JAUNUMI

11. Oktobris 2018 / 14:11

Saeima konceptuāli atbalsta atvieglotas valsts valodas prasības Rīgas Ekonomikas augstskolas un Rīgas Juridiskas augstskolas rektoriem

Saeima ceturtdien, 11. oktobrī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā “Par Rīgas Ekonomikas augstskolu”, kā arī jauna likuma projektu Rīgas Juridiskās augstskolas atbalstam, kas paredz atvieglot valsts valodas prasības augstskolas personālam, tostarp rektoram. 

Grozījumi paredz, ka Rīgas Ekonomikas augstskolas akadēmiskajos amatos ievēlētajam personālam nav piemērojamas normatīvajos aktos noteiktās prasības par valsts valodas zināšanu līmeni. Tāpat likumā plānots nostiprināt tiesības rektora amatā ievēlēt ārvalsts pilsoni. Rektoram jāprot un jālieto latviešu valoda tādā apmērā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu pildīšanai, vai arī augstskolai ir jānodrošina tulkojums valsts valodā.

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, prasības pēc valsts valodas prasmēm Rīgas Ekonomikas augstskolas akadēmiskajam personālam un rektoram nav nepieciešamas, jo studijas notiek angļu valodā. Taču likumu paredzēts papildināt ar pienākumu augstskolai nodrošināt dokumentu apriti un saziņu ar iestādēm un privātpersonām valsts valodā.

“Pagājušajā gadā uzvirmoja skandāls par Rīgas Ekonomikas augstskolas rektora Andresa Pālzova apstiprināšanu amatā, saucot viņa valsts valodas zināšanas par nepietiekamām. Taču šīs augstskolas darbību regulē speciāls likums, un tas nosaka izņēmumu attiecībā uz valsts valodas lietojumu - mācības notiek tikai angliski. Lai turpmāk nepieļautu šādus sarežģījumus, speciālajā likumā svarīgi mīkstināt valodas prasības. Kopumā prasības pēc latviešu valodas zināšanām ir pamatotas, taču šajā konkrētajā gadījumā būtu jānosaka izņēmuma statuss. Līdzīga situācija ir ar Rīgas Juridisko augstskolu, kuras atbalstam jāveido atsevišķs likums,” uzsvēra par likumprojektu virzību Saeimā atbildīgās Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs.

Līdzīgas normas par valsts valodas lietojumu iekļautas arī jaunā likuma projektā par Rīgas Juridisko augstskolu.

Likumprojekts aptver arī ar Rīgas Juridiskās augstskolas darbību saistītos vispārīgos jautājumus, definē tās darbības mērķi un uzdevumus, kā arī vēsta par pārstāvības un vadības institūcijām. Tas aptver arī jautājumus par studijām un augstskolas zinātnisko darbību, kā arī augstskolas īpašumu, finansēm un saimniecisko darbību.

Rīgas Ekonomikas augstskola dibināta 1993.gadā ar Zviedrijas valdības atbalstu, Izglītības un zinātnes ministrijai Latvijas Republikas personā noslēdzot starptautisku līgumu ar mērķi nodrošināt Latvijā izcilu izglītību ekonomikā un biznesa vadībā. Savukārt Rīgas Juridiskā augstskola dibināta 1998.gadā, kad tika parakstīts līgums starp Latvijas un Zviedrijas valdībām un Sorosa fondu – Latvija, teikts likumprojekta anotācijā.

Grozījumi likumā “Par Rīgas Ekonomikas augstskolu” un jaunā Rīgas Juridiskās augstskolas likuma projekts atzīti par steidzamiem un, lai stātos spēkā, tie jāskata Saeimā vēl galīgajā lasījumā.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
27. Marts / 14:13
Tiesnešus par valsts drošības jautājumiem informē Satversmes aizsardzības biroja speciālisti
AUTORU KATALOGS