tiesiska saikne ar Latviju, uz kuras pamata veidojas vai ir izveidojušās savstarpējas tiesības un pienākumi nekustamā īpašuma, komercdarbības, veselības, nodokļu, pabalstu, patvēruma un izglītības jomā.

Tāpat reģistrā iekļaus informāciju par tādu ārvalstnieku, kurš vēlēsies saņemt Latvijas personas apliecību, lai veicinātu ekonomikas, zinātnes, izglītības vai kultūras sakaru attīstību, vai arī kurš vēlēsies saņemt valsts pārvaldes pakalpojumus elektroniski, izmantojot Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas izsniegto elektroniskās identifikācijas līdzekli.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) kā reģistra turētājs varēs deleģēt tiesības iekļaut reģistrā ziņas pašvaldībām, Uzņēmumu reģistram, Valsts ieņēmumu dienestam, rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļai, Valsts robežsardzei, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, Nacionālajam veselības dienestam un zvērinātiem notāriem.

Tāpat jaunais likums paredz pārņemt daudzas esošās Iedzīvotāju reģistra likuma normas, tostarp to, ka personas kodu turpmāk veidos no vienpadsmit cipariem, nodrošinot personas kodu neatkārtošanos. Jaunā personas kodu kārtība stājusies spēkā šogad 1. jūlijā.

Jaunā likuma mērķis ir noteikt, kā Latvijā darbojas vienota fizisko personu uzskaites sistēma un kā PMLP tiek sniegtas reģistrā iekļaujamās ziņas, kā arī lietota reģistrā esošā informācija.

Līdz ar Fizisko personu reģistra likumprojektu deputāti šodien galīgajā lasījumā pieņēma arī grozījumus Iedzīvotāju reģistra likumā. Tie cita starpā paredz reģistrā iekļaut personas oficiālo e-pasta adresi, kā arī ziņas par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS