JAUNUMI

17. Janvāris 2019 / 14:31

Komercreģistra ekosistēmas uzlabošanas aktivitātes

Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs 2019. gada 14. janvārī veica automatizētu, attiecīgajā brīdī identificēto, faktiski neaktīvo 6597 kapitālsabiedrību izslēgšanu no komercreģistra, īstenojot Ministru kabineta 2018. gada 11. oktobra rīkojumā Nr. 512 “Par Pasākumu plānu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai laikposmam līdz 2019. gada 31. decembrim” (turpmāk – Plāns) noteikto.

Faktiski neaktīvās kapitālsabiedrības tika identificētas un izslēgtas no komercreģistra, jo to darbība jau bija izbeigta, pamatojoties uz komercreģistra iestādes lēmumu par valdes pārstāvības tiesību neesamību ilgāk par trim mēnešiem un nodokļu administrācijas lēmumu par pārkāpumiem nodokļu jomā, turklāt ņemot vērā, ka attiecīgajos gadījumos komercreģistra iestādei netika iesniegts ieinteresētās personas pieteikums par likvidatora iecelšanu un pasludināts maksātnespējas process. Tas nozīmē, ka identificētās un izslēgtās kapitālsabiedrības faktiski neveica saimniecisko darbību, turklāt bija uzskatāmas par riskantām, ņemot vērā, ka tās bija salīdzināmi vienkārši izmantojamas noziedzīgiem nolūkiem.

Svarīgi norādīt, ka saskaņā ar Plānu Uzņēmumu reģistrs arī turpmāk izslēgs īpaši augsta riska komercsabiedrības, kas nebūs atklājušas to patiesā labuma guvējus (PLG), veicinot sabiedrisko drošību un ekonomiskās vides konkurētspēju. Vienlaikus Uzņēmumu reģistrs turpinās veikt faktiski neaktīvo kapitālsabiedrību izslēgšanu no komercreģistra vienkāršotās likvidācijas kārtībā atbilstoši Komerclikuma noteikumiem.

Atgādinām, ka Uzņēmumu reģistra veiktās un plānotās darbības, izslēdzot faktiski neaktīvās komercsabiedrības, attīsta riskos balstītu pieeju, lai ierobežotu negodprātīgu uzņēmēju un komersantu darbību, uzlabojot uzņēmējdarbības vidi Latvijā.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
18. Aprīlis / 12:39
Varmākam varēs piemērot elektronisko uzraudzību, konceptuāli lemj Saeima
18. Aprīlis / 12:37
Valsts kontroles padomes locekļa amatā Saeima apstiprina Gati Litvinu
18. Aprīlis / 12:24
Senāta Civillietu departamenta senatoru kopsapulce uzsver paskaidrojumu nozīmi civilprocesā
18. Aprīlis / 10:39
20 gadi kopš 10 valstu pievienošanās Eiropas Savienībai: jauns konstitucionāls brīdis Eiropai
AUTORU KATALOGS