DOMNĪCA ESEJA

26. Jūlijs 2016 / 13:00

Advokātu process ir tiesvedības nākotne Latvijā
29 komentāri

Šīs esejas mērķis ir izteikt savus argumentus „par” tā saucamo „advokātu procesu”, tas ir, mani apsvērumi, kāpēc tāds ir ieviešams. Šī eseja nav akadēmisks raksts, un autors pauž savu personīgo viedokli.

Uzskatu, ka Latvijā tuvāko 20 gadu laikā „advokātu process” tiks ieviests de iure pilnīgi visos tiesvedības procesos visās instancēs. Šis apgalvojums balstās uz pieņēmumu, ka tuvāko 20 gadu laikā Latvijas Republikā tiks sasniegts pietiekami augsts labklājības līmenis, lai varētu atļauties pieprasījuma apmierināšanu pēc valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības.

Pēc dažu gadu juridiskā darba pieredzes esmu nonācis pie secinājumu, ka tas būtu pareizi un loģiski. Šīs esejas mērķis ir izteikt savus argumentus „par” tā saucamo „advokātu procesu”, tas ir, kāpēc tāds ir ieviešams.

Kaut gan advokātu process citās Eiropas Savienības valstīs nav viennozīmīgs, Latvijas kontekstā redzu šādu pamatojumu.

6 argumenti:

  1. De facto „advokātu process” lielā mērā darbojas jau tagad. Sarežģītas lietas klients uztic savam advokātam, vienkāršākas, piemēram, vienkāršs līgums vai iesniegums – juristam. Īpaši  labi to var redzēt juridisko personu praksē, kas uzņēmuma iekšējo lietvedību uztic juridisko pakalpojumu sniedzējam juristam – kā pilna laika darbiniekam vai ārpakalpojuma veidā, bet sarežģītas lietas – zvērinātam advokātam. Klients nav ieinteresēts, lai viņa lietas tiesā kārtotu vairāki juristi, bet gan viens. Jāatceras arī, ka jebkurš advokāts var procesuāli darīt visu to pašu, ko ikviens jurists, bet ne otrādi. Klientam vienīgais arguments šeit var būt cenas jautājums. Piem., Anglijas un Velsas sistēmā ir iedalījums „solicitor” un „barrister”. Izsakoties vienkārši, „solicitor” gatavo „papīrus tiesai”, līgumus u.c., bet „barrister” „present the case” jeb nodarbojos ar faktisku pārstāvību tiesā.
  2. Diskusijas vērts ir jautājums par normatīvā regulējuma ieviešanu, kas liegtu personām bez jebkādas juridiskās izglītības (piem., vismaz koledžas līmeņa vai bakalaura) sniegt juridiskos pakalpojumus vispār. Tas arī radītu papildus pieprasījumu pēc kvalificētas juridiskās palīdzības kopumā.
  3. Diemžēl katrs, kas prot uzrakstīt iesniegumu, sauc sevi par „juristu”. Piemēram, interneta vidē parādās tādas profesijas kā „zvērināti juristi” u.c. Tas var maldināt klientu. Advokātu process to varētu novērst. Būtu lielāka skaidrība un paļāvība uz personas profesionalitāti un kvalifikāciju.
  4. Advokātu procesa ieviešana gan nozīmētu arī advokātu skaita palielināšanu, jo krasi pieaugtu lietu skaits. Pamatā jaunie advokāti būtu tie paši juristi, kas jau tagad pārstāv klientus tiesā, bet vēl nav advokāti. Palielinātos lietu skaits jau praktizējošiem advokātiem un advokātu palīgiem. Tajā pašā laikā advokatūrā nevarētu nokļūt tie daudzie, kuriem nav nekāda sakara ar jurisprudenci, kuri, iespējams, apzināti maldina patērētājus.
  5. Tiem daudziem ārzemniekiem un uzņēmējiem, ar ko esmu saticies un runājis, nav skaidrs, kā var ne-advokāts pārstāvēt tiesā. Advokātu process ievieš skaidrību arī, piemēram, cilvēkiem, kas nav no Latvijas, bet kuriem nepieciešama juridiskā palīdzība.
  6. Vēsturiski advokātiem bija milzīga loma Latvijas Republikas vēsturē. Jānis Čakste, pirmais Latvijas Republikas prezidents, bijis advokāts. Daudzi no „Satversmes tēviem” bija advokāti. Stiprināt šo institūtu nozīmētu arī stiprināt vēsturisko tradīciju un Latvijas demokrātiskumu.

