ŽURNĀLS Studenta Vārds

17. Maijs 2019 09:30:08 /Nr.

LU JF komanda piedalās Monro E. Praisa mediju tiesību tiesu izspēlē
No komandas arhīva

Šogad no 8. līdz 12. aprīlim Oksfordā, Lielbritānijā, norisinājās 12. Monro E. Praisa mediju tiesību tiesu izspēles (Moot Court) starptautiskā kārta, kurā piedalījās 36 komandas no dažādām pasaules valstīm. Latvijas Universitāti (LU) šogad pārstāvēja līdz šim gados jaunākā Juridiskās fakultātes (JF) komanda: Anna Patrīcija Mālere, Gunvaldis Leitens, Ieva Šņepste un Maira Pužule.

Šī gada izspēles kāzuss skāra vairākus starptautiskajā sabiedrībā aktuālus jautājumus, kas debates raisa arī ārpus izspēles ietvariem – plaši pazīstamas personas tiesības tikt aizmirstam, sociālo platformu izmantošana uzbrukumiem personu reputācijai, sociālo platformu pienākumi un atbildība attiecībā uz tajā publicēto naida runu un viltus ziņām, kā arī valsts pieļaujamās rīcības robežas gadījumos, kad sociālās platformas apdraud sabiedrisko kārtību.

Atbildes uz šiem jautājumiem LU komanda sāka rast jau 2018. gada oktobrī, kad uzreiz pēc satikšanās tika aizsākts gatavošanās pirmais posms – izspēles rakstiskās daļas izstrāde. Ieguldītais darbs kļuva par spēcīgu pamatu runām, pie kurām komanda sāka strādāt jau 2018. gada novembrī.

Decembrī aizritēja izspēles reģionālā atlases kārta Kijevā, Ukrainā, kur komanda izcīnīja gan ceļazīmi uz starptautisko kārtu, gan labākas rakstiskās daļas (Best Memorials) apbalvojumu. Reģionālā atlases kārta nesa ne vien pirmo izpratni par stiprajām un ne tik stiprajām pusēm pozīcijās, bet arī draudzību ar komandām no Ukrainas Kijevas Mohilas Akadēmijas nacionālās universitātes (National University of Kyiv-Mohyla Academy) un Baltkrievijas Valsts universitātes (Belarusian State University), kas starptautiskajos raundos tikai nostiprinājās.

Pēc baltu Ziemassvētku un laimīga Jaunā gada aizvadīšanas, komanda atsāka darbu pie oratorisko prasmju uzlabošanas, kļūdu labošanas un drosmes audzēšanas. Darbā iesaistījās arī virkne viestiesnešu, kas neļāva atslābt un mīlēja censties komandas dalībniekus iedzīt stūrī, kamēr tie izmisīgi centās izvairīties no pozīciju vājajām vietām.

Neticami ātri pienāca aprīlis un LU komandai bija pienācis laiks doties pārbaudīt savus spēkus Oksfordā, Lielbritānijā. Trīs izspēlēs komanda stājās pretī Berlīnes, Vācijas (Humboldt University Berlin), Bruklinas, ASV (Brooklyn Law School), un Londonas, Lielbritānijas (City, University of London) komandām. Pretinieku izloze šogad notika, sadalot rakstisko daļu rezultātus trīs kategorijās un izlozējot pa vienam pretiniekam no katras kategorijas. LU komanda bija vienisprātis, ka visaizraujošākā spēle tika aizvadīta ar Vācijas komandu. Īpaši iepriecināja komandas pragmatiski un rūpīgi sagatavotā rakstiskā daļa, kas pēc struktūras ļoti atspoguļoja LU komandas darbu. Tas tikai norāda, ka nacionālā tiesību sistēma (un līdzības starp valstu tiesību sistēmām) lielā mērā atstāj ietekmi uz juridisko domāšanu, izpratni un tās izpausmi.

Daudz mācīties varēja arī no Londonas komandas pārstāves, kurai piemita apbrīnojama prasme sarunāties ar tiesu un radīt telpā pavisam mierīgu un nepiespiestu atmosfēru  (zīmīgi, ka komandas pārstāves uz izspēli pavadīja īsts burvju mākslinieks). Lai arī stāties pretī komandām, kurām angļu valoda ir dzimtā, bija izaicinājums, tā vienlaikus bija arī iespēja novērtēt pilnīgi atšķirīgu runas veidu, atvērtību, argumentācijas stilu, kas kontrastēja ar latvisko nopietnību un ieturētību.

Diemžēl LU komandai sīvā cīņā neizdevās kvalificēties izspēles starptautiskās kārtas astotdaļfinālam, tomēr komandai bija īpašs prieks atbalstīt draugus un kolēģus no Ukrainas (National University of Kyiv-Mohyla Academy, ar kuriem komanda vēl pirms sacensībām Oksfordā aizvadīja kopīgus skype treniņus, un kuriem starptautiskajā kārtā izdevās iegūt augsto 2. vietu, piekāpjoties tikai komandai no Filipīnām (University of Philippines). Oksfordā kopā ar Ukrainas komandu  piedzīvotais (un pārdzīvotais) paliks visspilgtākajās un siltākajās atmiņās, un sniedz komandai pārliecību, ka lieliem sasniegumiem pietrūka tikai mazliet veiksmes un pieredzes

Kaut izspēle noslēgusies, iegūtās zināšanas un prasmes, kā arī interese mediju tiesību jautājumos komandai saglabāsies arī turpmāk. Ja tā padomā, pārvarēti gan vairāki kalni, gan lejas – un tas ir pamats justies gandarītiem.

Par to paldies LU komandas pacietīgajiem un neatlaidīgajiem treneriem – asociētajam profesoram Artūram Kučam, pagājušā gada izspēles dalībniekiem Emīlam Joninam un Montai Kronei. Paldies arī visiem, kas iejutās viestiesnešu lomā: Lolita Bērziņa, Eva Vīksna, Linda Bīriņa, Edgars Pundurs, Jūlija Valpētere, Ēriks Krēsliņš, Agita Rudziša, Artūrs Kazāks, Elīna Luīze Vītola, Gabriela Šantare, Katrīna Salmgrieze, Krišjānis Bušs, Anrijs Šimkus, Kristīne Līce, Ilze Tralmaka, Linda Reneslāce, Agneta Rumpa, Ilze Ambrasa, Dainis Pudelis, Dāvids Lipšens, Uldis Krastiņš, Kristīne Gailīte, Māris Burbergs. Pateicība arī runas mākslas pasniedzējai, Latvijas Kultūras akadēmijas docentei, Rutai Vītiņai, kas iemācīja argumentus izteikt ne tikai ar vārdiem, bet arī sejas izteiksmi un intonāciju.

Komanda vēlas pateikties  arī LU Juridiskajai fakultātei, it īpaši fakultātes dekānei Anitai Rodiņai un komandas atbalstītājiem – ZAB “Spīgulis & Kukainis” un ZAB “Šķiņķis Pētersons” – par iespēju pārstāvēt Latvijas Universitāti 12. Monro E. Praisa mediju tiesību tiesu izspēlē, un cer, ka tradīcija tiks turpināta arī turpmāk.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
AUTORU KATALOGS