BIBLIOTĒKA Prakses materiāli

15. Marts 2021 17:00

Vienotās tiesu prakses apkopojums
Informācija par savstarpējās atzīšanas instrumentu ieviešanu nacionālajos tiesību aktos un to praktisko piemērošanu

Šis apkopojums ir izstrādāts, lai apkopotu informāciju par šādu savstarpējās atzīšanas instrumentu ieviešanu nacionālajos tiesību aktos un to praktisko piemērošanu partnervalstīs:

- Padomes pamatlēmums 2008/909/TI (2008. gada 27. novembris) par savstarpējas atzīšanas principa piemērošanu attiecībā uz spriedumiem krimināllietās, ar kuriem piespriesti brīvības atņemšanas sodi vai ar brīvības atņemšanu saistīti pasākumi, lai tos izpildītu Eiropas Savienībā;

- Padomes pamatlēmums 2008/947/TI (2008. gada 27. novembris) par savstarpējas atzīšanas principa piemērošanu tādiemspriedumiem un probācijas lēmumiem, kuri paredzēti probācijas pasākumu un alternatīvu sankciju uzraudzībai.

Apkopojumu izstrādāja SIA “ERNST & YOUNG BALTIC”, piedaloties ekspertei Mg. iur. Jūlijai Muraru-Kļučicai un konsultējoties ar darba grupas institūciju pārstāvjiem.

Apkopojuma mērķis ir veicināt tiesu iestāžu sadarbību krimināllietās un sekmēt minēto Eiropas Savienības savstarpējas atzīšanas instrumentu efektīvu un saskaņotu piemērošanu. Apkopojuma apakšmērķis ir izstrādāt vienotu tiesu prakses pieeju, izpildot sodu, ko noteikušas gan Latvijas tiesas, gan citas ES dalībvalststiesu iestādes un veicināt savstarpējo sadarbību krimināllietās.

Apkopojums izveidots darba grupas ietvaros, ņemot vērā darba grupas dalībnieku viedokļus, starptautisko un nacionālo normatīvo aktu prasības, kas definētas darba grupas ietvaros, un starptautisko pieredzi, kas iegūta, piedaloties pieredzes apmaiņas vizītēs partnervalstīs, kā arī izpētot Latvijas tiesu praksi. Partnervalstu institūciju pārstāvji apkopojuma izstrādes procesā darba grupas sanāksmēs un darbā iesaistīti pēc nepieciešamības, izmantojot IT komunikācijas rīkus, piemēram, elektroniskais pasts, videokonferences.

Apkopojums izstrādāts ar mērķi sniegt atbalstu partnervalstu institūciju tiesnešiem, tiesnešu palīgiem, centrālo iestāžu darbiniekiem, ierēdņiem un citiem juridisko profesiju pārstāvjiem, kas ikdienā saistīti ar Pamatlēmumu, kas ieviesti nacionālajos tiesību aktos, piemērošanu. Attiecīgi apkopojums tā adresātiem kalpos kā praktiska rakstura materiāls, kas sniegs gan informatīvu, gan praktiskuatbalstu ikdienā,piemērojot Pamatlēmumus, un kas veicinās labas prakses veidošanos attiecībā uz krimināltiesisko sadarbību starp ES dalībvalstīm.

Apkopojums sadalīts astoņās nodaļās, kas iedalītas apakšnodaļās. Pēc apkopojuma ievada materiāla otrajā nodaļā skaidroti Pamatlēmumi un to būtiskākie elementi.

Apkopojuma trešajā un ceturtajā nodaļā sniegta informācija par Pamatlēmumu ieviešanu nacionālajos tiesību aktos, veikts salīdzinājums, izceļot atšķirīgo, par to kā Partnervalstīs tika ieviesti un piemēroti Pamatlēmumi. Apkopojuma piektajā un sestajā nodaļā sniegts veicamo darbību apraksts, kas jāveic sprieduma un izpildes valstij saskaņā ar partnervalstu nacionālajiem tiesību aktiem un Pamatlēmumiem, norādes uz praktiskās piemērošanas problemātiku, risinājumiem un labo praksi (best practice).

Septītajā nodaļā norādīts uz problemātiku, kas novērojama Pamatlēmumu un partnervalstu nacionālo tiesību aktu piemērošanas procesā kopumā un nav attiecināma uz konkrētu darbību. Apkopojuma astotajā nodaļā apkopoti pielikumi.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
vēl bibliotēkā
Periodika
Avots: Finanšu izlūkošanas dienests
Finanšu izlūkošanas dienesta informatīvais izdevums Nr. 5
Grāmatas
Avots: Tiesu namu aģentūra, 2024
Tiesnešu ētikas komisijas atziņu krājums 2017–2023
Prakses materiāli
Avots: Latvijas Nacionālā standartizācijas institūcija SIA "Latvijas standarts”, 2020
Vadlīnijas atsauču veidošanai uz standartiem publiskajos iepirkumos
Prakses materiāli
Avots: Tieslietu ministrija, 2023
Tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna sagatavošanas vadlīnijas
Kaspars Rācenājs
Lekcijas
Avots: Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, 2023
LBAS priekšlikumi Darba likuma grozījumiem  
AUTORU KATALOGS