JAUNUMI

13. Marts 2018 / 12:40

Pērn EPO iesniegts rekordliels patentu pieteikumu skaits

Eiropas Patentu iestādes 2017. gada statistikas dati liecina, ka ir sasniegts jauns rekords Eiropas patentu pieteikumu skaita ziņā - kopumā 166 000 pieteikumu. Latvijas pieteicēji pērn ir iesnieguši 36 Eiropas patenta pieteikumus, no kuriem tika piešķirti 14 izgudrojumu patenti. 

2017. gadā Eiropas Patentu iestāde (EPO) saņēma gandrīz 166 000 Eiropas patentu pieteikumu, kas ir par 3,9 % vairāk, salīdzinot ar 2016. gada datiem, un ir augstākais rādītājs visā EPO pastāvēšanas vēsturē.

Pagājušajā gadā Latvijas pieteicēji iesnieguši 36 Eiropas patentu pieteikumus, kas ir par 28,6 % vairāk, salīdzinot ar 2016. gadu, kad no Latvijas tika iesniegti 28 Eiropas patenta pieteikumi. Salīdzinot ar kaimiņvalstīm – Lietuvas pieteicēji bija tik pat aktīvi, savukārt Igaunijas pieteicēji pērn ir iesnieguši 89 pieteikumus. Latvijas pieteicējiem 2017. gadā kopumā bija piešķirti 14 Eiropas patenti.

Attiecībā uz patentu pieteicēju izcelsmi: 47 % bijuši pieteicēji no Eiropas Patentu organizācijas dalībvalstīm, t.i., 53 % patentu pieteicēju nāk no valstīm ārpus Eiropas Patentu organizācijas.

Līdera pozīciju aizvien saglabā ASV, no kuras pagājušajā gadā tika saņemts 69 681 pieteikums - (22 % - no kopējā Eiropas patentu pieteikumu skaita), otro vietu ieņem Japāna (18 %), kurai seko Ķīna (16 %), Vācija (11 %), Koreja (6 %) un Francija (5 %).

EPO prezidents Benuā Batistelli (Benoît Battistelli) atzīmēja: „Raugoties no izgudrojumu patentu aizsardzības viedokļa, 2017. gads kopumā bija ļoti pozitīvs Eiropai. Ievērojami liels patentu pieteikumu skaits EPO liecina par to, ka Eiropu joprojām var uzskatīt par inovāciju centru, Eiropas tirgus ir ļoti pievilcīgs izgudrotājiem no visas pasaules. EPO panākumi nenoliedzami ir mūsu darbinieku intensīvā darba rezultāts – pateicoties viņu centieniem, esam sasnieguši izcilus rezultātus. Esam daudz piestrādājuši pie mūsu produktu un pakalpojumu kvalitātes, papildinot to klāstu, kā arī uzlabojot to efektivitāti. Mūsu dati liecina, ka ir būtiski samazinājies neapgūtā darba apjoms.”

Pirmo reizi EPO vēsturē Ķīnas uzņēmums Huawei ierindojās pirmajā vietā iesniegto Eiropas patentu pieteikumu skaita ziņā – 2398 pieteikumi. Siemens no sestās vietas ir pakāpies uz otro vietu, kam uzreiz seko LG un Samsung.

EPO 2017. gada statistikas dati liecina, ka vislielākais patentu pieteikumu skaits joprojām tiek iesniegts medicīnisko tehnoloģiju nozarē (13 090). Ievērojami liels patentu pieteikumu skaits tika iesniegts arī tādās tehnoloģiju nozarēs kā digitālā komunikācija (11 694), datortehnoloģijas (11 174) un elektroiekārtas (10 402).

Eiropas Patentu organizācija ir starptautiska organizācija, kura apvieno 38 dalībvalstis (27 Eiropas Savienības dalībvalstis un 11 citas valstis Eiropā). Organizācija tika izveidota 1973. gadā pēc Eiropas Patentu konvencijas parakstīšanas. Eiropas patenta pieteikums ir pieteikums uz Eiropas patentu, kuru iesniedz EPO saskaņā ar Eiropas patentu konvencijas noteikumiem. Eiropas Patentu konvencija nosaka vienotu procedūru patentu izsniegšanai tās dalībvalstīs. Pamatojoties uz vienu patenta pieteikumu, kas sagatavots vienā no trijām oficiālajām Eiropas Patentu iestādes valodām (angļu, franču, vācu), var iegūt Eiropas patentu.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
27. Marts / 14:13
Tiesnešus par valsts drošības jautājumiem informē Satversmes aizsardzības biroja speciālisti
AUTORU KATALOGS