ŽURNĀLS Studenta Vārds

13. Oktobris 2017 14:44:20 /Nr.

ASV profesora lekcijas Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā

No 18. līdz 29. septembrim Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas studentiem bija lieliska iespēja piedalīties un noklausīties ASV viesdocētāja, jurista ar lielu praktiskā un akadēmiskā darba pieredzi, advokāta Patrika Maknoltija (Patrick McNulty) lekciju ciklu „ASV konstitucionālās tiesības un federālo tiesu prakse civillietās, administratīvajās un krimināllietās”.

Lekciju ciklā bija aplūkoti tādi jautājumi, kā ASV federālo tiesu un žūriju sistēma; tiesvedības un tās procedūras noteikumi, t.sk. pierādīšana; aktuālās tiesu prakses metodes (piem., datoranimācija kā pierādījums administratīvajās lietās); normatīvo aktu tiesu kontrole; verdzības loma ASV konstitucionālo tiesību attīstībā un Konstitūcijas 14. labojums; ASV Augstākās tiesas darbība un citi jautājumi. Lekciju cikls notika angļu valodā.

P. Maknoltijs iepazīstināja ar ASV likumiem un tiesu sistēmu, radot par to priekšstatu nevis kā šī brīža esošo realitāti, bet kā mainīgu sistēmu, kas veidojusies gadsimtiem un vēl joprojām ir spējīga mainīties. Tiesas civilprocess tika aprakstīts kā spēle, kurā vienai pusei vienmēr ir izdevīgāk, lai liecinieks runā bez apstājas, visu izklāstot, bet otrai pusei vērtīgāk, lai liecinieks klusē vai pasaka tikai “pareizās” frāzes.

P. Maknoltijs aprakstīja ideāla liecinieka tēlu – ticams, patīkama izskata, precīzi atbild uz jautājumiem, nesakot neko lieku. Šīs pazīmes sevišķi vajadzīgas anglosakšu tiesību sistēmā, kur jāpārliecina zvērinātie, bet šādu pazīmju apkopojums par ļaunu nav arī romāņu-ģermāņu tiesību sistēmai.    

Bija iespēja arī uzzināt par to, kā ASV konstitūcija mainījās, laikam ritot, kā to ietekmēja kaujas, verdzības esamība un atcelšana un daudzi citi aspekti. Klausoties lekciju par ASV konstitūciju, bija iespēja pārdomāt un to salīdzināt ar Latvijas Republikas Satversmi.  

Profesors dalījās arī savā tiesu prāvu pieredzē, stāstot aizraujošus gadījumus no viņa tiesu prakses. P. Maknoltijs stāstīja arī par to, kādam, viņaprāt, ir jābūt advokātam. Tam ir labi jāpārzina ne tikai likumi, bet arī sava aizstāvāmā arods, jo aizstāvība nebeidzas likuma darbības robežās. Patiesību var nākties meklēt arī aroda specifikā. Piemēram, aizstāvot ārstu, var nākties runāt par medicīnu, ieslīkstot pat spriedumu izteikšanā, kas ārsta darbībā bija pareizs un nepareizs.

Profesora stāstīšanas maniere nelikās garlaicīga un monotona, viņš spēja ieinteresēt, neskatoties uz to, ka ASV tiesību sistēma būtiski atšķiras no Latvijas tiesību sistēmas. Turklāt studentiem bija iespēja arī pašiem aktīvi darboties nodarbībās.

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas studentu vārdā pateicos P. Maknoltija kungam par veltīto laiku, zināšanām un profesionalitāti!

Svetlana Margeviča, RTA tiesību zinātnes studiju virziena 2. kursa studente

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
AUTORU KATALOGS