Nobeigumā vēlos pateikt, ka „advokātu process” visos tiesvedības procesos ir laika jautājums. Uzskatu, ka tas ir pareizs virziens, no kura iegūst visi.

komentāri (29)
29 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Juriste
9. Augusts 2016 / 14:08
0
ATBILDĒT
Nu tiešām "izcila" eseja! Labprāt iedotu autoram kabatas lakatiņu, ar ko puņķaino deguntiņu noslaucīt. Laikam jau vajag iegūt daudz lielāku dzīves pieredzi un juridisko praksi, lai te bārstītos ar secinājumiem. Nē, jēdziens "advokāts" nav kvalitātes zīme! Vajag palasīt Satversmes tiesas spriedumus, ar kuriem tika likvidēts advokātu monopols, tur ir aprakstīts, kādi bija noteikumi kļūšanai par advokātu - tas arī izskaidro, kāpēc ir tik daudz viduvēju un pat sliktu advokātu. Un tieši tāpēc viņi tik agresīvi sargā savu monopolu. Izciliem advokātiem no konkurences (advokātu skaita palielināšanās un juristu pilnvaru paplašināšanās) nebūtu jābaidās.
Rihards Plotka > Juriste
15. Septembris 2016 / 10:39
2
ATBILDĒT
Paldies par kabatlakatiņu. Tieši tagad ir saaukstēšanās laiks, noderēs.

Kas tad ir rakstīts tajos Satversmes tiesas spriedumos? Un kā ir ar Satversmes tiesas spriedumiem, kas noteica, ka CPL jāatlīdzina tikai advokāta pakalpojumus: ST 2015. gada 29. aprīļa lieta Nr. 2014-31-01, paskatieties arī citus: ST 2014. gada 7. februāra spriedums lietā Nr. 2013-04-01. Sarakstu var turpināt, iesaku apmeklēt www.advokatura.lv sadaļu par avotiem.

Vispār jau, ievērojot elementāru cieņu un koleģialitāti, būtu patīkami, ja komentētāji rakstītu savu vārdu un uzvārdu, lai ir skaidrs, ar ko es runāju.

To esmu savā praksē manījis, piem., ar kādu cieņu advokāti izturas viens pret otru, bet diemžēl - bieži ar kādu necieņu to dara individuāli praktizējoši juristi, izsakot aizvainojumus, pat lamu vārdus. Esmu sadarbojies ar atsevišķiem advokātiem, tas ir pilnīgi cits līmenis. Tā ir realitāte.

Juridisko pakalpojumu nozarē ir liels "haoss" un vienīgi advokātu process, kā arī, iespējams, Esejas 2.punkta realizēšana šo lietu sakārtotu.
hmm
1. Augusts 2016 / 12:36
8
ATBILDĒT
Interesanti, ka visos rakstos, kuros tiek runāts par advokātu procesu, viens no biežākajiem komentāriem ir - cik daudz ir redzēts, dzirdēts un sastapts nekompetentu advokātu :) Bet atklāts tomēr paliek jautājums - kādēļ tad tie komentētāji paši nav advokāti. Nenoliedzamki, ka katrā arodā ir pa kādaj melnajai avij, un tomēr mūsdienās kļūt par advokātu it nemaz nav vienkārši, un spēja nokārtot advokāta eksāmenu + 5 gadi iepriekšējā profesionālā pieredze tomēr dod visnotaļ lielu garantiju tam, ka advokāts ir zinošs cilvēks. Arī man ir gadījies lasīt ne pārāk kvalitatīvus advokātu gatavotus dokumentus, un tomēr tie visi ir bijuši tīrais nieks ar tām "pērlēm", kas nākušas ārā no ļoti daudziem neadvokātu dokumentiem.
Jurka
1. Augusts 2016 / 11:10
1
ATBILDĒT
Aicinu visu tiesvedību nodot advokātu rokās - gan apsūdzības uzturētāji, gan VID pārstāvji, gan tiesneši... Jo neviens nav tik gudrs un tiesību zinošs kā ADVOKĀTS!!!
Ja nopietni, tad tik daudz redzēti "izglītoti un kompetenti advokāti", ka katrs šāds aicinājums ir vērtējams kritiski. Liela daļa advokātu ir dažādās situācijās kļuvuši par advokātiem un ir zinoši vienā j9omā, bet pārstāv visās. Un tad ir brīnumi, kad advokāts nezina atšķirību starp zaudējumiem un kaitējumu; starp prasību un pieteikumu; starp prasības nodrošināšanu un pagaidu aizsardzību... bet talāru nēsā krūtažu izgāzis!
Rihards Plotka > Jurka
15. Septembris 2016 / 10:45
2
ATBILDĒT
Advokātu procesa ieviešana pēc būtības arī paredz obligātu advokāta specializāciju, kas šobrīd ir gandrīz neiespējami, jo, lai advokāts strādātu ar konkrētām lietām, nepieciešams lielāks šo lietu skaits. To nevar panākt, ja "juridisko pakalpojumu tirgus" (jāatcerās, ka Advokatūras likumā noteikts, ka advokāta darbības mērķis nav peļņas gūšana, advokāts ir tiesu sistēmai piederīga persona) nav sadrumstalots, bet iet konkrētu un modernu attīstības virzienu.

