BIBLIOTĒKA Periodika

29. Marts 2022 14:00

Augstākās Tiesas Biļetens Nr. 24
2022. gada marts

Laikā, kad iznāk Augstākās Tiesas Biļetens Nr. 24, visu domas ir pie kara Ukrainā, tādēļ arī  izdevuma jaunā numura vāks ir Ukrainas krāsās. Biļetenā vēstīts par Latvijas un Eiropas tieslietu sistēmu atbalstu kolēģiem, kā arī par Ukrainas Augstākās tiesas tiesnešiem, kas mantiju nomainījuši pret karavīra formu. Jaunajā biļetenā publicēts arī pārskats par Augstākās tiesas darbu 2021. gadā. Tajā statistika, Senāta departamentu, Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas, Administrācijas un Disciplinārtiesas darba pārskats, kā arī Augstākās tiesas priekšsēdētāja Aigara Strupiša kopsavilkums par tiesas darbu 2021. gadā un uzdevumiem 2022. gadam.

Biļetenā vēl sniegts ieskats Augstākās tiesas starptautiskajā konferencē par kasācijas instances nolēmumu lomu un sagatavošanu. Francijas, Igaunijas, Lietuvas, Latvijas Augstāko tiesu, Eiropas Savienības Tiesas un Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnešu priekšlasījumi būs noderīgi ne tikai kasācijas instancei.

Tiesībdomu sadaļā senatores Veronikas Krūmiņas priekšlasījums par administratīvo tiesu lomu konstitucionālās identitātes aizsardzībā, ko papildina senatora palīdzes Montas Krones pārskats par lietām, kurās Senāts pārbaudījis Centrālās vēlēšanu komisijas atteikumus reģistrēt likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu.

Noderīgas atziņas gūstamas no zinātniski analītisko padomnieku publikācijām. Kristīne Zemīte raksta par izaicinājumiem bāriņtiesām izskatīt lietas pēc Satversmes tiesas spriedumiem, bet Oskars Kulmanis un Aleksandra Azeva vērš uzmanību uz pieteikumiem, kas tiek iesniegti Kriminālprocesa likuma 63. nodaļas kārtībā, tas ir, spēkā esošu nolēmumu izskatīšanu sakarā ar materiālo vai procesuālo likuma normu būtisku pārkāpumu.

“Neesi vienaldzīgs pret to, ko tu dari” – intervijā pirms nepilna gada sacīja senatore Dace Mita. Nu šī saruna, kurā viņa stāsta par Administratīvā procesa likuma izstrādāšanu un viņas kā tiesneses vērtībām, publicēta pāragri mūžībā aizgājušās senatores piemiņai.

Vēstures sadaļā Augstākās tiesas un apgabaltiesu tiesnešu biogrāfiskās vārdnīcas atvēršanas pasākums: Augstākās tiesas priekšsēdētāja uzruna, sarunas ar atjaunotās Latvijas tiesu sistēmas pamatlicējiem un neliels ieskats videosižetos, kuros daži tiesneši ļāvuši ielūkoties viņu dzīves lappusēs.

 “Augstākās Tiesas Biļetens” tiek izdots divreiz gadā. To saņem Latvijas tiesas un citas tiesu sistēmas iestādes, bibliotēkas un augstskolu juridiskās fakultātes.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
vēl bibliotēkā
Grāmatas
Avots: Tiesu namu aģentūra, 2024
Tiesnešu ētikas komisijas atziņu krājums 2017–2023
Prakses materiāli
Avots: Latvijas Nacionālā standartizācijas institūcija SIA "Latvijas standarts”, 2020
Vadlīnijas atsauču veidošanai uz standartiem publiskajos iepirkumos
Prakses materiāli
Avots: Tieslietu ministrija, 2023
Tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna sagatavošanas vadlīnijas
Kaspars Rācenājs
Lekcijas
Avots: Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, 2023
LBAS priekšlikumi Darba likuma grozījumiem  
Jānis Pumpiņš
Lekcijas
Avots: Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, 2023
LDDK priekšlikumi Darba likuma grozījumiem  
AUTORU KATALOGS