JAUNUMI

22. Jūnijs 2018 / 09:12

Saeima konceptuāli atbalsta iniciatīvu stingrāk vērtēt kredītņēmēju spēju atmaksāt aizdevumu

Saeima ceturtdien, 21. jūnijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumos, kas paredz stingrāk vērtēt kredītņēmēju spēju aizdevumu atmaksāt.

Kredītiestāžu likuma grozījumi paredz nodrošināt iespēju kredītdevējiem savstarpēji apmainīties ar ziņām par klientu, līdz ar to būs pieejama plašāka informācija par viņa saistībām un to izpildes gaitu. 

Saskaņā ar ierosinājumu gan kredītiestādēm, gan arī nebanku kreditētājiem plānots noteikt pienākumu pārliecināties, vai iespējamajam kredītņēmējam ir pietiekami ienākumi un vai viņš spēs aizņēmumu atdot. Līdz ar to tiks ierobežota bezatbildīgu kredītu izsniegšana iedzīvotājiem, teikts likumprojekta anotācijā. 

Ar likuma izmaiņām paredzēts nodrošināt kredītinformācijas pieejamību visiem kredītdevējiem. Patlaban ierobežota iespēja apmainīties ar ziņām par parādniekiem un viņu saistību izpildi apgrūtina vai pat liedz kvalitatīvi izvērtēt kredītņēmēju spēju atmaksāt kredītu, tādējādi kredīts var tikt izsniegts arī personām, kas to nevar atļauties, norādīts anotācijā. 

Saeima, lai veicinātu atbildīgu un godprātīgu patērētāju kreditēšanu un aizņemšanos, šodien pirmajā lasījumā pieņēma arī grozījumus Kredītu reģistra likumā. Tie paredz visiem nebanku kreditētājiem nodrošināt piekļuvi Kredītu reģistram. 

Tāpat parlaments šodien, lai risinātu problēmas patērētāju kreditēšanas jomā, atbalstīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā

Lai grozījumi Kredītiestāžu likumā, Kredītu reģistra likumā un Patērētāju tiesību aizsardzības likumā stātos spēkā, Saeimai tie jāpieņem vēl otrajā un trešajā lasījumā.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS