JAUNUMI

13. Novembris 2018 / 09:23

Patentu valdes izstāde “Izgudrotājdarbība Latvijā 1918–1940” tagad ir apskatāma Tieslietu ministrijā

No 12. novembra līdz 26. novembrim Tieslietu ministrijā būs iespējams apskatīt Patentu valdes veidoto attēlu izstādi “Izgudrotājdarbība Latvijā 1918–1940” ar 16 tā laika vēsturisko izgudrojumu patentiem.

Sadarbojoties Patentu valdei un Latvijas Nacionālajam arhīvam, tika apzināti un digitalizēti Latvijas izgudrotāju patentu pieteikumi – sākot no pirmā pieteikuma kopš neatkarības iegūšanas līdz 1940. gadam.

No vienkāršiem atradumiem ar praktisku nozīmi līdz tehniskiem risinājumiem un izgudrojumiem mašīnbūvē, elektrotehnikā, zemkopībā un aviācijā – Latvijā divu desmitgažu laikā kopumā tika piešķirti 2944 patenti. Attēlu izstādei ir izraudzīti tādi izgudrojumi, kā, piemēram, Valtera Capa Fotogrāfisks aparāts, Johana Jansona izgudrotā Vēja turbīna, Edgara Georga Everta Glābšanas laiva zemūdenēm, Aleksanda Zariņa izgudrotais Lidaparāts-ornitopters un vairāki citi.

“Pēc Latvijas neatkarības iegūšanas 1918. gadā Latvija piedzīvoja strauju ekonomisko attīstību un tirdzniecības uzplaukumu, ātri sasniedzot augstu labklājības līmeni. Sākot no pirmā Latvijas patenta pieteicēja Jāņa Prāta izgudrojuma “Linu galviņu atdalīšanas veids no stiebriem un tam nolūkam konstruētās mašīna”, beidzot ar leģendārā izgudrotāja Valtera Capa izgudrojuma patentu par pasaulē mazāko fotokameru “Minox”, kas saglabāja savu aktualitāti vairākus gadu desmitus pēc Latvijas neatkarības zaudēšanas. Jau tajā laikā, darbojoties rūpnieciskā īpašuma aizsardzības sistēmai, Latvijas izgudrotāju vārdi ir izskanējuši plaši teju visā pasaulē,” atzīmē Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis, norādot uz Latvijas intelektuālās un uzņēmējdarbības jaudas apliecinājumiem.

Izstāde “Izgudrotājdarbība Latvijā 1918–1940” turpinās savas gaitas kā ceļojošā izstāde arī Latvijas augstskolās, zinātniskajās institūcijās, kā arī bibliotēkās.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS