JAUNUMI

20. Aprīlis 2018 / 14:38

Tieslietu padome uzklausīs Eiropas Padomes komisijas ziņojumu par Latvijas tiesu sistēmas efektivitāti

Pirmdien, 23. aprīlī, Tieslietu padomes sēdē tiks prezentēts novērtējums par Latvijas tiesu sistēmu, ko sagatavojusi Eiropas Padomes Komisija Tiesu efektivitātei (European Commission for the Effieciency of Justice, CEPEJ) Eiropas Sociālā fonda projekta “Justīcija attīstībai” ietvaros.

CEPEJ Latvijas tiesu sistēmas novērtējuma ziņojums tika izstrādāts laikā no 2017. gada februāra līdz 2018. gada februārim atbilstoši Tieslietu padomes apstiprinātajam ietvaram un pamatojoties uz CEPEJ izstrādāto metodoloģiju.

Ziņojums visaptveroši analizē Latvijas tiesu sistēmas darba efektivitāti un kvalitāti. Tajā dažādos griezumos vērtēta tiesu statistika un cita informācija. Ziņojums aptver tādas tēmas kā lietu izskatīšanas termiņi, noslodze, tiesvedības kvalitāte, tieslietu sistēmas kapacitāte un tiesnešu karjeras jautājumi, tiesu sistēmas politikas plānošana un ieviešana, institucionālais ietvars, Tieslietu padomes sastāvs un funkcijas, pieeja tiesai (pakalpojumu attīstība, komunikācija, tiesu nodevas), tiesu administrēšana.

Ziņojuma izstrādes laikā trīs novērtējuma vizītēs uz Latviju devušies eksperti no Itālijas, Somijas, Igaunijas, Īrijas, Nīderlandes, Šveices un Francijas, lai tiktos ar Latvijas pārstāvjiem un ne tikai savstarpēji dalītos ar pieredzi un labās prakses piemēriem, bet arīdzan piedalītos diskusijās par iespējamajiem uzlabojumiem Latvijas tiesu sistēmā. CEPEJ ziņojumā sniegtas rekomendācijas un norādes uz starptautiski atzītiem standartiem, taču jāmin, ka daļu no analizētajiem jautājumiem jau risina šobrīd notiekošās reformas.

CEPEJ Izstrādātais ziņojums ir daļa no tieslietu sistēmas novērtējuma, kas tiek veikts Tiesu administrācijas realizētā projekta “Justīcija attīstībai” ietvaros. Latvijas tiesu sistēmu izvērtē arī Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Vairāk informāciju par Eiropas Sociālā fonda projektu “Justīcija attīstībai” un šī projekta aktivitātēm pieejama šeit.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS