JAUNUMI

14. Novembris 2018 / 09:32

Pilnveido tiesnešu profesionālās darbības novērtēšanas procesu

Lai efektivizētu Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas darbu, Tieslietu padome izdarīja virkni grozījumu Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas reglamentā. Grozījumu mērķis ir pilnveidot tiesnešu profesionālās darbības novērtēšanas procesu.

Ja līdz šim tiesnešu profesionālā darbība tika novērtēta tikai ar diviem vērtējumiem – pozitīvs vai negatīvs, tad turpmāk kolēģija, novērtējot pozitīvi tiesneša profesionālo darbību, lēmumā varēs norādīt ieteikumus tiesneša profesionālās darbības pilnveidei.

Precizētas prasības augstāko instanču tiesnešu sniegtajām atsauksmēm un Tiesu administrācijas gatavotajai informācijai par tiesnesi. Noteikts, ka atsauksme tiek sagatavota par tiesneša profesionālās darbības novērtēšanas periodu – 5 gadiem – un atsauksmes sniedzējs analizē vairāk par desmit nolēmumiem, kas ir izskatīti augstākas instances tiesā. Atsauksmē tiek iekļauta informācija par pamatotu sūdzību skaitu, kas ir iesniegtas par tiesneša rīcību, par tiesnesim piemērotajiem disciplinārsodiem un sūdzībām par tiesnesi Tiesnešu ētikas komisijai, kā arī tiesneša pieņemtajiem nolēmumiem, kuri izskatīti Augstākajā tiesā un atcelti, pamatojoties uz protestu. Tiesas priekšsēdētāja atsauksmē par tiesneša darbu jānorāda informācija par sūdzībām, kuras tiesas priekšsēdētājs ir atzinis par pamatotām, bet par kurām secināts, ka tiesneša pieļautais pārkāpums nav pamats disciplinārlietas ierosināšanai.  

Ar grozījumiem precizēta arī kārtība, kādā notiek tiesneša profesionālās darbības ārpuskārtas novērtēšana.

Daļa grozījumu ir tehniska rakstura – paredzēta iespēja kolēģijas sēdi fiksēt audioierakstā, noteiktas kolēģijas priekšsēdētāja un vietnieka pilnvaras pārstāvēt kolēģiju citās institūcijās un sniegt atbildes uz personu iesniegumiem.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Aprīlis / 17:54
TM rosina paredzēt kriminālatbildību par nelikumīgu finansējumu politiskajām partijām, sākot no 10 minimālajām mēnešalgām
19. Aprīlis / 16:42
Satversmes tiesa stiprina dialogu ar Eiropas Cilvēktiesību tiesu
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
AUTORU KATALOGS