Žēl, ka Jums tāds pesimisms. 20 gadi ir sliktākā scenārija gadījumā, es domāju, ka optimāla scenārija gadījumā jau pēc 10-15 gadiem šis labklājības līmenis tiks sasniegts.

Paldies par viedokli.
:) > Jurka
1. Augusts 2016 / 11:41
0
ATBILDĒT
"Apgalvojums balstās uz pieņēmumu, ka tuvāko 20 gadu laikā Latvijas Republikā tiks sasniegts pietiekami augsts labklājības līmenis..."
Neķeriet kreņķi - tā kā šis nepiepildīsies, tad arī advokātu procesa, pēc autora loģikas, nebūs :)
Kabacis
29. Jūlijs 2016 / 17:05
2
ATBILDĒT
Nekādā ziņā nevar piekrist autora viedoklim, ka ikviens advokāts varētu izdarīt to pašu ko ikviens jurists, bet ne otrādi. Lai arī teorētiski zvērināti advokāti Latvijā skaitās speciālisti visās tiesību jomās, tomēr praksē ļoti bieži advokāts ir specializējies kādā konkrētā tiesību jomā- piemēram, civiltiesībās vai krimināltiesībās. Patiesībā ir ļoti bēdīgi, ja advokāts, kurš pamatā darbojas krimināltiesībās un kuram nav padziļinātu zināšanu par civiltiesību aktualitātēm, uzņemas vest kādu sarežģītu civillietu.
Rihards Plotka > Kabacis
15. Septembris 2016 / 10:48
0
ATBILDĒT
Domāju, ka klientam pašam jāsaprot riski, bet zv.advokātam tos ir jāizskaidro klientam, ja klients nāk pie krimināltiesību speciālista, bet velās apstrīdēt administratīvu aktu vai piedzīt uzturlīdzekļus. Ne velti pastāv iespēja zv.advokātiem civiltiesiski apdrošināt savu profesionālo darbību.
Ainārs
29. Jūlijs 2016 / 09:06
3
ATBILDĒT
Diezgan smieklīga eseja, tā lieliski uzlaboja garastāvokli. Bet tajā pašā laikā arī liek aizdomāties, cik tālu no reālās dzīves ir aizplostojuši advokāti, tā, it kā pavisam citā pasaulē dzīvotu...
Kabacis
28. Jūlijs 2016 / 16:28
1
ATBILDĒT
Manuprāt, pirms runāt par obligāto advokātu procesu, vispirms ir nepieciešams atrisināt jautājumu par advokāta atbildību pret savu klientu par nekvalitatīva juridiskā pakalpojuma sniegšanu. Piemēram Vācijā, kur pastāv obligātais advokātu process, visu advokātu darbība ir apdrošināta. Tātad, ja klients lietu zaudē advokāta vainas dēļ, tad apdrošinātājs viņam sedz zaudējumus.
Rihards Plotka > Kabacis
28. Jūlijs 2016 / 21:14
2
ATBILDĒT
Manuprāt, šis jautājums jaunajos Advokatūras likuma grozījumos tiek atrisināts.
Kabacis > Rihards Plotka
29. Jūlijs 2016 / 16:47
1
ATBILDĒT
Advokatūras likuma 114.pants pašreizējā redakcijā: " Zvērinātu advokātu un zvērinātu advokātu palīgu profesionālās darbības rezultātā iespējamā zaudējuma risku var apdrošināt. (..)". Tātad var arī neapdrošināt....
? > Rihards Plotka
28. Jūlijs 2016 / 22:20
1
ATBILDĒT
Konkrēti kādos grozījumos? Kad tie ir pieņemti?
objektīvais subjektīvisms
28. Jūlijs 2016 / 14:50
2
ATBILDĒT
Autora sacerējums neiztur nekādu saprātīgu kritiku. Pat tiktāl, ka šo sacerējumu vispār nav vērts kritizēt. Droši vien autors bruģē ceļu uz adv. kolēģiju, pēc 8 gadiem beidzot iegūstot tik ļoti kāroto mg.iur...
Rihards Plotka > objektīvais subjektīvisms
28. Jūlijs 2016 / 21:16
10
ATBILDĒT
Paldies par kritiku. Neko atbildēt nevaru, jo neesat neko uzrakstījis. Nezinu, kāpēc jūs minējāt "8 gadus", bet jums jau laikam labāk zināt.
?
28. Jūlijs 2016 / 14:01
1
ATBILDĒT
Personīgi zinu juristus, kuri ir savā nišā ir ievērojami kompetentāki par lielāku daļu zvērinātu advokātu un kuru klienti, pārsvarā, ir tieši zvērināti advokāti, kas nāk ar lūgumu pēc padoma vai juridiska atzinuma.

Tiešām drausmīgs raksts.
Rihards Plotka > ?
28. Jūlijs 2016 / 21:19
10
ATBILDĒT
Ļoti labi. Zinat, saka tā: "Ja tu esi pats gudrākais istabā, tad tu esi nepareizā istabā". Protams, advokāts nav visu zinošs, taču tas ir noteikts tiesu sistēmai piederīgs institūts, kuru ir jāturpinan attīstīt. Ja zinosš jurists vēlas iet uz tiesām, lai tas stājas advokatūrā.
mazgudrais > Rihards Plotka
29. Jūlijs 2016 / 08:37
3
ATBILDĒT
Godātais, Jūs nepareizā laikā dzīvojat, Jūs iederētos komjaunatnes komitejā par kādu sekretāru
Rihards Plotka > mazgudrais
15. Septembris 2016 / 10:50
1
ATBILDĒT
Paldies par viedokli, neesmu komunists.
Seskis
26. Jūlijs 2016 / 19:51
2
ATBILDĒT
Ja Seskis ir parastais interneta trollis (Troglodytarum Vulgaris - lat.v.), tad R.Plotkas kungs ar spīdošo rakstu par advokāta kā tiesiskuma Golema un procesuālā Anteja tēlu Temīdas panteonā ir cienīgs saņemt „Dižtroļļa" kokardi. Vētraini aplausi, Dāmas un Kungi!
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 9
jaunākās esejas
Andris Tauriņš
Eseja
Vadītāja reputācija “tvitertiesas” un “atcelšanas kultūras” laikmetā
Uzņēmums nav tikai logo, sauklis un tā pārdotie pakalpojumi un produkti. Uzņēmums ir arī cilvēki un šo cilvēku radītais uzņēmuma tēls, kā arī paša vadītāja tēls jeb reputācija. Tā ir daļa no nemateriāla, bet ļoti vērtīga ...
1 komentāri
Egons Rusanovs, Linda Lielbriede
Eseja
II. Būt vai nebūt nosacītas notiesāšanas institūtam Latvijas krimināltiesībās
Kopš neatkarības atjaunošanas materiālo krimināltiesību joma Latvijas tiesību sistēmā piedzīvojusi vismaz divas būtiskas reformas, kas cita starpā ievērojami mainīja kriminālsodu politiku: vienu – 1999. gadā, spēkā ...
Egons Rusanovs, Linda Lielbriede
Eseja
Būt vai nebūt nosacītas notiesāšanas institūtam Latvijas krimināltiesībās
Egons Rusanovs, Linda Lielbriede
Eseja
II. Teorētiskā ceļakarte tiesiskuma maiņas krustcelēs

I. Kas bija pirmā – vista vai ola?

Normunds Šlitke
Eseja
Indulgences, imunitātes un amatpersonu atbildības līkloči
Latīņu teiciens “Quod liced lovi, non licet bovi” (kas atļauts Jupiteram, nav atļauts vērsim) izceļ dubultmorāles un dubultstandartu pastāvēšanu sabiedrībā, kur vienai sabiedrības daļai tiek atļauts vai piedots tas, kas citiem – ...
AUTORU KATALOGS