JAUNUMI

12. Decembris 2018 / 17:06

Satversmes tiesā norisinājās profesora Kārļa Dišlera XX Konstitucionālās tiesas procesa izspēles fināls

No 7. līdz 8. decembrim Eiropas Tiesību studentu asociācija Latvijā (ELSA Latvia)  organizēja profesora Kārļa Dišlera XX Konstitucionālās tiesas procesa izspēles finālu. Šī pasākuma atklāšana notika Latvijas Universitātes Mazajā aulā, savukārt divas labākās komandas savas zināšana un prasmes demonstrēja tiesas procesa fināla izspēlē Satversmes tiesā. Tiesas procesa izspēles atklāšanas ceremonijā uzrunu teica arī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta  Ziemele.

Ineta Ziemele savā uzrunā deva studentu komandām vairākus vērtīgus padomus, lai sasniegtu jurisprudences ideālu virsotnes. Viņa norādīja, ka juristam vienmēr ir jāmācās, it īpaši mūsdienās, kad apkārt ir tik daudz ideju un pārmaiņu, kurām jāatrod juridisks risinājums. Ineta Ziemele uzsvēra, ka juristam ir jāapzinās sava misija un īpašā loma sabiedrībā, kā arī tas, ka vieds jurists ir spējīgs ielikt sabiedrībā virmojošās emocijas un sociālas pārmaiņas tiesiskā rāmī un tādējādi radīt stabilitāti. Viņa vērsa izspēles dalībnieku uzmanību uz to, ka viedam juristam ir jādalās ar savām zināšanām un jāizsaka savs viedoklis par sabiedrībā notiekošo, lai nodrošinātu tiesisko stabilitāti.

Tiesas procesa fināla izspēlē, kura norisinājās Satversmes tiesā, piedalījās Biznesa Augstskolas “Turība” studentu komanda “Per aspera ad astra” pret kuru cīnījās Rīgas Juridiskās augstskolas un Rīgas Stradiņa universitātes studentu komanda “Vienoti dažādībā: Saiksa – Piko vienošanās”. Pēc saspringtā fināla izspēlē uzvarēja komanda “Per aspera ad astra”, bet par izspēles labāko oratoru tika atzīts Rainers Svoks no komandas “Vienoti dažādībā: Saiksa – Piko vienošanās”.

Tiesas procesa fināla izspēlē komandu sniegumu tiesnešu lomās vērtēja Satversmes tiesas tiesnesis Artūrs Kučs, Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce, Saeimas Juridiskā biroja vecākā juridiskā padomniece Ilze Tralmaka, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītāja Ilze Znotiņa, zvērināts advokāts Edgars Pastars, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes lektors un Ārlietu ministra Starptautisko un Eiropas Savienības tiesību neatkarīgo ekspertu padomes priekšsēdētājs Māris Lejnieks, kā arī Ārlietu ministrijas Juridiskā departamenta direktore Katrīna Kaktiņa.

Tiesas procesa izspēlē kā tiesneši piedalījās Satversmes tiesas padomnieki Kristaps Tamužs un Uldis Krastiņš, kā arī Satversmes tiesas tiesneša palīgi Andrejs Stupins un Andris Pumpišs. Kristaps Tamužs tika atzīts par labāko tiesnesi.

Satversmes tiesas simpātiju balvu ieguva izspēles dalībniece Krista Niklase. Viņa saņēma Satversmes tiesas nozīmīgāko spriedumu krājumu angļu valodā, kā arī ieguva iespēju vienu mēnesi praktizēties Satversmes tiesas Juridiskajā departamentā un iepazīt tuvāk Satversmes tiesas ikdienas darbu.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS