ŽURNĀLS Studenta Vārds

18. Aprīlis 2019 11:19:00 /Nr.

Kā aizsargājamie jaki tautu meitas izdancināja jeb atskats uz Latvijas Universitātes gaitām 60. Filipa K. Džesupa starptautiskajā tiesas procesa izspēlē
No komandas arhīva

Šogad no 31. marta līdz 6. aprīlim Vašingtonā, ASV, norisinājās 60. Filipa K. Džesupa starptautiskās tiesas procesa izspēles (Phillip C. Jessup International Law Moot Court Competition) starptautiskie raundi, kuros piedalījās 143 komandas no 100 pasaules valstīm. Latviju šajā izspēlē pārstāvēja Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes (JF) komanda: Gabriela Šantare, Elīna Luīze Vītola, Maruta Kalpinova un Krista Asmusa-Solanki.

Komandas dalībnieku gatavošanās šai izspēlei sākās jau 2018. gada septembrī, kad tika publicēts izspēles kāzuss. Kāzusā tika akcentēti jautājumi, kas saistīti ar valsts atbildību par korporatīvās sabiedrības darbībām, aizsargājamu dzīvnieku medīšanas aizlieguma izņēmumiem, cilvēktiesību pārrobežu piemērojamību un horizontālo darbību, pirmiedzīvotāju tiesībām un tradicionālo zināšanu aizsardzību.

2018. gada oktobrī tika atlasīta LU komanda, un sākās intensīvs darbs pie izspēles rakstiskās daļas gatavošanas. Savukārt, sākot ar 2019. gada janvāri, pēc rakstisko daļu iesniegšanas sākās darbs pie runas mākslas spodrināšanas.

Februārī LU komanda devās uz izspēles Eiropas sadraudzības spēlēm Lisabonā, Portugālē, kur komanda ieguva 3. vietu 17 komandu konkurencē. Sadraudzības spēles bija ārkārtīgi vērtīgas, jo sniedza papildu pieredzi savu pozīciju aizstāvēšanā, palīdzēja identificēt katras puses spēcīgākos argumentus, kā arī jautājumus, pie kuriem vēl bija nepieciešams papildu darbs. Atgriežoties no sadraudzības spēlēm, turpinājās komandas treniņi gan patstāvīgi, gan pieaicinot viestiesnešus un iepriekšējo gadu starptautisko tiesas procesa izspēļu dalībniekus.

Marta nogalē komanda devās ceļā aizstāvēt Latvijas vārdu sacensībās Vašingtonā, ASV. Tur komanda četrās spēlēs tikās ar Austrijas (Vīnes Universitātes), ASV (Fordhamas Universitātes), Irānas (Allameh Tabatabaei Universitātes) un Bangladešas (Dhaka Universitātes) komandām. Komandas pretinieki tiek noteikti, sadalot visu komandu iesniegtos rakstiskos darbu četrās kategorijās pēc iegūto punktu skaita un izlozējot pa vienam pārstāvim no katras kategorijas. Tomēr šogad komanda ir vienisprātis – bija grūti identificēt, kurš pretinieks pārstāvēja kuru rakstu darbu kategoriju, jo visi iesniegtie rakstu darbi šķita ārkārtīgi spēcīgi un komandu uzstāšanās, runas prasmes un argumenti – interesanti un pārliecinoši. Ne velti izspēles atklāšanas uzrunā tika uzsvērts, ka katru gadu šīs izspēles kvalitāte tikai aug un komandu konkurence paliek arvien sīvāka. Neskatoties uz to, LU komandai izspēlē izdevās iegūt vienu uzvaru, līdz ar to mājās neatgriezās tukšām rokām.

Kopumā izspēles pieredzi komanda vērtē pozitīvi, jo gatavošanās procesā iegūtās zināšanas ir plašas un izspēles gaitā iegūtā pieredze un attīstītās uzstāšanās spējas – paliekošas un noderīgas tālākajā karjerā. Par to komanda izsaka pateicību visiem, kas palīdzēja gatavošanās procesā un sacensībās Lisabonā un Vašingtonā: LU Juridiskajai fakultātei par iespēju pārstāvēt Latviju starptautiskā mērogā, par atsaucību un finansiālo atbalstu, LU Raiņa bulvāra un Rīgas Juridiskās augstskolas bibliotēkai par nepieciešamo literatūras resursu nodrošināšanu. Paldies LU lektoram Mārim Lejniekam, kā arī viestiesnešiem un bijušajiem izspēļu dalībniekiem: Ilzei Tralmakai, Kristapam Tamužam, Ilzei Dubavai, Mārtiņam Paparinskim, Ivaram Stankevičam, Dainim Pudelim, Anrijam Šimkus, Lībai Gailītei, Dāvidam Lipšenam, Jānim Sarānam un Arinai Melsei, kuri izbrīvēja laiku, lai palīdzētu komandai ar svaigu skatījumu, viedokli un savu pieredzi gan attiecībā uz argumentiem, gan uzstāšanās prasmēm. Komanda pateicas arī runas mākslas pasniedzējai, Latvijas Kultūras akadēmijas docentei Rutai Vītiņai, kura individuāli palīdzēja ar padomu uzstāšanās prasmju pilnveidošanā.

Komanda pateicas par siltu sagaidīšanu Latvijas Vēstniecībai ASV, kur komandu pieņēma Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Andris Teikmanis, kas pastāstīja gan par iepriekšējiem Latvijas vēstniekiem ASV, gan arī savām gaitām vēstnieka amatā, kā arī izrādīja vēstniecības telpas un iedrošināja komandu turpināt augt un pilnveidot zināšanas starptautiskajās tiesībās.

Komanda grib novēlēt studentiem drosmi un apņēmību pieteikties dalībai starptautiskajās tiesas procesa izspēlēs, jo intensīvais mācību un pētniecības process un iespēja uzstāties un pārstāvēt Latviju starptautiskā mērogā sniedz unikālas prasmes un iemaņas, ko grūti iegūt ārpus izspēlēm. Ņemot vērā lielo studentu skaitu, kas ik gadu pabeidz studijas LU JF un iegūst jurista kvalifikāciju, tiesu izspēles ir tieši tas, kas var ļaut izcelties un tikt ievērotam pārējo studentu vidū.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
AUTORU KATALOGS