JAUNUMI

19. Janvāris 2018 / 15:37

Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 22. līdz 26. janvārim

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 22. līdz 26. janvārim.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments tiesas sēdē rakstveida procesā izskatīs vienu kasācijas sūdzību par apelācijas instances tiesas spriedumu divas blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzība iesniegta lietā, kurā atbildētājs ir Valsts ieņēmumu dienests.  

Augstākās tiesas Civillietu departaments rakstveida procesā  izskatīt deviņas kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un vienu kasācijas protestu par spēkā stājušos pirmās instances tiesas nolēmumu.

Augstākās tiesas Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs piecas lietas. Divās lietās saņemtas apsūdzētā vai aizstāvja kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas nolēmumiem. Divās lietās saņemtas gan kasācijas sūdzības, gan prokurora kasācijas protests. Vienu lietu izskatīs sakarā ar pieteikumu par tiesas nolēmumu jaunu izskatīšanu.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Civillietu departaments 26. janvārī rakstveida procesā izskatīs Beļģijas Karalistes uzņēmējsabiedrības “ Innovative System Developers Group N.V.” kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas 2016. gada 16. marta spriedumu daļā, ar kuru Tieslietu ministrijas Ieslodzījuma vietu pārvaldei noteiktas tiesības saņemt no atbildētājas likumiskos 6% gadā no pamatparāda summas. Pārējā daļā spriedums Tieslietu ministrijas Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Beļģijas Karalistes uzņēmējsabiedrības “ Innovative System Developers Group N.V.” strīdā par līguma atcelšanu, avansa maksājumu līgumsoda piedziņu saistībā ar mobilo telefonu signāla bloķēšanas sistēmas iegādi un uzstādīšanu 12 Latvijas ieslodzījuma vietās stājies spēkā. Proti, līdz ar Civillietu departamenta 2016. gada 29. decembrī rīcības sēdes lēmumu atteikts ierosināt kasācijas tiesvedību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu daļā, ar kuru atcelts pušu starpā noslēgtais līgums ar visiem tā grozījumiem un papildinājumiem un no atbildētājas par labu Tieslietu ministrijas Ieslodzījuma vietu pārvaldei piedzīts samaksātais avansa maksājums 836 064,38 eiro, līgumsods par saistību izpildes nokavējumu par 36 285 eiro un tiesāšanās izdevumi lietā 15 674,64 eiro. (Lieta SKC-90/2018).

2) Krimināllietu departaments 26. janvārī rakstveida procesā skatīs krimināllietu, kur kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu iesniedzis apsūdzētā aizstāvis.

Ar pirmās instances tiesas spriedumu apsūdzētais atzīts par vainīgu un sodīts par Krimināllikuma 237.1 pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, proti, par stratēģiskās nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu, ar ko radīts būtisks kaitējums. Turklāt apsūdzētais atzīts par vainīgu un sodīts par Krimināllikuma 233. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, proti, bez attiecīgas atļaujas iegādājās, nēsāja un glabāja šaujamieroci, šaujamieroča munīciju, spridzināšanas ietaises. Pēc noziedzīgo nodarījumu kopības sods apsūdzētajam noteikts, brīvības atņemšana uz 1 gadu un naudas sods 20 minimālās mēnešalgas, proti, 7400 eiro.

Apelācijas instances tiesa, iztiesājot krimināllietu apelācijas kārtībā saistībā  ar apsūdzētā aizstāvja apelācijas sūdzību, pirmās instances tiesas spriedumu atcēlusi daļā par rīcību ar lietiskajiem pierādījumiem. Pārējā daļā pirmās instances tiesas spriedums atstāts negrozīts.

Lietā aktualizēts jautājums par apsūdzētā vainīgumu viņam inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos un par piespiedu līdzekļa noteikšanu juridiskajai personai. (Lieta SKK-17/2018). 

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Aprīlis / 17:54
TM rosina paredzēt kriminālatbildību par nelikumīgu finansējumu politiskajām partijām, sākot no 10 minimālajām mēnešalgām
19. Aprīlis / 16:42
Satversmes tiesa stiprina dialogu ar Eiropas Cilvēktiesību tiesu
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
AUTORU KATALOGS