JAUNUMI

20. Septembris 2018 / 15:58

Satversmes tiesā viesojas tiesību zinātņu profesori no Japānas
Ketija Strazda

20. septembrī Satversmes tiesā viesojās tiesību zinātņu profesori no Japānas universitātēm. Satversmes tiesā viesus uzņēma Satversmes tiesas tiesnese Daiga Rezevska un Satversmes tiesas padomnieki Kristaps Tamužs un Uldis Krastiņš.

Profesoriem tika sniegts ieskats, kā Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas attīstījās tās tiesiskā sistēma. Īpaša uzmanība tika veltīta sarunai par vispārējiem tiesību principiem.

Daiga Rezevska delegācijas pārstāvjiem stāstīja par vispārējo tiesību principu kā tiesību avotu vietu Latvijas tiesiskajā sistēmā. Viņa uzsvēra, ka Satversmē ir rakstītās tiesību normas, kā arī tā ietver vispārējos tiesību principus, kas atvasināti no pamatnormas, proti, suverēna izteiktās gribas, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika.

Daiga Rezevska vērsa viesu uzmanību, ka Satversme ir pieņemta 1922. gadā, taču tā joprojām ir piemērojama arī mūsdienās, tajā iekļautās tiesību normas caur vispārējiem tiesību principiem, tiesību doktrīnu un tiesu judikatūru tiek interpretētas atbilstoši laika garam. Sarunas turpinājumā tika runāts par Satversmes tiesas izmantoto metodoloģiju vispārējo tiesību principu piemērošanā.

Tiesas pārstāvji profesoriem dāvināja Satversmes tiesas nozīmīgāko spriedumu krājumu angļu valodā, kurā apkopoti būtiskākie Satversmes tiesas pieņemtie un pasludinātie spriedumi, kā arī pārskatu par Satversmes tiesas darbu 2017. gadā, kurā citstarp publicēti arī apraksti par pērn izskatītajām lietām un izceltas galvenās tiesas atziņas.

Satversmes tiesā viesojās šādi profesori – Ichihashi Katsuya, Sato Humito un Yasuda Rie no Nagojas Universitātes (Nagoya University), Honda Takio no Rio Koku Universitātes Kioto (Ryukoku University, Kyoto) –, kā arī Tsay Igor Publisko tiesību studiju centra direktora vietnieks, kurš pārstāvēja Pasaules ekonomikas un diplomātijas universitāte (University of world economy and diplomacy, Tashkent).

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS